Blatacke zlato

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Blatacke zlato
Druga imenaBlaťácké zlato
Država izvoraČeška Češka
RegijaJužna Češka
MestoŘípec
Izvor mlekadomače govedo
Pasterizacijada
Teksturamehki sir
Vsebnost maščob25,5 g
Vsebnost proteinov20,9 g
Teža1500 g
Čas staranja4–6 tednov
CertifikatZaščitena označba porekla
Blatacke zlato

Blatacke zlato (češko: Blaťácké zlato) je vrsta češkega mehkega sira.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Sir ima značilno zlato oranžno obarvano skorjo, testo je elastično, z malo ali brez komaj zaznavnih očesc, kredasto bledo rumene barve. Okus je svež, mlečen in sirast, rahlo kiselkast, z nežnim priokusom po grenkih mandljih in lešnikih, zaradi katerega se ob hrani lepo dopolnjuje s svežimi belimi vini (npr. zeleni veltlinec, zeleni silvanec, rizvanec).

Sir je podoben italijanskemu siru vrste Bel Paese ter ohranja svojo značilno prožno konsistenco tudi ob zmanjšani vsebnosti maščob.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Razvila ga je mlekarska zadruga Tábor leta 1939, potem ko so leta 1938 zgradili lastno sirarno in iz Italije pripeljali sir Bel Paese, po vzoru katerega so začeli izdelovati Blatacke zlato.

Proizvodnja[uredi | uredi kodo]

Danes se sir proizvaja v sirarni Madety v Řípec, nedaleč od Čeških Budejovic. Proizvaja se v okroglih hlebcih s težo po 1500 gramov in rokom uporabnosti do 30 dni. Proizvajata se tudi varianti z zelenim poprom ali orehi.

V preteklosti so hlebci zoreli v kleteh, v katerih je na njem nastajalo značilno rumeno mazilo. Danes je sir po površini pobarvan z naravnimi barvili in nato pakiran v posebno embalažo, v kateri zori štiri do šest tednov.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]