Skyr

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Islandski skyr
Različice skyra z okusi

Skyr ali skír je islandski mlečni izdelek. Po konsistenci je podoben grškemu jogurtu, a je blažjega okusa. Uživa se kot jogurt, vendar spada med sveže sire (kot na primer skuta).[1] Že več stoletij je značilna sestavina islandske kuhinje.[2] Ima kiselkast mlečni okus, z nekoliko sladkobnosti. Tradicionalno se postreže hladen z mlekom in sladkornim posipom. Na trgu so tudi različice z dodanimi aromami, kot so sadni okusi in vanilija.[3] Vsebuje veliko kakovostnih beljakovin in zelo malo maščob, hkrati pa nič več sladkorja kot običajen jogurt. Izdelujejo ga iz posnetega mleka s procesom odcejanja, zaradi česar je čvrstejši in pridobi značilno strukturo. Za izdelavo enega lončka porabijo do štirikrat več mleka kot za lonček običajnega jogurta.[4]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Guðmundsson, Guðmundur. »Hnigfræði og smásæ bygging skyrs: Abstract« (v islandščini in angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 10. julija 2012. Pridobljeno 25. aprila 2012.
  2. »Skyr : Uppáhaldsréttur Íslendinga« (v islandščini). Mjólkursamsalan. 6. februar 2005. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 6. februarja 2005. Pridobljeno 15. avgusta 2023.
  3. Severson, Kim (24. september 2005). »Iceland woos America with lamb and skyr«. The New York Times. Pridobljeno 25. junija 2018.
  4. Jaklič, Tanja (4. avgust 2019). »Skyr: Islandska tradicija, ki je obnorela Slovence«. Delo. Pridobljeno 23. avgusta 2019.