Joseph Priestley

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Joseph Priestley
Portret
Rojstvo 13. (24.) marec 1733
Birstall[d][1][2]
Smrt 6. februar 1804({{padleft:1804|4|0}}-{{padleft:2|2|0}}-{{padleft:6|2|0}})[3][4][5] (70 let)
Northumberland[d]
Državljanstvo Flag of the United States of America (1863-1865).svg ZDA
Flag of the United Kingdom.svg Združeno kraljestvo Velike Britanije in Irske[d]
Flag of the United Kingdom.svg Združeno kraljestvo[6]
Poklic filozof, teolog, kemik, šolnik, politični teoretik, laik, knjižničar, učitelj, zgodovinar znanosti, fizik

Joseph Priestley, angleški teolog, duhovnik, filozof, kemik, fizik in politični teoretik, * 13. marec 1733, Birstall, Anglija, † 6. februar 1804, Northumberland, Pensilvanija, ZDA.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Priestley je objavil prek 150 del. Velja za odkritelja kisika, katerega je izoliral v plinski fazi, čeprav imata zasluge za odkritje tudi Carl Wilhelm Scheele in Antoine Lavoisier. Za časa svojega življenja si je Priestley prislužil veliko slavo s svojim izumom sodavice, razpravami o elektriki in svojimi odkritji več »zrakov« (plinov), od katerih je najbolj znan, kar je sam imenoval »nevnetljivi zrak« (kisik). Odločno je branil flogistonsko teorijo in zavračal kar bo postalo prva kemijska revolucija, tako da je bil odmaknjen od znanstvene srenje.

Bil je vzgojen v preprostem protestantskem duhu in postal duhovnik in učitelj. Znal je zelo veliko jezikov in jih poučeval. Poučeval je tudi zgodovino, pravo, logiko, anatomijo in govorništvo. Postal je doktor prava in član Kraljevega društva v Londonu. Med njegova najbolj popularna dela sodijo knjige o pedagogiki.

Odkril je kisik pri segrevanju živosrebrovega oksida (HgO), odkril je še šest do takrat neznanih plinov: vodikov klorid (HCl), amonjak(Nh3), oglikov oksid(CO), silicijev tetraflorid (SiF4) in dišikov oksid(N2O) .

Napisal je knjigo za pripravo umetne kisle vode oziroma sode in sicer iz ogljikovega dioksida in vode. Ko je pod pritiskom raztopil ogljikov dioksid v vodi, se je začela evropska norija za sodavico. Na dolgem potovanju z ladjo naj bi to uporabili kot zdravilo proti skorbutu - bolezen, ki se razvije zaradi pomanjkanja vitamina C. Za ta izum je bil nagrajen z medaljo Kraljevega društva v Londonu.

Napisal dela o plinih ter elektriki.

Priznanja[uredi | uredi kodo]

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Za svoje znanstveno delo je leta 1772 prejel Copleyjevo medaljo Kraljeve družbe iz Londona.

Sklici[uredi | uredi kodo]Albert Einstein Ta biografski članek o znanstveniku je škrbina. Pomagaj Wikipediji in ga razširi.
Johann Friedrich Wilhelm Adolf von Baeyer Ta članek o kemiku je škrbina. Pomagaj Wikipediji in ga razširi.
Albert Einstein Ta biografski članek o fiziku je škrbina. Pomagaj Wikipediji in ga razširi.