Zbrinc

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zbrinc
Druga imenaSbrinz
Država izvoraŠvica Švica
RegijaBrienz
Izvor mlekadomače govedo
Pasterizacijatradicionalno ne
Teksturatrda, sijoča, krhka, lomljiva
Vsebnost maščob45%
Dimenzije50 do 70 cm (premer)
10 do 14 cm (višina)
Teža20 do 45 kg
Čas staranja17 mesecev, 2-3 leta
CertifikatAOP (Appellation d'origine protegée)
Zbrinc

Zbrinc[1] je vrsta švicarskega zelo trdega sira.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Zbrinc je zelo trd sir, primeren za strganje. Izdelujejo ga iz surovega kravjega mleka in oblikujejo velike ploščate hlebce, katerih višina je 10 do 14 cm, premer pa 50 do 70 cm. Teža hlebca je odvisna od njegove velikosti in variira od 20 do 45 kg. Hlebec ima čvrsto zlatorumenorjavo skorjo. Sir ima na prerezu ostre robove, temnejše čvrsto zrnato testo, ki je skoraj brez očesc, sredica pa je trda in lomljiva. Vonj zbrinca je intenziven, okus pa aromatičen, sladek, bogat in pikanten. Zbrinc vsebuje 45 % maščobe v suhi snovi, 40 % vode v nemaščobni snovi in do 2 % soli.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Zbrinc imajo za najstarejši švicarski sir. Izvira iz švicarske pokrajine Brienz[1], od koder se je razširil v kantone Luzern, Obwalden in Nidwalden.

Proizvodnja[uredi | uredi kodo]

Po stiskanju sir med zorenjem močno solijo z zrnasto soljo, ga obračajo dvakrat do trikrat tedensko, obenem pa ga čistijo in dosoljujejo. Čas zorenja zbrinca je najmanj 17 mesecev, običajno pa od 2 do 3 leta. Po približno enem letu hlebe sira zložijo tako, da stojijo na obodni površini, vse do končne zrelosti. Iz Švice pa se je zbrinc kasneje razširil tudi v druge države, kjer ga poznajo pod imenom Sbrinz.

Zaščita označbe porekla[uredi | uredi kodo]

Leta 2001 je zbrinc dobil švicarsko oznako geografsko zaščitenega izdelka AOC (Appellation d'origine contrôlée) od 2013 pa se v Švici sire označuje z oznako geografsko zaščitenega izdelka AOP (Appellation d'origine protégée), ki je identična tisti v Evropski uniji. Skrb za kakovost švicarskega sira v okviru Schweizersiche Käse Union je na nacionalni ravni tako velika in natančna, da razlike med posameznimi proizvajalci niso omembe vredne. [2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Bizjak Končar, Aleksandra; Snoj, Marko; Gložančev, Alenka; Kern, Boris; Kostanjevec, Polona (2012). Slovar novejšega besedja slovenskega jezika. Ljubljana: Založba ZRC.
  2. Orešnik Irena (2008). Obožujem sir. ČZD Kmečki glas. str. 111. COBISS 241223680.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Renčelj Stanko, Perko Bogdan, Bogataj Janez, Siri - nekdaj in zdaj, Kmečki glas, Ljubljana, 1995 (COBISS)
  • Orešnik Irena, Polak Mojca, Visočnik Matevž, Obožujem sir, Kmečki glas, Ljubljana, 2008 (COBISS)