Velika nagrada Nemčije 1937

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Nemčija   Velika nagrada Nemčije 1937
Podrobnosti o dirki
2. dirka Evropskega prvenstva od 5-ih v sezoni 1937.
Circuit Nürburgring-1927-Nordschleife.svg
Datum 25. julij 1937
Urad. ime X Großer Preis von Deutschland
Lokacija Nürburgring
Nürburg, Nemčija
Dirkališče Stalno dirkališče, 22,810 km
Razdalja 22 krogov, 501,82 km
Vreme Hladno, vetrovno
Najboljši štartni položaj
Dirkač Nemčija Bernd Rosemeyer Auto Union
Čas 9:46,2
Najhitrejši krog
Dirkač Nemčija Bernd Rosemeyer Auto Union
Čas 9:53,4 (v 2. krogu)
Stopničke
Prvi Nemčija Rudolf Caracciola Mercedes-Benz
Drugi Nemčija Manfred von Brauchitsch Mercedes-Benz
Tretji Nemčija Bernd Rosemeyer Auto Union

Velika nagrada Nemčije 1937 je bila dirka evropskega avtomobilističnega prvenstva v sezoni 1937. Potekala je 25. julija 1937 na nemškem dirkališču Nürburgring-Nordschleife.

Plakat za dirko

Poročilo[uredi | uredi kodo]

Pred dirko[uredi | uredi kodo]

Kot običajno sta nemški moštvi prišli na svojo najpomembnejšo dirko sezone v polni zasedbi. Za Mercedes-Benz je na prostem treningu dirkalo kar sedem dirkačev, od tega jih je štartalo pet, kot je največje dovoljeno število, enako tudi pri Auto Unionu. Zadnji dan prostih treningov se je začel s tipičnim Rosemeyerjevim trikom, ki je presenetil vse s pristankom s svojim letalom na stezi pred boksi, nato je skočil iz letala in sedel direktno v svoj dirkalnik. Tudi drugače je Rosemeyer blestel ta konec tedna, saj je kar za enajst sekund izboljšal svoj lanski rekord steze, ostali so se mu uspeli približati na šest sekund. En krog je, kot nov trik za gledalce, odpeljal s svojo ženo Elly v dirkalniku s časom kroga okoli dvanajstih minut je bil le dve minuti počasnejši od svojega rekorda steze, je bil pa vseeno hitrejši od najhitrejših krogov sedmerice sotekmovalcev.

Auto Union je imel na treningih težave z uplinjači, največje Hans Stuck, ki je za moštvenim kolego zaostal kar devetinštirideset sekund. Rosemeyer je pričakovano osvojil najboljši štartni položaj, drugo mesto Hermanna Langa pa je bilo veliko presenečenje. Njegov moštveni kolega Manfred von Brauchitsch, ki je sicer veljal za specialista za to stezo, je bil zaradi tega tako besen, da ga je moral miriti celo športni direktor moštva Alfred Neubauer. Zaradi tega sta zvezdniška dirkača Mercedesa, von Brauchitsch in Rudolf Caracciola, ki sta osvojila tretje oziroma četrto štartno mesto, sklenila nekakšno proti-Langovsko zavezništvo.

Dirka[uredi | uredi kodo]

Na dirkaškem sestanku pred dirko je Adolf Hühnlein, Korpsführer Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps (NSSK), razložil dirkačem, da javno kazanje naklonjenosti, kot je poljubljanje žene v boksih, spada pod nearijsko obnašanje, zato morajo s tem prenehati. Po igranju pihalnih orkestrov in motociklističnih paradah po stezi, so se dirkači zapeljali na svoja mesta štartne vrste. Tik pred štartom so vsi dirkači z Rosemeyerjem na celu tekli do boksov, kjer so ob navdušenju gledalcev poljubili vsak svojo ženo ali dekle. Moštvo Mercedes-Benza je za Langa načrtovalo taktiko enega postanka v boksih, za ostale pa dva postanka.

Na štartu je povedel Caracciola, za njim pa ostali Mercedesovi dirkači, ki so kot običajno dobro štartali. Rosemeyer je po nekoliko slabšem štartu hitro ujel hiter dirkaški ritem in s prehitevanjem dveh Mercedesovih dirkačev je prevzel vodstvo. Na dolgi ravnini ga je prehitel Lang, ki je tako vodil po prvem krogu, sledili so mu Rosemeyer, Caracciola in von Brauchitsch med tem, ko so Hermann Paul Müller, Ernst von Delius, Rudolf Hasse, Tazio Nuvolari in Richard Seaman zaostajali že deset sekund in več. Po drugem krogu je z najhitrejšim krogom dirke ponovno povedel Rosemeyer, Lang pa je na drugem mestu zaostajal že devet sekund. Caracciola ga je uspel prehiteti in se je podal v lov za vodilnim Rosemeyerjem, ki je imel po tretjem krogu enajst sekund prednosti, toda v ovinku Südkehre je pokrov na zadnjem desnem kolesu njegovega dirkalnika razpadel. Mehaniki v boksih so nestrpno čakali Rosemeyerja, ki je četrti krogi končal kot četrti s popolnoma uničenim profilom na pnevmatikah in s polminutnim zaostankom za vodilnim Caracciolo in še dvema Mercedesovima dirkačema. Postanek v boksih je trajal kar tri minute in pol, saj je bilo treba dele pokrova gume odstraniti s kladivom in dletom. Rosemeyer se je na stezo vrnil na deseto mesto. Tudi sicer je bila dirka za Auto Union katastrofalna, saj je Hans Stuck zaostal zaradi težav z motorjem, Müller pa je zletel s steze, ko se je izogibal von Deliusu. Pri tem se ni poškodoval, toda dirkalnik je bil uničen.

Seaman je uspel prehiteti von Deliusa, tako da so bili na prvih štirih mestih štirje Mercedesovi dirkači. Stuck je v šestem krogu odstopil, von Delius, ki je bil edini Auto Unionov dirkač v položaju za dober rezultat, pa je dobil ukaz iz boksov naj pospeši. V šestem krogu je na dolgi ravnini poskušal prehiteti Seamana, ob tem pa je se pri 250 km/h dotaknil žive meje, nato pa trčil v Seamanov Mercedes. Slednji je trčil v miljni kamen pri čemer je utrpel več ran po obrazu in zlom nosu, von Delius pa je zletel skozi živo mejo in čez polje, nato pa trčil pri cesti zunaj dirkališča. Pri tem je utrpel zlom noge in več drugih poškodb. Še vedno je vodil Caracciola, sledili so mu Caracciola, von Brauchitsch, Lang, ki je poskušal hraniti svoje pnevmatike, Christian Kautz, Hasse in Nuvolari. V sedmem krogu sta svoja postanka v boksih opravila Caracciola in von Brauchitsch. Caracciolin postanek je trajal šestintrideset sekund, na stezo se je vrnil osem sekund za Langa. Kautz, ki je vozil za von Deliusom in videl njegovo nesrečo, je bil še vedno pod njenim vtisom in je zapeljal s steze, toda uspel se je vrniti na sedmo mesto. Rosemeyer je vozil izredno tvegano, da bi nadoknadil izgubljeno, in je tudi zapeljal s steze, toda uspel se je vrniti na osmo mesto, z zadnjega dela njegovega dirkalnika pa je viselo seno.

Langu se taktika enega postanka v boksih ni izšla, saj je moral v bokse v devetem krogu zaradi počene pnevmatike, pri tem pa je s počasno vožnjo uničil tudi svečke, zato je bil njegov postanek v boksih dolg. Rosemeyer, ki je še vedno vozil na polno, je napredoval na peto mesto pred Hasseja, Kautza in Giuseppeja Farino. Po postanku v boksih v trinajstem krogu je padel na šesto mesto, toda že kmalu je bil četrti, trideset sekund za Nuvolarijem. V štirinajstem krogu je Caracciola opravil svoj drugi postanek v boksih, s tem je vodstvo prevzel von Brauchitsch, ki je svoj drugi postanek opravil krog kasneje. Rosemeyer se je med tem Nuvolariju približal na sedem sekund, krog kasneje ga je tudi prehitel. Caracciola je tako vodil, za njim so bili uvrščeni von Brauchitsch, Rosemeyer, Nuvolari, Farina in Lang. Slednji je bil ponovno v boksih v sedemnajstem krogu, ponovno s počeno pnevmatiko in uničenimi svečkami. Rosemeyer in Nuvolari sta opravila svoja druga postanka, Caracciola pa je moral v devetnajstem krogu ponovno v bokse zaradi težav z eno od zadnjih gum, toda obdržal je vodstvo. Rosemeyer, ki je zaostajal osemdeset sekund za von Brauchitschem, je odpeljal eno najboljših dirk svojega življenja, saj je s tveganim dirkanjem na robu odstopa razliko v zadnjih krogih zmanjšal le na petnajst sekund, njegov najpočasnejši krog dirke pa je bil 10:03, neupoštevaje kroge s postankom v boksih. Caracciola je s šestinštiridesetimi sekundami prednosti pred von Brauchitschem dosegel prvo zmago na Veliki nagrado Nemčije za Mercedes-Benz po dirki leta 1931.

Po dirki[uredi | uredi kodo]

Po dirki so bile novice o stanju von Deliusa zaskrbljujoče zaradi tromboze in zapletov. Kljub temu je bil dirkaški svet drugo jutro zelo presenečen in šokiran zaradi novice o smrti von Deliusa, ki se je pripetila na podoben način kot smrtna nesreča švedskega dirkača, Ronnieja Petersona, enainštirideset let kasneje.

Rezultati[uredi | uredi kodo]

Štartna vrsta[uredi | uredi kodo]_______3_______
Nemčija
von Brauchitsch
Mercedes-Benz
9:55,1

_______2_______
Nemčija
Lang
Mercedes-Benz
9:52,2
_______1_______
Nemčija
Rosemeyer
Auto Union
9:46,2

_______5_______
Italija
Nuvolari
Alfa Romeo
10:08,4
_______4_______
Nemčija
Caracciola
Mercedes-Benz
10:04,0


_______8_______
Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske
Seaman
Mercedes-Benz
10:12,3

_______7_______
Nemčija
Müller
Auto Union
10:12,0
_______6_______
Nemčija
Hasse
Auto Union
10:10,4

_______10______
Švica
Kautz
Mercedes-Benz
10:15,3
_______9_______
Nemčija
von Delius
Auto Union
10:15,1


_______13______
Švica
Ruesch
Alfa Romeo
10:47,2

_______12______
Nemčija
Stuck
Auto Union
10:35,3
_______11______
Italija
Farina
Alfa Romeo
10.27,2

______15_______
Italija
Belmondo
Alfa Romeo
11:28,3
_______14______
Nemčija
Pietsch
Maserati
11:23,1


_______18______
Italija
Marinoni
Alfa Romeo
12:01,0

_______17______
Italija
Severi
Maserati
11:47,3
_______16______
Francija
Sommer
Alfa Romeo
11:30,1

______20_______
Italija
Balestrero
Alfa Romeo
12:43,0
_______19______
Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske
Evans
Alfa Romeo
12:06,0


_______23______
Italija
Cortese
Bugatti
14m04,3

_______22______
Italija
Soffietti
Maserati
13m29,4
_______21______
Madžarska
Festetics
Maserati
12:50,1

______25_______
Italija
Minozzi
Maserati
14:47,2
_______24______
Madžarska
Hartmann
Maserati
13:53,0
_______26______
Italija
Teagno
Maserati
14:57,0

Dirka[uredi | uredi kodo]

Poz Št Dirkač Moštvo Dirkalnik Krogi Čas/Odstop Št. m. Toč
1 12 Nemčija Rudolf Caracciola Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W125 22 3:46:00,1 4 1
2 14 Nemčija Manfred von Brauchitsch Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W125 22 + 46,2 s 3 2
3 4 Nemčija Bernd Rosemeyer Auto Union Auto Union C 22 + 1:01,3 1 3
4 22 Italija Tazio Nuvolari Scuderia Ferrari Alfa Romeo 12C-36 22 + 4:03,9 5 4
5 8 Nemčija Rudolf Hasse Auto Union Auto Union C 22 + 5:25,0 6 4
6 20 Švica Christian Kautz Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W125 22 + 6:10,2 10 4
7 16 Nemčija Hermann Lang Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W125 21 +1 krog 2 4
8 44 Švica Hans Rüesch Privatnik Alfa Romeo 8C-35 21 +1 krog 13 4
9 42 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Kenneth Evans Privatnik Alfa Romeo Tipo B 19 +3 krogi 19 4
10 46 Madžarska Ernő Festetics Privatnik Maserati 8CM 18 +4 krogi 21 4
11 54 Italija Attilio Marinoni Scuderia Ferrari Alfa Romeo 12C-36 18 +4 krogi 18 4
12 28 Italija Vittorio Belmondo Graf Salvi del Pero Alfa Romeo 8C-35 18 +4 krogi 15 4
Ods 34 Italija Luigi Soffietti Privatnik Maserati 6C-34 19 22 4
Ods 48 Madžarska László Hartmann Privatnik Maserati 8CM 18 24 4
Ods 24 Italija Giuseppe Farina Scuderia Ferrari Alfa Romeo 12C-36 18 Vžig 11 4
Ods 38 Italija Franco Cortese Scuderia Maremmana Maserati 6CM 7 Šasija 23 6
Ods 2 Nemčija Ernst von Delius Auto Union Auto Union C 6 Smrtna nesreča 9 6
Ods 18 Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Richard Seaman Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W125 6 Trčenje 8 6
Ods 10 Nemčija Hans Stuck Auto Union Auto Union C 6 Motor 12 6
Ods 40 Nemčija Paul Pietsch Privatnik Maserati 6C-34 5 Rezervoar 14 7
Ods 30 Italija Giovanni Minozzi Privatnik Maserati 8CM 4 Trčenje 25 7
Ods 52 Italija Francesco Severi Scuderia Maremmana Maserati 6C-34 4 Trčenje 17 7
Ods 32 Italija Renato Balestrero Scuderia Maremmana Alfa Romeo Tipo B 3 Dovod goriva 20 7
Ods 36 Italija Edoardo Teagno Scuderia Subauda Maserati 8CM 2 Zadnje vpetje 26 7
Ods 50 Francija Raymond Sommer Privatnik Alfa Romeo 8C-35 2 Zadnje vpetje 16 7
Ods 6 Nemčija Hermann Paul Müller Auto Union Auto Union C 2 Trčenje 7 7
DNS 17 Nemčija Walter Bäumer Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W125 Samo prosti trening 8
DNS 17 Nemčija Heinz Brendel Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W125 Samo prosti trening 8
DNA 26 Italija Carlo Felice Trossi Scuderia Ferrari Alfa Romeo 12C-36 8

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Snellman, Leif; Etzrodt, Hans. "X Großer Preis von Deutschland". The Golden Era of Grand Prix Racing (angleščina). Pridobljeno dne 27. februarja 2007.
  • Galpin, Darren. "X Großer Preis von Deutschland". The GEL Motorsport Information Page (angleščina). Pridobljeno dne 22. aprila 2015.

Belgija Belgija • Nemčija Nemčija • Monako Monako • Švica Švica • Italija Italija


Italija Valentino  • Italija Neapelj  • Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Campbell  • Italija Tripoli  • Finska Eläintarhanajot  • Belgija Frontieres  • Nemčija Avusrennen
Italija Superba  • Romunija Bukarešta  • Brazilija Rio  • Nemčija Eifelrennen  • Italija Milano  • Združene države Amerike Vanderbilt  • Portugalska Vila Real
Italija Coppa Acerbo  • Portugalska Estoril  • Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske JCC  • Češkoslovaška Masaryk  • Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Donington  • Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Mountain  • Finska Kalastajatorpanajo


Predhodna dirka:
Velika nagrada Belgije 1937
Sezona Velikih nagrad 1937
Evropsko avtomobilistično prvenstvo
Naslednja dirka:
Velika nagrada Monaka 1937

Predhodna dirka:
Velika nagrada Nemčije 1936
Velika nagrada Nemčije Naslednja dirka:
Velika nagrada Nemčije 1938

1926  • 1927  • 1928  • 1929  • 1931  • 1932  • 1934  • 1935  • 1936  • 1937  • 1938  • 1939  • 1951  • 1952  • 1953
1954  • 1956  • 1957  • 1958  • 1959  • 1960  • 1961  • 1962  • 1963  • 1964  • 1965  • 1966  • 1967  • 1968  • 1969
1970  • 1971  • 1972  • 1973  • 1974  • 1975  • 1976  • 1977  • 1978  • 1979  • 1980  • 1981  • 1982  • 1983  • 1984
1985  • 1986  • 1987  • 1988  • 1989  • 1990  • 1991  • 1992  • 1993  • 1994  • 1995  • 1996  • 1997  • 1998  • 1999
2000  • 2001  • 2002  • 2003  • 2004  • 2005  • 2006  • 2008  • 2009  • 2010  • 2011  • 2012  • 2013  • 2014  • 2016
2018  • 2019