Karl Marx

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Karl Marx
Zahodna filozofija
Filozofija 19. stoletja
Karl Marx 001.jpg
Karl Marx
Ime Karl Heinrich Marx
Datum rojstva (1818-05-05)5. maj 1818
Kraj rojstva Trier, Prusija
Datum smrti 14. marec 1883 (1883-03-14) (64 let)
Kraj smrti London, Združeno kraljestvo
Šola/tradicija mlado heglijanstvo, marksizem
Glavna zanimanja politika, ekonomija, filozofija, sociologija
Pomembne ideje razredni boj, politična revolucija, prva internacionala, »Religija je opij ljudstva«

Karl Heinrich Marx, nemški filozof, politični teoretik, pisatelj, ekonomist in publicist, * 5. maj 1818, Trier, Nemčija, † 14. marec 1883, London, Anglija.

Bil je vodilni protagonist delavskega gibanja. Po njem se imenuje vplivna filozofska smer - marksizem.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Marxova rojstna hiša v Trierju

Marx se je rodil in izobrazil v Prusiji, kjer je padel pod vpliv Ludwiga Feuerbacha in drugih radikalnih hegeljancev. Na univerzah v Bonnu in v Berlinu je študiral pravo. Čeprav je bil istega mnenja kot Hegel v dialektični strukturi in historični neizogibnosti, je Marx verjel, da so temelji stvarnosti v materialni osnovi ekonomije in ne v idealističnih filozofijah. Doktoriral je na Univerzi v Jeni leta 1841 s pisanjem o materializmu in ateizmu grških atomistov, potem se je preselil v Köln, kjer je osnoval in izdajal radikalni časopis, Rheinische Zeitung. Čeprav je želel služiti tudi kot novinar v Parizu in Bruslju, so mu njegove udeležbe v nerazširjenih političnih gibanjih otežile podpiranje rastoče družine. Ko je cenzura Kölnu leta 1842 prepovedala izdajanje protivladnega časopisa, ki ga je pomagal izdajati, se je Marx preselil v Pariz. Tam je srečal Fridericha Engelsa, s katerim je sodeloval pri nastajanju del v zvezi s politično fizolofijo. Leta 1847 se je pridružil Zvezi pravičnih, ki se je pozneje preimenovala v Zvezo komunistov, naslednje leto pa je skupaj z Engelsom napisal Komunistični manifest.

Izgnali so ga iz več evropskih držav, na koncu se je ustalil v Londonu leta 1849, kjer je živel v revščini med študijem in razvijanjem ekonomskih in političnih teorij do svoje smrti.

Marx je menil, da med delovskim razredom in kapitalisti, ki vodijo državo, obstaja nenehen konflikt. Upal je, da bo ta konflikt pripeljal do svetovne politične in družbene revolucije. Menil je, da bi delavci z združitvijo prišli do politične moči.

Marx je bil ena od ključnih osebnosti pri nastanku prve internacionale, ki so jo ustanovili v Londonu leta 1846 z namenom, da se združijo socialistične in komunistične organizacije po vsem svetu. Marx je pozneje postal njen vodja. Internacionala je zaradi ideoloških razhajanj med Marxom in privrženci anarhističnega voditelja Mihaila Bakunina osem let pozneje razpadla. Marx je v treh delih z naslovom Das Kapital na široko razvil svoje teorije. Knjige je po njegovi smrti uredil Engels.

Po njem se imenuje marksizem.

Marxova dela[uredi | uredi kodo]

Naslovnica prve izdaje Komunističnega manifesta v nemščini, 1848

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]