Roger Penrose

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Roger Penrose (2005)

Sir Roger Penrose, OM, FRS, angleški fizik, astrofizik, kozmolog, matematik, razvedrilni matematik in filozof, * 8. avgust 1931, Colchester, grofija Essex, Anglija.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Penrose je sin genetika, psihiatra, matematika in šahovskega teoretika Lionela Sharplesa Penrosea. Njegov brat Oliver je matematik, mlajši brat Jonathan pa šahovski velemojster. Njegov stric Roland je bil umetnik.

Roger je bil prezgodaj razviti otrok. Diplomiral je iz matematike na Univerzitetnem kolidžu v Londonu. Leta 1958 je doktoriral na Univerzi v Cambridgeu pod Toddovim mentorstvom.

Z očetom sta leta 1958 objavila vrsto nemogočega predmeta, Penroseove stopnice, katere je upodobil tudi nizozemski grafik M. C. Escher.

Penrose je leta 1967 razvil teorijo tvistorjev, ki preslikajo geometrijske objekte v prostoru Minkowskega v štirirazsežen kompleksni prostor z metriko (2,2). Leta 1969 je predvidel domnevo vesoljske cenzure. Ta predlaga, da nas Vesolje varuje pred naravno nepredvidljivostjo gravitacijskih singularnosti (kot so črne luknje) na ta način, da jih zakriva pred našimi očmi. Domneva še ni dokazana.

Leta 1974 je odkril Penroseova pokritja, ki z dvema mnogokotnikoma (romboma) neperiodično pokrijejo ravnino. Leta 1984 so našli podobne vzorce pri razporeditvi atomov v kvazikristalih.

Njegovo najpomembnejše odkritje bi lahko bilo odkritje spinskih mrež iz leta 1971, ki so kasneje tvorile geometrijo prostor-časa v zančni kvantni gravitaciji. Znan je tudi po zamisli Penroseovih diagramov (slučajnih diagramov).

Priznanja[uredi | uredi kodo]

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Leta 1971 je Penrose prejel Dannie Heinemannovo nagrado za matematično fiziko Ameriškega fizikalnega društva, leta 1989 pa Diracovo medaljo in nagrado Fizikalnega inštituta (IoP).

Za svoje znanstvene dosežke je leta 2008 prejel Copleyjevo medaljo Kraljeve družbe iz Londona.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]