Ravena (pokrajina)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Ravenna (pokrajina))
Provincia di Ravenna
Italijanska pokrajina Ravena
Glavno mesto Ravena
Občine Seznam 18 občin
Površina 1.858 km²
Prebivalstvo 375.594 (2007)
Gostota 202

Pokrajina Ravena (v italijanskem izvirniku Provincia di Ravenna [provìnča di ravèna]) je ena od devetih pokrajin, ki sestavljajo italijansko deželo Emilija - Romanja. Meji na severu s pokrajino Ferrara, na vzhodu z Jadranskim morjem, na jugu z deželo Toskana in na zahodu s pokrajino Bologna.

Večje občine[uredi | uredi kodo]

Glavno mesto je Ravenna, ostale večje občine so (podatki 31.05.2007):

Občina Prebivalcev
Ravena 151.997
Faenza 55.708
Lugo 32.032
Cervia 27.649
Bagnacavallo 16.240

Naravne zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Pokrajina, ki sega od obale proti notranjosti Apeninskega polotoka, se je v teku stoletij stalno spreminjala. To je treba pripisati raznim postopnim izsuševanjem nekdanje ogromne lagune, ki je obsegala tudi Gradeško, Maransko in Beneško laguno ter Valli di Comacchio. Stoletno izsuševanje tal in urejanje vodnih tokov je zapustilo v pokrajini nekatera večja mokrišča, ki so danes zaščitena zaradi prisotnosti raznih bioloških vrst. Po mnenju izvedencev naj bi bilo današnje stanje tal v delti reke Pad optimalno: odslej naj bi se bonifikacije omejevale na obdobne posege vzdrževanja in na tehnološke inovacije.

Seznam zaščitenih področij v pokrajini:

Zgodovinske zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Ravena je bila v času Rimljanov manjše mesto, zgrajeno na mostiščih, podobno kot Benetke stoletja pozneje. Cesar Oktavijan je v tem videl strateško prednost, zato je dal tu zgraditi veliko pristanišče za vojno ladjevje. Skozi notranje lagune je dal zgraditi plovni kanal, ki je povezoval Beneško laguno in Oglej z odprtim morjem južno od Ravenne. Vsa obala tega kanala, 22 kilometrov, je bila zasedena z ladjedelnicami in skladišči. Ravenska mornarica (Classis Ravennatis) je štela okoli 10.000 mož. Ni znano, koliko ladij je spadalo v to enoto; iz nagrobnih spomenikov v bližini so bila razbrana imena vsaj 46 plovil.

Viri[uredi | uredi kodo]