Auguste Comte

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Auguste Comte
Zahodna filozofija
Filozofija 19. stoletja
Auguste Comte.jpg
Ime Isidore Marie Auguste François Xavier Comte
Datum rojstva (1798-01-17)17. januar 1798
Kraj rojstva Montpellier, Francija
Datum smrti 5. september 1857 (1857-09-05) (59 let)
Kraj smrti Pariz, Francija
Šola/tradicija pozitivizem,
saint-simonizem,
sociologija
Pomembne ideje odklanjanje vsakršne metafizike, trije stadiji razvoja, matematizacija, sociologija kot prva znanost

Auguste Comte (polno ime: Isidore Marie Auguste François Xavier Comte), francoski filozof, utemeljitelj sociologije kot znanosti o družbi, * 17. januar 1798, Montpellier, Francija, † 5. september 1857), Pariz, Francija.

Comte velja za utemeljitelja pozitivizma, filozofske smeri, ki zavrača teološko in metafizično, ter sprejema znanstvano spoznanje o »pozitivnih« oziroma empirično dokazljivih pojavih za edini mogoč vir spoznanja.

Po Comtu poteka razvoj v treh stadijih: teološkem, metafizičnem in pozitivnem stadiju. Status prvih dveh stadijev, od katerih je prvi najprvotnejši, je zgolj prehoden. V zadnjem, pozitivnem stadiju je eliminirana vsaka metafizika, vključno z ostanki teologije. Po Comtu se spoznanja pridobivajo z eksperimentalno znanostjo v povezavi s prakso, ne pa z filozofsko in teološko dialektiko. Comtovo sistematiko znanosti si lahko zamislimo v obliki tarče, ki koncentrično prehaja od zunanje, najabstraktnejše znanosti, kar je matematika kot najekzaktnejša med znanostmi, preko astronomije, fizike, kemije in biologije v središčno in najbolj konkretno znanost o človeku in družbi, ki jo Comte imenuje sociologija[1]. Comtova 'sociologija' je zasnovana po znanstvenih načelih, kakršna veljajo v naravoslovnih znanostih.

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Sprva je uporabljal Saint-Simonovo poimenovanje 'socialna fizika', vendar pa je kasneje, ko je prelomil z njim in prešel na svoj neologizem 'sociologija'.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]