Univerza v Cambridgeu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Univerza v Cambridgeu
University of Cambridge
latinsko Universitas Cantabrigiensis
Ustanovljenapribližno 1209
RektorDavid Sainsbury
Št. študentov18.396 (leto 2004/2005)
KrajCambridge, Združeno kraljestvo
Spletna stranhttp://www.cam.ac.auk/

Univerza v Cambridgeu (angleško angleško University of Cambridge, latinsko Universitas Cantabrigiensis) je univerza v Cambridgeu, Anglija, ki je bila ustanovljena okoli leta 1209 in velja za drugo najstarejšo univerzo v angleško govorečem svetu (za Univerzo v Oxfordu) in četrto najstarejšo v zahodnem (neislamskem) svetu. Ustanovila jo je skupina učenjakov, ki je morala zaradi spora z domačini zapustiti Oxford.[1] Okrajšava Univerze v Cambridgeu je Cantab., ki se doda pri nazivu, npr. John Smith, BA (Cantab.) pomeni, da je John Smith diplomiral na Univerzi v Cambridgeu.

Danes velja za eno najuglednejših univerz na svetu. Redno se uvršča med 5 najboljših univerz na svetu po šanghajski lestvici,[2] po lestvici QS World University Rankings pa je bila leta 2010 celo na prvem mestu.[3] Med njenimi člani je več kot 80 prejemnikov Nobelove nagrade. Univerzi v Cambridgeu in Oxfordu včasih poimenujejo z zloženko »Oxbridge«, ki ponazarja njun družben in zgodovinski status, pa tudi starodavno rivalstvo med njima.

Kolidži[uredi | uredi kodo]

Kolidži so ustanove, povezane z univerzo. V njih študentje stanujejo, se učijo in preživljajo prosti čas. Univerza v Cambridgeu ima 31 college-ov:

Šole, fakultete in oddelki[uredi | uredi kodo]

Poleg 31 kolidžev Univerzo sestavlja tudi preko 150 šol, fakultet, oddelkov, sindikatov in drugih ustanov. »Šola« pomeni ustanovo, ki se ukvarja s poučevanjem določene skupine predmetov; deli pa se na fakultete in oddelke. V Cambridgeskem sistemu šole in fakultete nimajo posebne vloge, bolj pomembni so oddelki in seveda kolidži.

Univerzo v Cambridgeu sestavlja 6 šol:

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. A Brief History. University of Cambridge. Pridobljeno 23.5.2009.
  2. Top 500 World Universities. Academic Ranking of World Universities 2007. Pridobljeno 23.5.2009.
  3. »World University Rankings 2010«. Quacquarelli Symonds. Pridobljeno 11. decembra 2010.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]