Jean-Paul Sartre

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Jean-Paul Sartre
Zahodna filozofija
Filozofija 20. stoletja
Jean-Paul Sartre FP.JPG
Ime Jean-Paul Sartre
Datum rojstva 21. junij 1905
Kraj rojstva Pariz, Francija
Datum smrti 15. april 1980 (1980-04-15) (74 let)
Kraj smrti Pariz, Francija
Šola/tradicija eksistencializem, marksizem
Glavna zanimanja metafizika, epistemologija, etika, politika, fenomenologija, ontologija
Pomembne ideje »eksistenca predhaja esenco«
»slaba vera«

Jean-Paul Charles Aymard Sartre, običajno znan kot Jean-Paul Sartre, francoski eksistencialistični filozof, dramatik, scenarist, pisatelj in literarni kritik, * 21. junij 1905, † 15. april 1980.

Rojen je bil v Parizu v družini mornariškega častnika. Oče mu je kmalu umrl. Študiral je filozofijo v Parizu in nato služboval kot profesor v Le Havru in Parizu. V Berlinu je nekaj časa poslušal Husserlova filozofska predavanja. Med drugo svetovno vojno je padel v nemško ujetništvo, a so ga leta 1941 izpustili. Zatem je sodeloval v odporniškem gibanju, zavzemal se je za priznanje nacionalne svobode narodov Indokine in Alžirije, nasprotoval je reakcionarnim silam v Franciji. Leta 1945 je ustanovil revijo Les Temps modernes (Moderni časi), kot glasilo francoskega eksistencializma, revija pa izhaja še danes. Posvetil se je pisanju in političnem delovanju, se približal tudi marksizmu in socializmu, a spreminjal politične simpatije. Znan je bil tudi po odprti zvezi s feministično teoretičarko Simone de Beauvoir.

Leta 1964 je bil Sartre razglašen za prejemnika Nobelove nagrade za književnost, vendar jo je zavrnil rekoč da je vedno zavračal uradna priznanja, saj ni želel, da ga spremenijo v institucijo.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]