Humphry Davy

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Sir Humphry Davy
Humphrydavy.jpg  *
Sir Humphry Davy
Rojstvo 17. december 1778
Penzance, Cornwall, Anglija  *
Smrt 29. maj 1829 (star 50 let)
Ženeva, Švica  *
Narodnost kornijska
Področja kemija
Ustanove Kraljeva družba, Kraljevi inštitut
Poznan po elektroliza, natrij, kalij, kalcij, magnezij, barij, bor, Davyjeva svetilka
Vplival na Michael Faraday, William Thomson
Pomembne nagrade Copleyjeva medalja (1805)
Rumfordova medalja (1816)
Kraljeva medalja (1827)

Sir Humphry Davy [hámfri dêjvi], PRS, angleški kemik in fizik, * 17. december 1778, Penzace, grofija Cornwall, Anglija, † 29. maj 1829, Ženeva, Švica.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Že kot otrok je izredno hitro dojemal to, kar je videl napisano. Zdelo se je, da je knjigo je prelistal, toda vedel je povedati, kaj piše v njej. Ta sposobnost mu je ostala celo življenje. Leta 1784 so ga dali v lekarno na delo. Že takrat je doma delal eksplozivne snovi in po nerodnosti polil sestrino obleko z jedkimi snovmi. Leta 1799 je Davy prvič prišel v London. Poskusi z vodo so ga privedli na misel, da bi poizkusil prevajati elektriko tudi v drugih tekočinah. Toda ni vzel navadne tekočine, vzel je talino dveh dobro znanih snovi, kalijevega in natrijevega karbonata – in tako je odkril dve alkalijski kovini: kalij in natrij. Ko je svoje poskuse pokazal pri svojih predavanjih, je bilo navdušenje neznosno. Davy je bil na vrhuncu svoje uspeha in slave.

Odkril je tudi kalcij, bor, magnezij, stroncij in barij. Poleg tega je ugotovil, da je klor element in da je vodik prisoten v vseh kislinah. Še danes je Davy najbolj znan kot izumitelj varnostne jamske svetilke za rudarje. Odklonil je prijavo patenta svetilke zato, ker ni bila čisto zanesljiva in so se tudi z njo dogajale nesreče. Svetilka se preveč segreje in takrat udari skoznjo plamen, mešanica zraka in metana pa se vžge.

Deset dni je preživel na Gorenjskem, kjer je bil srečen in počutil se je bolje, užival je v prekrasni pokrajini, potem pa v začetku septembra odpotoval z namenom, da se spomladi spet vrne, toda krajev, ki jih je tako rad obiskoval in jih je imel za najlepše na svetu, ni videl nikdar več.

Priznanja[uredi | uredi kodo]

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Za svoje znanstvene dosežke je Davy leta 1805 prejel Copleyjevo medaljo Kraljeve družbe iz Londona.

Leta 1827 je skupaj s Friedrichom Georgom Wilhelmom von Struvejem prejel Kraljevo medaljo Kraljeve družbe.