Belluno (pokrajina)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Provincia di Belluno
Italijanska pokrajina Belluno
Glavno mesto Belluno
Občine Seznam 69 občin
Površina 3.678 km²
Prebivalstvo 213.474 (2010)
Gostota 58

Pokrajina Belluno (v italijanskem izvirniku Provincia di Belluno [provìnča di belùno]) je ena od sedmih pokrajin, ki sestavljajo italijansko deželo Benečija. Meji na severu z Avstrijo, na vzhodu z deželo Furlanija - Julijska krajina, na jugu s pokrajinama Treviso in Vicenza ter na zahodu z deželo Trentinsko - Zgornje Poadižje.

Večje občine[uredi | uredi kodo]

Glavno mesto je Belluno, ostale večje občine so (podatki 31. december 2010):

Mesto Prebivalcev
Belluno 36.599
Feltre 20.924
Sedico 9.928
Ponte nelle Alpi 8.533
Santa Giustina 6.800
Mel 6.304
Cortina d'Ampezzo 6.097

Naravne zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Največje naravno bogastvo pokrajine je gotovo državni park Belunskih Dolomitov (Parco nazionale delle Dolomiti Bellunesi), ki zavzema sledeča zaščitena področja.

Ostala zaščitena področja:

Zgodovinske zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Pod Avstrijsko oblastjo (1815 - 1866) je pokrajina doživela močan porast prebivalstva, kar je v kratkem privedlo do potrebe po izseljevanju. Avstro-Ogrska je bila v polnem elanu z graditvijo železnic in delovna sila iz Benečije in Furlanije je bila dobrodošla. Belunčani, ki so hodili delat v oddaljene avstrijske dežele, so se imenovali "ezanponàri" in so "hodili na ezanpòn"; ta beseda je pozneje prišla v rabo tudi za vsako vrsto izseljenstva, čeprav je "ezanpòn" bila le popačenka nemške besede eisenbahn (železnica).

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]