Velika nagrada Nemčije 1938

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Zastava Nemčije   Velika nagrada Nemčije 1938
Podrobnosti o dirki
2. dirka Evropskega prvenstva od 4-ih v sezoni 1938.
Circuit Nürburgring-1927-Nordschleife.svg
Datum 24. julij 1938
Urad. ime XI Großer Preis von Deutschland
Lokacija Nürburgring, Nürburg, Nemčija
Dirkališče Stalno dirkališče, 22,810 km
Razdalja 22 krogov, 501,82 km
Najboljši štartni položaj
Dirkač Zastava Nemčije Manfred v. Brauchitsch Mercedes-Benz
Čas 9:48,4
Najhitrejši krog
Dirkač Zastava Združenega kraljestva Richard Seaman Mercedes-Benz
Čas 10:09,1
Stopničke
Prvi Zastava Združenega kraljestva Richard Seaman Mercedes-Benz
Drugi Zastava Nemčije Rudolf Caracciola
Zastava Nemčije Hermann Lang
Mercedes-Benz
Tretji Zastava Nemčije Hans Stuck Auto Union

Velika nagrada Nemčije 1938 je bila druga dirka Evropskega avtomobilističnega prvenstva v sezoni 1938. Potekala je 24. julija 1938 na znamenitem dirkališču Nürburgring-Nordschleife. Pred okoli 400.000 gledalci je s časom 3:51:46,1 zmagal britanski dirkač Richard Seaman z Mercedes-Benzom W154, za katerega je to ena največjih zmag v karieri, drugo mesto sta z dobrimi štirimi minutami zaostanka osvojila skupaj Rudolf Caracciola in Hermann Lang v enakem dirkalniku kot zmagovalec, tretji pa je bil Hans Stuck z dirkalnikom Auto Union Typ D že skoraj z devetimi minutami zaostanka za zmagovalcem.

Plakat za dirko

Poročilo[uredi | uredi kodo]

Pred dirko[uredi | uredi kodo]

Sezona 1938 je bila prva pod novimi pravili, ki so dovoljevani 3,0L super kompresijske motorje oziroma 4,0L atmosferske motorje. Na dirkah so običajno nastopali dirkalniki s prostorninami motorjev vse od 666 cm³ do 4500 cm³, toda le dirkalnika nemških moštev s super kompresijskim 3,0L dvanajst cilindričnim motorjem, Mercedes-Benz in Auto Union, sta imela realne možnosti za zmago, kljub zaradi moči motorja veliki porabi goriva in močnem obrabljanju pnevmatik. Do enajste dirke za Veliko nagrado Nemčije, se je Mercedes že uveljavil kot dominantno moštvo sezone. Auto Union, demoraliziran po smrtni nesreči njihovega zvezdnika Bernda Rosemeyerja v poskusu postavitve kopenskega hitrostnega rekorda, pa je bil po moči drugo moštvo, Maserati z novimi osem cilindričnimi 3,0L motorji ni mogel poseči v zmago, novi dirkalniki moštva Delahaye z motorji V12 pa so se izkazali za počasne, a zanesljive in prizanesljive do porabe goriva in obrabe pnevmatik. Auto Union je polagal večino svojih upov v zvezdnika Tazia Nuvolarija, ki se je pred kratkim pridružil moštvu, v katerem so dirkali še Hans Stuck, Hermann Paul Müller in Rudolf Hasse, med tem ko so bili Rudolf Caracciola, Hermann Lang, Walter Bäumer, Manfred von Brauchitsch in Richard Seaman na dirko prijavljeni s strani Mercedesa. Za moštvo Alfa Corse sta dirkala Giuseppe Farina in Clemente Biondetti, na dirko pa je bilo prijavljenih še več dirkačev manjših in privatnik moštev.

Kvalifikacije[uredi | uredi kodo]

Na enem od prostih treningov je moštvo Mercedesa, ki se je temeljito pripravljalo na dirko, testiralo tudi kako hitro se lahko vozi dirkalnik v primeru predrte pnevmatike. S tem namenom sta Caracciola in von Brauchitsch odpeljala zelo počasen krog, v katerem sta vozila eden ob drugem in se ob tem celo pogovarjala. Von Brauchitsch se je s časom 9.48,4 le na 2,2 sekunde približal Rosemeyerjevemu rekordu dirkališča postavljenem še pod starimi pravili, kar je dokazovalo velik napredek dirkalnikov v le enem letu. Mercedesovi dirkači so osvojili prva štiri štartna mesta, drugi je bil Lang, tretji v svojem prvem nastopu v tej sezoni Seaman, četrti Caracciola, peti Nuvolari, nato pa so se do desetega štartnega mesta zvrstili še Hasse, Müller, Stuck, Farina in Biondetti.

Dirka[uredi | uredi kodo]

Ob postavljanju dirkačev na štartno vrsto je bil Nuvolari deležen največjih ovacij s strani številnih gledalcev, kajti še so se spominjali njegove neverjetne zmage na dirki leta 1935. Štartni sistem luči je zatajil, tako da se na semaforju za rumeno ni prižgala zelena luč, dirkači pa so kar poljubno štartali. Povedel je Lang, sledila pa sta mu Nuvolari in Seaman, ki se je v ovinku Südkehre prebil na drugo mesto. V ovinku Karussel je bil Nuvolari že četrti, kajti prehitel ga je še Caracciola in poskrbel za trojno vodstvo Mercedes-Benza na začetku dirke. V ovinku Brünnchen je Nuvolari zletel s steze in trčil v ogrado. Sicer je še poskušal dirkati a ugotovil, da je dirkalnik preveč poškodovan. Po prvem krogu je imel Mercedes-Benz tako kar štirikratno vodstvo, še vedno pa je vodil Lang. Toda v tretjem krogu je moral zaradi težave s svečkami na postanek v bokse, po katerem je padel na sedmo mesto. Von Brauchitsch je s tem prevzel vodstvo, sledila pa sta mu Seaman in Caracciola, ki se je slabo počutil.

NSKK Obergruppenführer Krauss je pri Alfredu Neubauerju zahteval varnostni pregled vseh dirkalnikov Mercedes-Benza, ker naj bi na dirkalna očala Nuvolarija škropilo olje iz dirkalnikov Neubauerjevega moštva. Neubauer je zahtevo zavrnil, ker bi uničila vse možnosti za zmago njegovega moštva. Med tem je na dirki v prvih krogih prišlo do velikega števila odstopov dirkačev, odstopili so že Berg, Comotti in de Graffenried, po treh krogih pa še Biondetti, Farina in Taruffi, tako da je moštvo Alfa Romeo že zaključilo z dirko. Neubauer je v bokse poklical Langa, čigar dirkalnik ni deloval najbolje, da bi priložnost dobil mladi Bäumer.

V sedmem krogu je 44-sekundi postanek za gorivo in nove zadnje pnevmatike opravil von Brauchitsch, tako da je vodstvo prevzel Seaman, toda le do svojega postanka v naslednjem krogu, po katerem je ponovno padel za nemškega dirkača. Med postankom se je von Brauchitsch pri šefu moštva Neubauerju pritožil, da ga Seaman želi ujeti in prehiteti, zato je dal Seamanu signal naj zadrži svoje mesto. V desetem krogu je odstopil Caracciola, ki ga je močno bolel trebuh, namesto njega je dirkalnik prevzel Lang. Von Brauchitsch je dirkal na polno in napravil nekaj razlike do Seamana, ki se je odločil za tveganje z zgodnjim postankom brez menjave pnevmatik.

Po enajstih krogih, na polovici dirke, je bil vrstni red von Brauchitsch, Seaman, Lang, Hasse, Stuck in Müller. Auto Unionu ni najbolje kazalo, zato so v bokse poklicali Müllerja, katerega dirkalnik je prevzel Nuvolari. V štirinajstem krogu je Arthur Hyde zapeljal v jarek in se resno poškodoval. V šestnajstem krogu pa je von Brauchitsch opravil svoj drugi postanek, trinajst sekund kasneje pa je na postanek zapeljal še Seaman. Mehanik, ki je v von Brauchitschov dirkalnik dolival gorivo, je natočil preveč goriva, ki se je razlil po dirkalniku in dirkaču ter se vnel. Von Brauchitsch je skočil iz dirkalnika, Seaman pa je prevzel vodstvo. Po tem ko so mehaniki pogasili goreč dirkalnik in celo Von Brauchitschevo obleko, je le-ta na prigovarjanje vodstva moštva ponovno sedel v dirkalnik in nadaljeval z dirko, toda le do ovinka Flugplats, kjer je pri hitrosti 200 km/h zletel s steze in odstopil. Von Brauchitsch je za nesrečo okrivil razrahljanje volanskega sistema, moštvo pa je bolj verjelo, da je dirkač sam storil napako.

Preostanek dirke je minil brez incidentov z izjemo eksplozije naprave za gašenje s peno, ki je prekrila bližnje gledalce in bokse. Seaman je močno vodil pred Langom in uspel zmagati, Lang je v dirkalniku Caracciole ostal drugi, Stuck je osvojil tretje mesto, Nuvolari pa v Müllerjevem dirkalniku četrto. Uvrščeni so bili še René Dreyfus z Delahayem 145, Paul Pietsch z Maseratijem 6CM, Renato Balestrero in Pietro Ghersi z Alfo Romeo Tipo 308 ter deveto uvrščeni Franco Cortese z Maseratijem.

Po dirki[uredi | uredi kodo]

Seaman je s tem postal prvi britanski dirkač, ki je zmagal dirki za Veliko nagrado po Henryju Segravu, ki je zmagal na dirki za Veliko nagrado San Sebastiána v sezoni 1924. Po dirki je Seaman izjavil: »Želim si le, da bi to dosegel z britanskim dirkalnikom.« Po dirki se je nadaljeval tudi incident med Obergruppenführerjem Kraussom in Neubauerjem. Prvi je drugega obtožil, da je poslal von Brauchitscha nazaj na stezo z zažganimi zavornimi dirki. Neubauer mu je odgovoril, da je Korpsführer (direktor dirke) Hühnlein sam želel, da bi von Brauchitsch nadaljeval z dirko, vseeno pa je bil Neubauer zelo na trnih, dokler niso pregledali zavornih diskov na raztreščenem von Brauchitschevem dirkalniku, ki niso bili vzrok nesreče.

Rezultati[uredi | uredi kodo]

Štartna vrsta[uredi | uredi kodo]_______3_______
Zastava Združenega kraljestva
Seaman
Mercedes-Benz
10:01,2

_______2_______
Zastava Nemčije
Lang
Mercedes-Benz
9:54,1
_______1_______
Zastava Nemčije
v. Brauchitsch
Mercedes-Benz
9:48,4

_______5_______
Zastava Italije
Nuvolari
Auto Union
10:03,3
_______4_______
Zastava Nemčije
Caracciola
Mercedes-Benz
10:03,1


_______8_______
Zastava Nemčije
Stuck
Auto Union
10:23,0

_______7_______
Zastava Nemčije
Müller
Auto Union
10:19,3
_______6_______
Zastava Nemčije
Hasse
Auto Union
10:19,1

_______10_______
Zastava Italije
Biondetti
Alfa Romeo
10:50,0
_______9_______
Zastava Italije
Farina
Alfa Romeo
10:31,1


_______13_______
Zastava Nemčije
Pietsch
Maserati

_______12_______
Zastava Francije
Dreyfus
Delahaye
_______11_______
Zastava Italije
Taruffi
Alfa Romeo

_______15_______
Zastava Italije
Ghersi
Alfa Romeo
_______14_______
Zastava Združenega kraljestva
Hyde
Maserati


_______18_______
Zastava Nemčije
Berg
Maserati

_______17_______
Zastava Nemčije
Lang
Mercedes-Benz
_______16_______
Zastava Italije
Balestrero
Alfa Romeo

_______20_______
Zastava Švice
de Graffenried
Maserati
_______19_______
Zastava Italije
Comotti
Delahaye

Dirka[uredi | uredi kodo]

Poz Št Dirkač Moštvo Dirkalnik Krogi Čas/Odstop Št. m. Toč
1 16 Zastava Združenega kraljestva Richard Seaman Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W154 22 3:51:46,1 3 1
2 10 Zastava Nemčije Rudolf Caracciola Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W154 22 + 4:20,0 4 2
Zastava Nemčije Hermann Lang -
3 4 Zastava Nemčije Hans Stuck Auto Union Auto Union D 22 + 8:56,2 8 3
4 8 Zastava Nemčije Hermann Paul Müller Auto Union Auto Union C/D 22 + 9:33,0 7 4
Zastava Italije Tazio Nuvolari -
5 20 Zastava Francije René Dreyfus Ecurie Bleue Delahaye 145 21 +1 krog 12 4
6 40 Zastava Nemčije Paul Pietsch Privatnik Maserati 6CM 20 +2 kroga 13 4
7 42 Zastava Italije Renato Balestrero Privatnik Alfa Romeo Tipo 308 16 4
8 30 Zastava Italije Pietro Ghersi Scuderia Torino Alfa Romeo Tipo 308 15 4
9 44 Zastava Italije Franco Cortese Scuderia Ambrosiana Maserati 17 4
Ods 6 Zastava Nemčije Rudolf Hasse Auto Union Auto Union C/D 15 Motor 6 5
Ods 14 Zastava Nemčije Hermann Lang Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W154 15 Motor 2 5
Zastava Nemčije Walter Bäumer -
Ods 12 Zastava Nemčije Manfred von Brauchitsch Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W154 15 Trčenje 1 5
Ods 36 Zastava Združenega kraljestva Arthur Hyde Privatnik Maserati 8CM 14 Trčenje 14 5
Ods 32 Zastava Švice Toulo de Graffenried Privatnik Maserati 3 Prenos 20 7
Ods 24 Zastava Italije Giuseppe Farina Alfa Corse Alfa Romeo Tipo 312 2 9 7
Ods 28 Zastava Italije Piero Taruffi Scuderia Torino Alfa Romeo Tipo 308 2 Trčenje 11 7
Ods 2 Zastava Italije Tazio Nuvolari Auto Union Auto Union D 2 Trčenje 5 7
Ods 26 Zastava Italije Clemente Biondetti Alfa Corse Alfa Romeo Tipo 312 1 Trčenje 10 7
Ods 22 Zastava Italije Franco Comotti Ecurie Bleue Delahaye 145 1 Menjalnik 19 7
Ods 38 Zastava Nemčije Herbert Berg Ecurie Helvetia Maserati 1 Črpalka za gorivo 18 7
DNS 14 Zastava Monaka Louis Chiron Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W154 Rezervni dirkač 8
DNS 18 Zastava Nemčije Walter Bäumer Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W154 Rezervni dirkač 8
DNS 18 Zastava Nemčije Heinz Brendel Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W154 Rezervni dirkač 8
DNS 18 Zastava Nemčije Hans Hartmann Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W154 Rezervni dirkač 8
DNS 34 Zastava Madžarske Ernő Festetics Privatnik Alfa Romeo P3 8
DNS Zastava Švice Christian Kautz Auto Union Auto Union D Rezervni dirkač 8
DNS Zastava Nemčije Ulrich Bigalke Auto Union Auto Union D Rezervni dirkač 8
DNS Zastava Italije Carlo Maria Pintacuda Scuderia Torino Alfa Romeo Tipo 308 Rezervni dirkač 8

Viri in reference[uredi | uredi kodo]

  • "German Grand Prix of 1938". ddavid.com (angleščina). Pridobljeno dne 5. marca 2007.
  • "XI Großer Preis von Deutschland". teamdan.com (angleščina). Pridobljeno dne 5. marec 2007.
  • "XI Großer Preis von Deutschland". kolumbus.fi (angleščina). Pridobljeno dne 5. marec 2007.

Zastava Francije Francija • Zastava Nemčije Nemčija • Zastava Švice Švica • Zastava Italije Italija


Zastava Francije Pau  • Zastava Združenega kraljestva Campbell  • Zastava Irske Cork  • Zastava Italije Tripoli  • Zastava Brazilije Gávea  • Zastava Belgije Frontieres  • Zastava Brazilije Rio
Zastava Italije Coppa Ciano  • Zastava Italije Coppa Acerbo  • Zastava Združenega kraljestva JCC 200  • Zastava Združenega kraljestva Mountain  • Zastava Združenega kraljestva Donington


Predhodna dirka:
Velika nagrada Francije 1938
Sezona Velikih nagrad 1938
Evropsko avtomobilistično prvenstvo
Naslednja dirka:
Velika nagrada Švice 1938

Predhodna dirka:
Velika nagrada Nemčije 1937
Velika nagrada Nemčije Naslednja dirka:
Velika nagrada Nemčije 1939

1926  • 1927  • 1928  • 1929  • 1931  • 1932  • 1934  • 1935  • 1936  • 1937  • 1938  • 1939  • 1951  • 1952  • 1953
1954  • 1956  • 1957  • 1958  • 1959  • 1960  • 1961  • 1962  • 1963  • 1964  • 1965  • 1966  • 1967  • 1968  • 1969
1970  • 1971  • 1972  • 1973  • 1974  • 1975  • 1976  • 1977  • 1978  • 1979  • 1980  • 1981  • 1982  • 1983  • 1984
1985  • 1986  • 1987  • 1988  • 1989  • 1990  • 1991  • 1992  • 1993  • 1994  • 1995  • 1996  • 1997  • 1998  • 1999
2000  • 2001  • 2002  • 2003  • 2004  • 2005  • 2006  • 2008  • 2009  • 2010  • 2011  • 2012  • 2013  • 2014  • 2016
2018  • 2019