Pekorino

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Pecorino Romano

Pekorino [1] (italijanskoː Pecorino) je vrsta italijanskega trdega ovčjega sira.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Pekorino je odličen sir za rezanje ali ribanje. Sredica pekorina je suha, slamnato rumene barve. Okus pekorina, namenjenega za rezanje, je aromatičen, slan

. Trd, dobro zorjeni sir za ribanje ima močan, vendar ne premočan okus. Hlebi pekorina so veliki, tehtajo do 35 kg, zato ga prodajajo v kosih ali že naribanega. Pekorino v hladilniku, zavit v pergamentni papir, zdrži tudi do dva meseca, dobro se zmrzuje in ga je možno ribati tudi zamrznjenega.

Proizvodnja[uredi | uredi kodo]

Nekoč so ta sir iz surovega ovčjega mleka delali le v okolici Rima, danes pa ga naredijo največ na Sardiniji (Pecorino Sardo). Pekorino za rezanje zorijo najmanj pet mesecev, najmanj osem mesecev pa zorijo tistega za ribanje.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Pecorino Romano je zelo star sir, izdelovali so ga že v starem Rimu.

Zaščita označbe porekla[uredi | uredi kodo]

V Italiji so živila z zaščito označbe porekla označena s oznako »DOP« (Denominazione di origine protteta), italijanska vina z zaščito označbe porekla pa z oznako »DOC« (Denominazione di origine controllata).

Skupnost je v okviru živil z zaščiteno označbo porekla »DOP« za sire tipa pekorino v Italiji priznala osem sirovː Pecorino Romano, Pecorino Toscano, Pecorino Sardo, Pecorino di Filiano, Pecorino Crotonese, Pecorino di Picinisco, Pecorino Siciliano in Pecorino delle Balze Volterrane.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Bizjak Končar, Aleksandra; Snoj, Marko; Gložančev, Alenka; Kern, Boris; Kostanjevec, Polona (2012). Slovar novejšega besedja slovenskega jezika. Ljubljana: Založba ZRC.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Orešnik Irena, Polak Mojca, Visočnik Matevž, Obožujem sir, Kmečki glas, Ljubljana, 2008 (COBISS)