Mocarela

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mocarela
Druga imenaMocarella
Država izvoraItalija Italija
Izvor mlekaVodni bivol, Domače govedo, Domača ovca
Pasterizacijada
Teksturamehek
CertifikatDOP (Denominazione di origine protteta)
Mocarela

Mocarela [1] (italijansko: mozzarella) je vrsta italijanskega nitastega sira iz slanice.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Mocarela je sir iz južne Italije in sinonim Neaplja. Sir je snežno bele barve, milega okusa, s porcelanasto površino, testo je mehko in elastično, z majhno vsebnostjo maščob. Narejena je največkrat iz bivoljega ali kravjega mleka, ponekod tudi iz ovčjega mleka, najbolj cenjena je bivolja (mozzarella bufala).

Proizvodnja[uredi | uredi kodo]

Mleko indijskega (vodnega) bivola ima približno dvakrat več maščob in beljakovin kot kravjeː maščob od 6 do 9 %, beljakovin pa od 4 do 6 % in je podobno ovčjemu. Pri izdelavi mocarele koščke sirnine vržejo v zelo vročo vodo, da postane testo (t.i. pasta filata) vlečljivo. [2] Iz njega oblikujejo sire, po navadi za pest velike krogle, lahko pa tudi sirčke v velikosti češnje, večje bloke ali valje. Izdelanemu siru ohranijo obliko s takojšnjim hlajenjem v ledeni vodi. Mocarelo hranijo in prodajajo v rahlo slani slanici, večinoma zaprto v vrečkah. Po odprtju vrečke je treba sir porabiti v nekaj dneh. Mocarelo tudi dimijo (mozzarella afumicata) ali jo dimijo in zorijo (mozzarella scamorza). Ker se mocarela odlično topi, je priljubljena na picah, poletnih solatah s paradižnikom in baziliko, zapečenih testeninah in zelenjavi.

Zaščita označbe porekla[uredi | uredi kodo]

V Italiji so živila z zaščito označbe porekla označena s oznako »DOP« (Denominazione di origine protteta), italijanska vina z zaščiteno geografsko označbo pa z oznako »DOC« (Denominazione di origine controllata). Skupnost je v okviru živil z zaščiteno označbo porekla »DOP« za sire tipa mocarela v Italiji priznala sir Mozzarella di bufala campana[3] .

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Bizjak Končar, Aleksandra; Snoj, Marko; Gložančev, Alenka; Kern, Boris; Kostanjevec, Polona (2012). Slovar novejšega besedja slovenskega jezika. Ljubljana: Založba ZRC.
  2. Čotar Danijel (2016). Domače sirarstvo za zabavo in zares. Goriška Mohorjeva družba. str. 188. COBISS 8663788.
  3. Čotar Danijel (2016). Domače sirarstvo za zabavo in zares. Goriška Mohorjeva družba. str. 188. COBISS 8663788.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Renčelj, Stanko (1995). Siri nekdaj in zdaj. Kmečki glas, Ljubljana. COBISS 51564544.
  • Orešnik, Irena; Polak, Mojca (2008). Obožujem sir. Kmečki glas, Ljubljana. COBISS 241223680.
  • Donelly, Catherine (2016). The Oxford Companion to Cheese. Oxford University Press, New York. COBISS 3915400. ISBN 978-0-1993-3088-1. (angleško)
  • Čotar Danijel, Domače sirarstvo za zabavo in zares, Goriška Mohorjeva družba, Gorica, 2016 (COBISS)