Montasio

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Montasio
Druga imenamontaž
Država izvoraItalija Italija
RegijaFurlanija - Julijska krajina, Benečija
Izvor mlekadomače govedo
Pasterizacijada
Teksturapoltrd ali trd
Vsebnost maščob32%
Dimenzijekolut 30-35 cm (premer)
8 cm (višina)
Težamed 6 in 8 kg
Čas staranjaodvisno od različice
CertifikatZaščitena označba porekla (DOP)
Montasio

Montasio oz. montaž je poltrd italijanski sir, ki izvira iz italijanskih dežel Furlanije Julijske krajine in Benečije.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Sir je ime dobil po gori Montaž v zahodnem delu Julijskih Alp. V tem delu pogorja naj bi sedanjemu montažu podobne sire izdelovali že v 12. stoletju. Domneva se, da so tehnike izdelave sira razvili v benediktinskem samostanu Svetega Gala (San Gallo) v Možcu, v pisnih virih pa se sir montaž z imenom prvič omenja v odloku mesta Videm iz 22. avgusta 1773, s katerim so trgovcem naložili prodajo nekaterih izdelkov po fiksni ceni, vkjučno s sirom montaž, ki so jo določili na 19 beneških soldov za libro (tedaj cca. 300 do 500 g).[1]

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Sir ima obliko cilindričnega koluta, z ravnimi ali rahlo izbočenimi ploskvami s premerom 30-35 cm, največja višina 8 cm, teže med 6 in 8 kg. Testo je kompaktno, v odtenkih slamnato rumene barve, odvisno od starosti. Majhna sijoča očesa nepravilne oblike so v testu enakomerno razporejena. Na gladki, elastični in kompaktni svetlo rjavi skorji hleba sta odtisnjena ime sira in tudi datum izdelave.

Sir montaž izdelujejo v štirih oblikah, dokaj različnih po značilnostih, glede na čas staranja:

  • »Fresco« je staran od 60 do 120 dni, testo je mehko, slamnato rumene barve, majhna očesa so enakomerna, okus je nežen.
  • »Mezzano« (Semistagionato) je staran od 5 do 12 mesecev;
  • »Stagionato« je staran več kot 12 mesecev;
  • »Stravecchio« je staran več kot 18 mesecev.

Skorja je tanka, gladka, svetle slamnate barve pri različici Fresco, s staranjem postaja vse bolj trda, globoko slamnate barve in rjava. Testo je kompaktno, elastično, poltrdo, oljnato, slonokoščeno bele barve pri različici Fresco, s staranjem postaja vse bolj slamnato rumeno, trdo in drobljivo. Očesca so srednje drobna, pri mladem siru enakomerno razporejena, pri staranih različicah pa so redka in zelo drobna.

Proizvodnja[uredi | uredi kodo]

Leta 1880 je bilo ustanovljeno zadružno združenje mlekarn (konzorcij), s sedežem v Codroipu v Furlaniji, ki podpira proizvodnjo tega sira. Ministrstvo za kmetijstvo in gozdarstvo republike Italije je z odlokom dne 16. marca 1987 konzorciju dodelil naloge nadzora, kontrole in trženja.[1][2]

Odlok predsednika Italijanske republike z dne 13. marca 1986, določa kot proizvodno območje sira montaž celotno deželo Furlanijo - Julijsko krajino, v deželi Benečiji pa v pokrajinah Treviso in Belluno, pokrajino Benetke do Chioggie in severni del pokrajine Padova. Trenutno se sir montaž prideluje in stara v pokrajinah Videm (17 proizvajalcev), Pordenone (11), Belluno (1), Treviso (10), delno v pokrajinah Padova (1) in Benetke (2) ter na območju nekdanje goriške pokrajine (1).[3]

Zaščitena označba porekla[uredi | uredi kodo]

V Italiji so živila z zaščito označbe porekla označena s oznako »DOP« (Denominazione di origine protteta), med njimi je od leta 1986 tudi sir montaž.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 »Montasio DOP« (v italijanščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. februarja 2021. Pridobljeno 5. aprila 2018.
  2. Angeli DOC Cheeses of Italy, str. 64.
  3. Angeli DOC Cheeses of Italy, str. 65.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Donelly, Catherine (2016). The Oxford Companion to Cheese. Oxford University Press, New York. COBISS 3915400. ISBN 978-0-1993-3088-1. (angleško)
  • Angeli, Franco (1992). DOC Cheeses of Italy: A Great Heritage. UNALAT & INSOR. (angleško)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]