Pojdi na vsebino

Velika nagrada Nemčije 1939

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Nemčija   Velika nagrada Nemčije 1939
Podrobnosti o dirki
3. dirka Evropskega prvenstva od 4-ih v sezoni 1939.

Datum 23. julij 1939
Urad. ime XII Großer Preis von Deutschland
Lokacija Nürburgring, Nürburg, Tretji rajh
Dirkališče Stalno dirkališče, 22,810 km
Razdalja 22 krogov, 501,82 km
Gledalci 300.000
Vreme Občasno dež in megla
Najboljši štartni položaj
Dirkač Nemčija Hermann Lang Mercedes-Benz
Čas 9:43,1
Najhitrejši krog
Dirkač Nemčija Rudolf Caracciola Mercedes-Benz
Čas 10:24,2 (v 20. krogu)
Stopničke
Prvi Nemčija Rudolf Caracciola Mercedes-Benz
Drugi Nemčija Hermann Müller Auto Union
Tretji Nemčija Paul Pietsch Maserati

Velika nagrada Nemčije 1939 je bila tretja dirka evropskega avtomobilističnega prvenstva v sezoni 1939. Potekala je 23. julija 1939 na nemškem cestnem dirkališču Nürburgring-Nordschleife pred 300.000 gledalci.

Plakat za dirko

Poročilo[uredi | uredi kodo]

Pred dirko[uredi | uredi kodo]

Auto Union je na glavno domačo dirko sezone pripeljal pet dirkalnikov, Mercedes-Benz pa štiri. Moštvo Maserati ja na dirko pripeljalo dva dirkalnika Maserati 8CTF, to je bila edina dirka sezone, na kateri je moštvo nastopilo, Raymond Sommer pa je bil edini dirkač Alfe Romeo, sicer je nastopal kot privatnik. Moštvo Ecurie Lucy O'Reilly Schell je na dirko pripeljalo dva dirkalnika Delahaye 145, moštvo Süddeutsche Renngemeinschaft s srebrno obarvanimi Maseratiji pa je na dirko prijavilo dva dirkača, toda Heinz Dipper se dirke ni udeležil. Kot privatnika sta se dirke udeležila še Adolfo Mandirola in Robert Mazaud. Mercedesovo moštvo je pred dirko veliko delalo na odpravi vzrokov za težave z motorji, ki so se pokazale na dirki za Veliko nagrado Francije, prepričani so bili, da bodo njihovi dirkalniki tokrat zdržali napore dirke.

Na prostih treningih je dominiral Hermann Lang, ki je dirkal v svojem razredu. S časom 9:43,1 je premagal rekord Bernda Rosemeyerja izpred dveh let. V prvo vrsto sta se zvrstila še Manfred von Brauchitsch in Rudolf Caracciola, toda za Langom sta zaostala osem oziroma dvanajst minut. Debitant Heinz Brendel je osvojil peto štartno vrsto. Dirkalnik Tazia Nuvolarija je po koncu zadnjega prostega treninga zagorel, Georg Meier pa je tako zletel s steze kot tudi uničil motor, zato so imeli Auto Unionovi mehaniki v dnevu in noči pred štartom dirke veliko dela.

Dirka[uredi | uredi kodo]

Na dan dirke se je ob stezi zbralo okoli 300.000 gledalcev, na delih steze je bila megla, občasno pa je tudi deževalo. Na štartu dirke je povedel von Brauchitsch, sledili so mu Hans Stuck, Lang in Caracciola. Ob zaviranju za prvi ovinek se je Lang prebil v vodstvo in se neverjetno hitro odpeljal tekmecem. Tudi Lang je težko verjel napisu svojih mehanikov, da je imel po prvem krogu osemindvajset sekund prednosti. Von Brauchitsch je bil drugi, za njim pa so dirkali še Hermann Paul Müller, Caracciola, Nuvolari in Paul Pietsch. Stuck in Raymond Sommer sta že odstopila, Luigi Villoresi je bil v boksih za menjavo svečk, njegov moštveni kolega Pietsch pa se je prebijal v ospredje. Lang je drugi krog odpeljal nekoliko počasneje tako, da se je njegova prednost povečala na štirideset sekund. Toda v tretjem krogu je zaslišal iz motorja enake zvoke, kot na dirki za Veliko nagrado Francije, in odločil se je odstopiti raje, kot da bi do konca uničil motor. Tudi von Brauchitsch je moral v bokse na menjavo svečk, s čimer je vodstvo prevzel Pietsch, ki pa ga je držal le en krog, kajti zaradi težav z zavorami je moral mimo spustiti Nuvolarija in zaviti v bokse. Alfred Neubauer je debitantu Brendlu signaliziral naj zapelje v bokse in dirkalnik preda Langu, toda ignoriral je ukaz svojega športnega direktorja in odpeljal krog s časom 10:28, ki je bil do tedaj najhitrejši krog dirke. Pred ovinkom Adenauer Brügge se je Pietsch zavrtel in Brendel je zletel v jarek, ko se mu je poskušal izogniti, kar je Neubauerja še dodatno razbesnelo. Brendel je telefoniral v bokse in prosil, da ga pobere avtomobil in ga pripelje do boksov, toda Neubauer mu je odgovoril, naj kar začne hoditi.

Zdaj je začelo deževati na celotni stezi in zaradi mraza je imelo več dirkalnikov težave s svečkami, tudi Meier in Pietsch. Nuvolari je še vedno vodil, sledila sta mu Müller in Caracciola, edini preostali Mercedesov dirkač, kajti tudi von Brauchitsch je že bil odstopil. Caracciola se je prebil na drugo mesto in za vodilnim zaostajal pet sekund, med tem pa je odstopil Villoresi zaradi predrtega rezervoarja za gorivo. Po petih krogih v vodstvu je moral Nuvolari na postanek v bokse za pregled motorja in vodstvo je prvič prevzel Caracciola. Krog kasneje je Nuvolari opravil še postanek za menjavo pnevmatik in dolivanje goriva, zato je izgubil še nekaj mest. Za Caracciolo so bili tako uvrščeni Rudolf Hasse, Müller, Nuvolari, Pietsch, René Dreyfus, Meier, Leonhard Joa, Raph, Robert Mazaud in Adolfo Mandirola. Caracciola je v devetem krogu opravil postanek za menjavo svečk in gum ter dolivanje goriva, ki je trajal 1:23, padel je na tretje mesto. Moštvo Auto Uniona je zaradi hitrejših postankov v boksih prišlo do dvojnega vodstva, Hasse, katerega postanek je trajal sedemintrideset sekund, pred Müllerjem, štiriinštirideset sekund, ki je zaostajal za petnajst sekund, sledili so jima še Caracciola, Nuvolari, Pietsch, Meier in Dreyfus. Dež je začel padati močneje in Caracciola, ki je veljal za specialista za dežne dirke, je prehitel Müllerja za drugo mesto. Pred ovinkom Fuchsröhre se je na dirkalniku Meierja zlomila prednja os, kljub temu pa je uspel zaustaviti dirkalnik. Caracciola je že kmalu prehitel tudi Hasseja in prevzel vodstvo, v poskusu, da bi mu sledil, pa je Hasse zletel s steze in moral odstopiti.

Müller je zaostajal pol minute za Caracciolo, tretjeuvrščeni Nuvolari pa se je ubadal z načetim motorjem. Italijanski dirkač je v šestnajstem krogu opravil drugi postanek za dolivanje goriva. Pietsch se je dvakrat zavrtel in opravil že štiri postanke v boksih, vseeno pa je držal četrto mesto. V osemnajstem krogu je Caracciola opravil osemnajstsekundni postanek v boksih za gorivo in ostal je v vodstvu. Nuvolari je moral odstopiti zaradi eksplozije motorja, Müller pa je tudi opravil postanek v boksih za gorivo. V zadnjih krogih je Caracciola zanesljivo držal vodstvo, v dvajsetem krogu je postavil tudi najhitrejši krog dirke in dosegel svojo šesto zmago na dirki za Veliko nagrado Nemčije, kar je vse do danes rekord. To je bila tudi njegova zadnja zmaga v karieri, ki jo je predčasno končal izbruh Druge svetovne vojne. Müller je osvojil drugo mesto, Pietsch pa tretje. Za njimi pa so se uvrstili še Dreyfus, Raph in Mazaud, vsi trije z dirkalniki Delahaye. Po dirki je Rudolf Uhlenhaut pregledal Langov dirkalnik in ni mogel najti okvare. Jezni Lang je zahteval, da takoj razdre motor.

Rezultati[uredi | uredi kodo]

Štartna vrsta[uredi | uredi kodo]_______3_______
Nemčija
Caracciola
Mercedes-Benz
9:56,0

_______2_______
Nemčija
von Brauchitsch
Mercedes-Benz
9:51,0
_______1_______
Nemčija
Lang
Mercedes-Benz
9:43,1

_______5_______
Nemčija
Brendel
Mercedes-Benz
10:09,4
_______4_______
Nemčija
Müller
Auto Union
9:59,3


_______8_______
Nemčija
Pietsch
Maserati
10:14,0

_______7_______
Nemčija
Stuck
Auto Union
10:13,4
_______6_______
Italija
Nuvolari
Auto Union
10:11,2

_______10_______
Nemčija
Hasse
Auto Union
10:22,3
_______9_______
Nemčija
Meier
Auto Union
10:19,0


_______13_______
Francija
Sommer
Alfa Romeo
12:03,3

_______12_______
Francija
Dreyfus
Delahaye
11:28,0
_______11_______
Italija
Villoresi
Maserati
10:26,0

_______15_______
Francija
Raph
Delahaye
12:16,2
_______14_______
Nemčija
Joa
Maserati
12:15,2

_______17_______
Švica
Mandirola
Maserati
13:12,2
_______16_______
Francija
Mazaud
Delahaye
12:53,0

Dirka[uredi | uredi kodo]

Poz Št Dirkač Moštvo Dirkalnik Krogi Čas/Odstop Št. m. Toč
1 12 Nemčija Rudolf Caracciola Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W154 22 4:08:41,8 3 1
2 6 Nemčija Hermann Paul Müller Auto Union Auto Union D 22 + 57,8 s 4 2
3 32 Nemčija Paul Pietsch Officine A. Maserati Maserati 8CTF 21 +1 krog 8 3
4 24 Francija René Dreyfus Ecurie Lucy O'Reilly Schell Delahaye 145 20 +2 kroga 12 4
5 26 Francija Raph Ecurie Lucy O'Reilly Schell Delahaye 145 19 +3 krogi 15 4
6 28 Francija Robert Mazaud Privatnik Delahaye T135CS 19 +3 krogi 16 4
7 40 Nemčija Leonhard Joa Süddeutsche Renngemeinschaft Maserati 4CM 19 +3 krogi 14 4
Ods 2 Italija Tazio Nuvolari Auto Union Auto Union D 18 Motor 6 4
Ods 8 Nemčija Rudolf Hasse Auto Union Auto Union D 11 Trčenje 10 5
Ods 10 Nemčija Georg Meier Auto Union Auto Union D 10 Vzmetenje 9 6
DSQ 36 Švica Adolfo Mandirola Privatnik Maserati 6CM 9 Diskvalifikacija 17 8
Ods 30 Italija Luigi Villoresi Officine A. Maserati Maserati 8CTF 6 Rezervoar 11 6
Ods 14 Nemčija Manfred von Brauchitsch Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W154 5 Puščanje goriva 2 7
Ods 20 Nemčija Heinz Brendel Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W154 3 Trčenje 5 7
Ods 16 Nemčija Hermann Lang Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W154 2 Motor 1 7
Ods 22 Francija Raymond Sommer Privatnik Alfa Romeo Tipo 308 0 Motor 13 7
Ods 4 Nemčija Hans Stuck Auto Union Auto Union D 0 Motor 7 7
DNS 20 Nemčija Hans Hartmann Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W154 Rezervni dirkač 8
DNA 18 Neznana ? Daimler-Benz AG Mercedes-Benz W154 8
DNA 34 Švica Armand Hug Officine A. Maserati Maserati 8CTF Poškodovan 8
DNA 38 Nemčija Heinz Dipper Süddeutsche Renngemeinschaf Maserati 6CM 8

Viri[uredi | uredi kodo]

  • »XII Großer Preis von Deutschland«. teamdan.com (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 15. julija 2015. Pridobljeno 22. aprila 2015.
  • »XII Großer Preis von Deutschland«. kolumbus.fi (v angleščini). Pridobljeno 23. marca 2007.

Belgija Belgija • Francija Francija • Nemčija Nemčija • Švica Švica


Francija Pau  • Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Road  • Francija Pariz  • Finska Eläintarhanajot  • Nemčija Eifelrennen  • Belgija Frontieres
Romunija Bukarešta  • Francija Remparts  • Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Campbell Trophy  • Kraljevina Jugoslavija Beograd  • Brazilija Gávea


Predhodna dirka:
Velika nagrada Francije 1939
Sezona Velikih nagrad 1939
Evropsko avtomobilistično prvenstvo
Naslednja dirka:
Velika nagrada Švice 1939

Predhodna dirka:
Velika nagrada Nemčije 1938
Velika nagrada Nemčije Naslednja dirka:
Velika nagrada Nemčije 1951

1926  • 1927  • 1928  • 1929  • 1931  • 1932  • 1934  • 1935  • 1936  • 1937  • 1938  • 1939  • 1951  • 1952  • 1953
1954  • 1956  • 1957  • 1958  • 1959  • 1960  • 1961  • 1962  • 1963  • 1964  • 1965  • 1966  • 1967  • 1968  • 1969
1970  • 1971  • 1972  • 1973  • 1974  • 1975  • 1976  • 1977  • 1978  • 1979  • 1980  • 1981  • 1982  • 1983  • 1984
1985  • 1986  • 1987  • 1988  • 1989  • 1990  • 1991  • 1992  • 1993  • 1994  • 1995  • 1996  • 1997  • 1998  • 1999
2000  • 2001  • 2002  • 2003  • 2004  • 2005  • 2006  • 2008  • 2009  • 2010  • 2011  • 2012  • 2013  • 2014  • 2016
2018  • 2019