Archibald Vivian Hill

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Archibald Hill
Portret
Rojstvo (1886-09-26)26. september 1886
Zastava Združenega kraljestva Zastava Anglije Bristol, Anglija, Združeno kraljestvo  *
Smrt 3. junij 1977 (1977-06-03) (90 let)
Zastava Združenega kraljestva Zastava Anglije Cambridge, Anglija, Združeno kraljestvo  *
Področja fiziologija, biofizika
Ustanove Univerza v Cambridgeu
Univerza v Manchestru
Univerzitetni koledž v Londonu
Alma mater Univerza v Cambridgeu
Mentor doktorske
disertacije
Walter Morley Fletcher
Doktorski študenti Ralph Fowler
Bernard C. Abbott
Bernard Katz
Poznan po raziskovanju energijskih pretvorb pri krčenju mišic
Hillovi enačbi
Pomembne nagrade Nobel prize medal.svg Nobelova nagrada za fiziologijo ali medicino (1922)
Kraljeva medalja (1926)
Copleyjeva medalja (1948)

Archibald Vivian Hill, CBE, FRS, angleški fiziolog, * 26. september, 1886, Bristol, Anglija, Združeno kraljestvo, † 3. junij, 1977, Cambridge, Anglija, Združeno kraljestvo.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Hill se je šolal na Univerzi v Cambridgeu, kjer se je sprva zanimal za matematiko. Študij je pri tem predmetu končal kot tretji najboljši iz svojega razreda. Njegov najpomembnejši mentor je bil Walter Morley Fletcher, kateri je skupaj s Hopkinsom, ameriškim biokemikom, sodeloval pri odkritju mlečne kisline v mišicah.

Pod vplivom svojega mentorja je začel raziskovati delovanje mišic, pri čemer se ni osredotočil na kemijske osnove delovanja, pač pa na množino ustvarjene toplote. Slednje je raziskoval tudi Hermann Helmholtz, vendar je bila produkcija toplote premajhna za zaznavo s takratnimi napravami. Šele Hill je z uporabo termočlenov uspel izmeriti spremembe temperature preko majhnih električnih tokov. Do leta 1913 je tudi odkril, da nastane toplota potem, ko je mišica opravila svoje delo in dokazal, da se molekularni kisik porabi takrat (za razgradnjo mlečne kisline v jetrih) in ne med kontrakcijo. Njegovi izsledki so se ujemali z Meyerhofovimi, s katerim si je leta 1922 razdelil Nobelovo nagrado za fiziologijo ali medicino.

Kraljeva družba iz Londona mu je leta 1926 za njegovo pomembno delo o fizikalnih in kemijskih vidikih kontrakcije mišic podelila svojo Kraljevo medaljo. Leta 1948 mu je podelila Copleyjevo medaljo.

Med drugo svetovno vojno je v parlamentu zastopal Univerzo v Cambridgeu kot neodvisni konservativec in bil član znanstvenega odbora pri medvojni vladi Združenega kraljestva.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]