Novara (pokrajina)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Provincia di Novara
Italijanska pokrajina Novara
Grb
Glavno mesto Novara
Občine Seznam 88 občin
Površina 1.339 km²
Prebivalstvo 358.198 (2007)
Gostota 264

Pokrajina Novara (v italijanskem izvirniku Provincia di Novara, izg. Provinča di Novàra) je ena od osmih pokrajin, ki sestavljajo italijansko deželo Piemont. Meji na severu s pokrajino Verbano-Cusio-Ossola, na vzhodu in na jugu z deželo Lombardija in na zahodu s pokrajino Biella.

Večje občine[uredi | uredi kodo]

Glavno mesto je Novara, ostale večje občine so (podatki 28.02.2007):

Mesto Prebivalcev
Novara 102.846
Borgomanero 20.597
Trecate 18.515
Galliate 14.624
Arona 14.249

Naravne zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Najvišja točka pokrajine je Mottarone, ki doseže 1491 metrov. Čeprav je med najnižjimi vrhovi Alp, nudi enkraten razgled, morda prav zaradi vmesne višine med gorovjem in nižino. Iz obširnih pašnikov na vrhu Mottarona se dajo natančno razločiti Monvizo in vsi tritisočaki do mogočnega Monte Rosa. Istočasno je moč razprostreti pogled čez Padsko nižino in sedmera jezera: Lago d'Orta, Lago Maggiore, Lago di Mergozzo, Lago di Biandronno, Lago di Varese, Lago di Monate, Lago di Comabbio.

Seznam zaščitenih področij v pokrajini:


Zgodovinske zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Prvotna pokrajina Novara, ki jo je leta 1859 ustanovil kraljevi minister Rattazzi, je bila zelo obširna, saj je zajemala tudi nekatera mesta, ki so se smatrala zgodovinsko in politično pomembnejša od Novare. Glavno med temi, Vercelli, je doseglo odcepitev že leta 1927. Preostalo ozemlje je bilo zelo razpotegnjeno, tako da so bili obmejni kraji preveč oddaljeni od glavnega mesta, zato je bil leta 1976 ustanovljen okraj Verbano Cusio Ossola, ki je - sicer pod okriljem Pokrajine - vodil samostojno administracijo. Toda ukrep ni rešil problemov, zato je bil leta 1992 okraj spremenjen v Pokrajino Verbano-Cusio-Ossola.


Viri[uredi | uredi kodo]