Gradec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Graz)
Jump to navigation Jump to search
Koordinati: 47°04′13″N 15°26′20″E / 47.07028°N 15.43889°E / 47.07028; 15.43889
Gradec
Graz
19-06-14-Graz-Murinsel-Schloßberg-RalfR.jpg
Coat of arms of Graz
Gradec se nahaja v Avstrija
Gradec
Gradec
Upravna delitev in vodenje
Država Zastava Avstrije Avstrija
Dežela Štajerska
Okraj Statutarno mesto
Župan Siegfried Nagl (ÖVP)
Geografske značilnosti
Površina 127,56 km²
Nadmorska višina 353 m  
Statistika prebivalstva
Prebivalstvo 291.072 (1 januar 2020)[1]
 - Gostota 2282 preb/km²
Ostale informacije
Časovni pas CET/CEST (UTC+1/+2)
Poštna številka A-801x, A-802x, A-803x, A-804x, A-805x
Območna številka +43 316
Spletna stran www.graz.at
Lega statutarnega mesta Gradec
Bezirk Bruck an der MurBezirk DeutschlandsbergBezirk FeldbachBezirk FürstenfeldGrazBezirk Graz-UmgebungBezirk HartbergBezirk JudenburgBezirk KnittelfeldBezirk LeibnitzBezirk LeobenBezirk LiezenBezirk MurauBezirk MürzzuschlagBezirk RadkersburgBezirk VoitsbergBezirk WeizLage des Bezirks Gradec im Bundesland Steiermark (anklickbare Karte)
O tej sliki

Grádec (nemško Graz) je glavno mesto avstrijske zvezne dežele Štajerske ob reki Muri in je drugo največje mesto v Avstriji s približno 292.000 stalnimi in skoraj 330.000 dejanskimi (2019) prebivalci. Je sedež graško-sekovske rimskokatoliške škofije (ki se ozemeljsko pokriva z avstrijsko Štajersko) ter več univerzː Univerze Karla Franca (od katere se je leta 2002 osamosvojila Medicinska univerza), Tehniške univerze (nekdanje Tehniške visoke šole), Univerze za glasbo in upodabljajoče umetnosti, pa tudi deželnega muzeja Joanneum, imenovanega po ustanovitelju, nadvojvodi Janezu.

Gradec je edino mesto s posebnim statutom na avstrijskem Štajerskem (je obenem mesto in okraj).

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Nemško ime mesta Graz izvira iz slovenske besede »Gradec«. V slovenščini »Gradec« pomeni »mali grad«, praslovanski koren *gordъ pa pomeni tudi naselbino, ograjeni prostor in mesto, tako da se ime Gradec verjetno nanaša na »malo mesto«.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Graz, Georg Matthäus Vischer (1670)

Najstarejša naselbina na področju današnjega mesta datira v bronasto dobo, vendar ne obstoja zgodovinska kontinuiteta naselbine do srednjega veka. Ime mesta in nekatere arheološke najdbe pričajo o majhnem gradu Slovanov, ki je sčasoma postal močno branjena utrdba.

Nemško ime Graz je bilo prvič zapisano leta 1128 in v času vladavine vojvod Babenberžanov je mestece postalo pomembno gospodarsko, komercialno in upravno središče. Leta 1281 je cesar Rudolf I. mestu podelil posebne pravice. V 14. stoletju se je v Gradcu naselila notranja avstrijska linija rodbine Habsburžanov. Ti so živeli na gradu Schlossberg, s katerega so vladali Štajerski, Koroški ter delom današnje Slovenije in Italije (Kranjski in Goriški).

Od začetka 15. stoletja je bila v Gradcu rezidenca mlajše veje Habsburžanov, ki je zasedla cesarski prestol leta 1619, s cesarjem Ferdinandom II., ta pa je dal prestolnico preseliti na Dunaj.

S svojo strateško lego v središču odprte in rodovitne doline Mure je bil Gradec večkrat oblegan (vendar neuspešno), tako leta 1481 s strani Madžarov in njihovega kralja Matije Korvina ter s strani otomanskih Turkov v letih 1529 in 1532. Razen Riegersburga je bil grad Schlossberg edina utrdba v regiji, ki je Turki niso zavzeli.

Do leta 1749 je Gradec ostal glavno mesto avstrijskih dežel (Štajerske, Koroške, Kranjske, Goriške in Istre). Nove utrdbe okoli Schlossberga so bile zgrajene proti koncu 16. stoletja. Napoleonova vojska je zasedla Gradec leta 1797. Leta 1809 se je mesto branilo ponovnega napada francoske vojske. Med napadom je bilo poveljniku trdnjave ukazano, naj ubrani trdnjavo proti 900 do 3000 Francozom. Schlossberg je uspešno zdržal 8 napadov, toda medtem je Velika armada zavzela Dunaj in cesar je ukazal, naj se branilci predajo. Sledil je poraz Avstrije proti Napoleonu v bitki pri Wagramu leta 1809, istega leta je bila v palači Schönbrunn na Dunaju podpisana mirovna pogodba. V skladu z njenimi določili so morali utrdbo na hribu Schlossberg porušiti, ostal je lahko le stolp z uro, ki je še danes nekakšen simbol mesta.

Adolf Hitler je bil toplo sprejet na svojem obisku v Gradcu leta 1938, malo preden je bila Avstrija z Anschlussom priključena nacistični Nemčiji. Hitler je meščanom Gradca obljubljal tisoč let uspehov in konec množične brezposelnosti. Samo sedem let kasneje, leta 1945, se je obramba predala in mesto izročila enotam Rdeče armade ter s tem Gradec rešila pred nadaljnjim uničevanjem. Do takrat je bilo med zavezniškimi bombandiranji uničeno okoli 16% stavb, na srečo pa stari del mesta ni bil močno poškodovan.

Leta 1945 je v Gradec prispela sovjetska, nato pa še angleška vojska, ki sta oblikovali svoji zasedbeni coni ter sta ostali v mestu do leta 1955.

Izobraževanje[uredi | uredi kodo]

Karl-Franzens Universität, splošno znana kot Graška univerza, je mestna največja in najstarejša univerza, ustanovil jo je leta 1585 nadvojvoda Karel II. Večino svojega obstoja je bila pod nadzorom katoliške cerkve in je prenehala delovati leta 1782, po ukazu cesarja Jožefa II., ki je želel državi zagotoviti nadzor nad izobraževalnimi ustanovami ter jo je spremenil v licej. Le-tega je leta 1827 cesar Franc I. ponovno preoblikoval v univerzo in ji podelil ime Karl-Franzens Universität. Univerza ima danes velik pomen in na njej se izobražuje preko 30.000 študentov. Nobelov nagrajenec za medicino in psihologijo Otto Loewi je na graški univerzi poučeval od 1909 do 1938, pa tudi Johannes Kepler kot učitelj matematike. Erwin Schrödinger je bil leta 1939 kratek čas rektor graške univerze.

Na graški Tehniški univerzi (Technische Universität Graz) je leta 1875 elektrotehniko študiral ameriški izumitelj srbskega rodu Nikola Tesla.

V mestu deluje tudi znana Univerza za glasbo in upodabljajoče umetnosti (Universität für Musik und darstellende Kunst Graz), na kateri študira tudi veliko Slovencev. Mdr. je daleč naokoli znana kot šola jazza. Njeni študenti in absolventi pomembno sooblikujejo kulturno življenje v mestu.

Judovska skupnost[uredi | uredi kodo]

Uspešno judovsko skupnost v mestu so uničili nacisti, ki so tudi požgali veliko sinagogo. Majhna skupina graških Judov se je po vojni kljub vsem prestanim grozotam vrnila v mesto. Leta 2000, na obletnico Kristalne noči, je graški mestni svet judovski skupnosti podaril novo sinagogo, v znamenje svojega opravičila in obžalovanja medvojnih dogodkov.

Zgodovinski center Gradca
Unescova svetovna dediščina
Uradno imeCity of Graz - Historic Centre and Schloss Eggenberg
KriterijKulturni: ii, iv
Referenca931bis
Vpis1999 (23. zasedanje)
Razširitve2010

Znamenitosti[uredi | uredi kodo]

Gradec je mesto mnogoterih znamenitosti. V njem si lahko ogledamo sloveči stolp z uro, zvonik, deželno hišo, topniški branik, stolnico sv. Tilna, mavzolej, trg Schlossberg, Mestni park, baziliko Marije Tolažnice ...

Grajski hrib Schlossberg[uredi | uredi kodo]

Na 200 metrov visoki grajski hrib z razgledno ploščadjo in znanim stolpom z uro vodi stopnišče iz samega centra mesta. Hrib ni samo razgledišče, temveč obsega tudi rožni vrt in vinograd, ponuja pa tudi gledališče na prostem, restavracijo s pivskim vrtom, vinoteko, bar in kavarno. Hrib je z urnim stolpom, simbolom Gradca, zvonikom Liesl (Lizika), kazematami in braniki pomemben del mestne arhitekture. Leta 1894 zgrajena vzpenjača ponuja panoramski pogled na mestno jedro in obiskovalce pripelje do restavracije in pivskega vrta. V zadnjih letih so obnovili staro, močno razvejeno mrežo predorov, v katerih pogosto prirejajo razstave. Uredili so tudi Dom in Berg, to je dvorano za koncerte, sprejeme, zabave in druge prireditve. Eden izmed tunelov vodi skozi cel hrib, do vrha Schlossberga pa iz predora znotraj hriba vodi posebno dvigalo.

Graška orožarna[uredi | uredi kodo]

V Gradcu se nahaja regionalna pokrajinska orožarna, v kateri je največja svetovna zbirka orožja iz obdobja baroka. Ta deluje od leta 1551 in ponuja na ogled več kot 30.000 eksponatov.

Arhitektura[uredi | uredi kodo]

V 16. stoletju so v mestu delovali večinoma italijanski renesančni arhitekti in umetniki. Ena od najpomembnejših stavb, zgrajenih v tem obdobju je Landhaus (Deželna hiša). Načrte zanjo je naredil Domenico dell'Allio, uporabljali pa so jo lokalni veljaki za sedež svoje oblasti.

Zgodovinski center Gradca, ki ga sestavljajo tudi srednjeveške stavbe in ima izraziti italijanski pridih, je eden od najbolje ohranjenih mestnih središč v Centralni Evropi, zaradi česar ga je UNESCO leta 1999 uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. Zanj je značilno harmonično zlitje tipičnih hiš iz različnih obdobij in različnih arhitekturnih slogov. Ker se Gradec nahaja na kulturni meji med Srednjo Evropo, Italijo in Balkanom, je mesto vsrkalo različne vplive iz sosednjih regij in s tem pridobilo svoj poseben izgled. Danes staro mestno jedro sestavlja več kot 100 stavb, ki obsegajo sloge od gotike do modernizma.

V zadnjih letih je bilo zgrajenih v mestu veliko modernih javnih zgradb. Najbolj znana med njimi sta Kunsthaus (hiša moderne umetnosti) po načrtih Petra Cooka in Colina Fournierja, muzejska stavba na bregu Mure in Murinsel (otok na Muri), umetni otok v obliki školjke na reki, ki je delo ameriškega arhitekta Vita Acconci, na katerem je kavarna, odprto letno gledališče in otroško igrišče, z obrežjem pa ga povezujeta dva mostova za pešce.

Kultura[uredi | uredi kodo]

Leta 2003 je bil Gradec kulturna prestolnica Evrope. V mestu poteka vsakoletni festival Štajerska jesen.

Prometne povezave[uredi | uredi kodo]

Južno od mesta leži letališče Gradec.

Znane osebnosti povezane z Gradcem[uredi | uredi kodo]

Pobratena mesta[uredi | uredi kodo]

Druge oblike sodelovanja med mesti, podobne pobratenju:

Reference[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]