Univerza v Cambridgeu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Univerza v Cambridgeu
University of Cambridge
Cambridge University Crest - flat.png
latinsko Universitas Cantabrigiensis
Ustanovljena približno 1209
Rektor David Sainsbury
Št. študentov 18.396 (leto 2004/2005)
Kraj Cambridge, Združeno kraljestvo
Spletna stran http://www.cam.ac.auk/

Univerza v Cambridgeu (angleško angleško University of Cambridge, latinsko Universitas Cantabrigiensis) je univerza v Cambridgeu, Anglija, ki je bila ustanovljena okoli leta 1209 in velja za drugo najstarejšo univerzo v angleško govorečem svetu (za Univerzo v Oxfordu) in četrto najstarejšo v zahodnem (neislamskem) svetu. Ustanovila jo je skupina učenjakov, ki je morala zaradi spora z domačini zapustiti Oxford.[1] Okrajšava Univerze v Cambridgeu je Cantab., ki se doda pri nazivu, npr. John Smith, BA (Cantab.) pomeni, da je John Smith diplomiral na Univerzi v Cambridgeu.

Danes velja za eno najuglednejših univerz na svetu. Redno se uvršča med 5 najboljših univerz na svetu po šanghajski lestvici,[2] po lestvici QS World University Rankings pa je bila leta 2010 celo na prvem mestu.[3] Med njenimi člani je več kot 80 prejemnikov Nobelove nagrade. Univerzi v Cambridgeu in Oxfordu včasih poimenujejo z zloženko »Oxbridge«, ki ponazarja njun družben in zgodovinski status, pa tudi starodavno rivalstvo med njima.

Kolidži[uredi | uredi kodo]

Kolidži so ustanove, povezane z univerzo. V njih študentje stanujejo, se učijo in preživljajo prosti čas. Univerza v Cambridgeu ima 31 college-ov:

Šole, fakultete in oddelki[uredi | uredi kodo]

Poleg 31 kolidžev Univerzo sestavlja tudi preko 150 šol, fakultet, oddelkov, sindikatov in drugih ustanov. »Šola« pomeni ustanovo, ki se ukvarja s poučevanjem določene skupine predmetov; deli pa se na fakultete in oddelke. V Cambridgeskem sistemu šole in fakultete nimajo posebne vloge, bolj pomembni so oddelki in seveda kolidži.

Univerzo v Cambridgeu sestavlja 6 šol:

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ A Brief History. University of Cambridge. Pridobljeno 23.5.2009.
  2. ^ Top 500 World Universities. Academic Ranking of World Universities 2007. Pridobljeno 23.5.2009.
  3. ^ "World University Rankings 2010". Quacquarelli Symonds. Pridobljeno dne 11.12.2010. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


Šola Ta članek o izobraževalni ustanovi je škrbina. Pomagaj Wikipediji in ga razširi.