Brie

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Brie

Brie je vrsta francoskega mehkega sira iz kravjega mleka, ki izvira iz istoimenske zgodovinske francoske pokrajine, po kateri so ga tudi poimenovali (današnja pokrajina Seine-et-Marne).

Brie je verjetno eden od najbolj poznanih francoskih sirov in je zaradi svojega nežnega okusa priljubljen po celem svetu. Poznamo veliko vrst tega sira, francoska vlada pa pod tem imenom dovoljuje samo prodajo dveh vrst: Brie de Meaux in Brie de Melun.

Brie de Meaux, izdelujejo že od osmega stoletja v okolici Pariza, zaradi njegove priljubljenosti na francoskem dvoru pa se ga je prijelo ime »kraljevi sir«. Po francoski revoluciji so ime spremenili v »kralj sirov«. Izdelovanje te vrste Brie-a poteka od leta 1980 pod nadzorom AOC (Appellation d'Origine Contrôlée).

Brie izdelujejo iz polnomastnega ali delno posnetega mleka,delajo pa ga v obliki velikih ploskih hlebcev. Skorja, prekrita z belo plesnijo je užitna. Mleku, ki ga uporabijo za izdelavo sira dodajo encime, ki pospešijo koagulacijo ter ga segrejejo na 37ºC. Nato odlijejo sirotko in dobljeno maso zlijejo v posebne okrogle modele. Običajno zmes dodajajo v več tanjših plasteh, ki jih pustijo okoli 18 ur, da se odcedijo. Odcejen in sprijet mladi sir vzamejo iz modelov ter ga nasolijo. Zunanjo plast okužijo z bakterijami plesni Penicillium candidum, Penicillium camemberti in/ali Brevibacterium linens. Tako pripravljen sir zori 4 tedne na slamnatih rogoznicah.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]