Dvorec Viltuš

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Grad Viltuš)
Viltuš
Dvorec Viltuš
Dvorec Viltuš
Viltuš se nahaja v Slovenija
Viltuš
Viltuš
Geografska lega: Viltuš, Slovenija
LegaSpodnji Slemen
Občina Selnica ob Dravi
Koordinati46°33′40″N 15°31′52″E / 46.56111°N 15.53111°E / 46.56111; 15.53111Koordinati: 46°33′40″N 15°31′52″E / 46.56111°N 15.53111°E / 46.56111; 15.53111
Uradno ime: Spodnji Slemen - Grad Viltuš
Razglasitev6. oktober 1999
evid. št.811[1]
Uradno ime: Spodnji Slemen - Park gradu Viltuš
Razglasitev6. oktober 1999
evid. št.7884[2]
1681
1905
1961

Viltuš je dvorec v bližini Maribora. Je naslednik starega gradu Viltuš na bližnjem hribu, njegovo ime pa naj bi izhajalo iz nemške besede wildhaus.

Novi dvorec je bil pozidan na ravnici ob Dravi. Gradnja je potekala v več fazah, končno podobo pa je dobil v drugi polovici 19. stoletja, ko so mu izjemno priljubljeni historični slogi vdahnili pečat romantičnega neonormanskega sloga. Dvorec je zato arhitektonsko zelo razgiban, temelji pa na več organsko zraščenih, čeprav po višini in usmerjenosti povsem različnih, kril. Očara te z množico frčad in stolpičev, predvsem pa z obkrajnim velikim stolpom, ki obvladuje celotno stavbo in ji daje novo komponento. Nekoč je bil grad odlično opremljen - o tem pričajo redke ohranjene fotografije. Slovel je po marmornih kaminih, nekaj enkratnih kiparskih delih (npr. damino poprsje) ter predvsem po rezljanih lesenih stropovih. Dvorec je bil postavljen v velik in urejen park angleškega tipa, zasajen z mnogimi redkimi, domačimi in tujerodnimi (med temi izstopajo nekateri eksoti) drevesnimi vrstami. Danes dvorec nima prave namembnosti. Je javnosti zaprt prostor in zato pogosta tarča huliganstva. Posledica je nezadržno propadanje. Stvar je še poslabšala nova cesta, ki je razrezala park na dvoje in ga tako odtujila od gradu.

Grajski park[uredi | uredi kodo]

Grajski park se razprostira okoli graščine. Njegova zasnova je razdeljena v več delov:

  • oranžerija,
  • cvetlični vrt,
  • trate,
  • drevesni park,
  • ribnik,
  • gozd.

Park predstavlja kvaliteten primer ureditve na prehodu iz 19. v 20. stoletje v romantičnem slogu s sestavinam eklekticizma in eksotizma in je pomemben iz dendrološkega (redke eksotične vrste) vidika ter vrtnoarhitekturnega zgodovinskega vidika.

Poleg domačih in običajnih vrst drevja (hrast, smreka, zeleni bor, jesen), se park odlikuje z redkimi tujimi vrstami (močvirski taksodij Taxodium distichum, tulipovec Lyriodendron tulipifera, gledičija Glepaniculata, kavkaška jelka Abies nordmanniana, kanadska čuga Tsuga canadensis, čopasti taksodijevec Sciadopitys verticulata, magnolija Magnolia macrophylla).

Zaradi nezadostnega vzdrževanja in starosti parkovna vegetacija propada.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 811«. Pregledovalnik Registra nepremične kulturne dediščine. Ministrstvo RS za kulturo.
  2. »Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 7884«. Pregledovalnik Registra nepremične kulturne dediščine. Ministrstvo RS za kulturo.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]