Grojer

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Sir Grojer

Grojer (francosko: Gruyère) je vrsta švicarskega in trdega sira. Sir je dobil ime po mestu Gruyères v švicarskem kantonu Fribourg ter izvira iz kantonov Fribourg, Vaud, Neuchâtel, Jura in Bern, od koder se je njegova izdelava razširila po vsem svetu.

Sir Grojer je podoben Ementalcu, samo da je manjši. Tudi njegova oblika spominja na mlinski kamen. Premer hlebca katerega višina je 9 do 13 cm je 40 do 65 cm. Teža hlebca pa se z ozirom na velikost spreminja in znaša od 20 do 45 kg. Skorja je čvrsta, zlato rumene do rjavkaste barve. Na prerezu je testo čvrsto. Očesa grahove velikosti (3 do 5 mm) so enakomerno porazdeljena. Sir ima čist, aromatičen vonj in sladko slan, pikanten okus, ki spominja na orehe. Čas zorenja originalnega grojerja je najmanj 6 mesecev. [1] Sir vsebuje od 45 do 52% maščobe v suhi snovi in okoli 52% vode v nemaščobni snovi, ter okoli 1,6% soli.

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

Leta 2001 je Grojer dobil švicarsko oznako geografsko zaščitenega izdelka AOC (Appellation d'origine contrôlée) danes AOP (Appellation d'origine protégée). Skrb za kakovost švicarskega sira je na nacionalni ravni tako velika in natančna, da razlike med posameznimi proizvajalci niso omembe vredne. [2]

Grojer izdelujejo tudi v Franciji, francosko poimenovanje grojerju podobnega sira je Gruyère de Comté, krajše Comté. Grojer izdelujejo po švicarskem zgledu tudi drugje po Evropi in tudi v ZDA. V anglosaksonskih deželah je znan pod imenom Swiss Cheese (švicarski sir).

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Orešnik Irena (2008). Obožujem sir. ČZD Kmečki glas. str. 113. COBISS 241223680. 
  2. ^ Orešnik Irena (2008). Obožujem sir. ČZD Kmečki glas. str. 111. COBISS 241223680. 

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Slanovec Tatjana, Sirarstvo, ČZP Kmečki glas, Ljubljana, 1982 (COBISS)
  • Renčelj, Stanko, Siri nekdaj in zdaj, ČZD Kmečki glas, Ljubljana, 1995 (COBISS)
  • Pellaprat Henri Paul, L'Art culinaire moderne, Veliki Pellaprat, DZS, Ljubljana, 1972 (COBISS)
  • Orešnik, Irena, Obožujem sir, ČZD Kmečki glas, Ljubljana, 2008 (COBISS)
  • Schweizerische Kaseunion Bern: La Svizzera - Il Paese del formaggio (v italijanščini)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]