Mocarela

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mocarela

Mocarela [1] (italijansko: mozzarella) je vrsta italijanskega nitastega sira.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Mocarela je sir iz južne Italije in sinonim Neaplja. Sir je snežno bele barve, milega okusa, s porcelanasto površino, testo je mehko in elastično, z majhno vsebnostjo maščob. Narejena je največkrat iz bivoljega ali kravjega mleka, ponekod tudi iz ovčjega mleka, najbolj cenjena je bivolja (mozzarella bufala).

Proizvodnja[uredi | uredi kodo]

Mleko indijskega (vodnega) bivola ima približno dvakrat več maščob in beljakovin kot kravjeː maščob od 6 do 9 %, beljakovin pa od 4 do 6 % in je podobno ovčjemu. Pri izdelavi mocarele koščke sirnine vržejo v zelo vročo vodo, da postane testo (t.i. pasta filata) vlečljivo. [2] Iz njega oblikujejo sire, po navadi za pest velike krogle, lahko pa tudi sirčke v velikosti češnje, večje bloke ali valje. Izdelanemu siru ohranijo obliko s takojšnjim hlajenjem v ledeni vodi. Mocarelo hranijo in prodajajo v rahlo slani slanici, večinoma zaprto v vrečkah. Po odprtju vrečke je potrebno sir porabiti v nekaj dneh. Mocarelo tudi dimijo (mozzarella afumicata) ali jo dimijo in zorijo (mozzarella scamorza). Ker se mocarela odlično topi, je priljubljena na picah, poletnih solatah s paradižnikom in baziliko, zapečenih testeninah in zelenjavi.

Zaščita označbe porekla[uredi | uredi kodo]

V Italiji so živila z zaščito označbe porekla označena s oznako »DOP« (Denominazione di origine protteta), italijanska vina z zaščito označbe porekla pa z oznako »DOC« (Denominazione di origine controllata). Skupnost je v okviru živil z zaščiteno označbo porekla »DOP« za sire tipa mocarela v Italiji priznala sir Mozzarella di bufala campana[3] .

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Črka W Ta del članka je škrbina. Pomagaj Wikipediji in ga razširi.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Bizjak Končar, Aleksandra; Snoj, Marko; Gložančev, Alenka; Kern, Boris; Kostanjevec, Polona (2012). Slovar novejšega besedja slovenskega jezika. Ljubljana: Založba ZRC.
  2. ^ Čotar Danijel (2016). Domače sirarstvo za zabavo in zares. Goriška Mohorjeva družba. str. 188. COBISS 8663788. 
  3. ^ Čotar Danijel (2016). Domače sirarstvo za zabavo in zares. Goriška Mohorjeva družba. str. 188. COBISS 8663788. 

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Orešnik Irena, Polak Mojca, Visočnik Matevž, Obožujem sir, Kmečki glas, Ljubljana, 2008 (COBISS)
  • Čotar Danijel, Domače sirarstvo za zabavo in zares, Goriška Mohorjeva družba, Gorica, 2016 (COBISS)
Pribor Ta članek o prehrani je škrbina. Pomagaj Wikipediji in ga razširi.