Italijanska mesta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Beseda mesto (it. città) je častni naslov za nekatere italijanske občine, ki je podeljen z zakonom državnega predsednika; mesta imajo pravico do grba, ki ga določi Ministrski svet. V modernem pomenu besede, se tudi v Italiji imenujejo mesta (città) večja bivalna središča.

Mesto kot častni naslov[uredi | uredi kodo]

Originalno so imele pravico do tega naslova občine,

Ti trije pogoji so bili kmalu dosegljivi večini italijanskih mest in tako je nekdaj častni naslov postal čisto vsakdanji naziv. Danes je poseg državnega predsednika le formalnost. Tudi oblika izražanja, ki je poudarjala naslov (na primer Città di Roma namesto enostavno Roma), ni več v rabi.

Seveda je veliko italijanskih mest, ki ima sicer vso pravico do naslova, za današnje pojme le malo večje naselje, saj se je večkrat zgodilo, da je prvotno število 10 tisoč prebivalcev s časom hudo upadlo. Istočasno je tudi njihova slavna preteklost tonila v pozabo, medtem ko so rasla nova ogromna mesta, ki so svojo zgodovino še pisala. Skratka, čeprav se uradni pomen besede città ni spremenil, ga velika večina ljudi ne pozna.

Mesto kot bivalno središče[uredi | uredi kodo]

Kot večina modernih jezikov, je tudi italijanščina sprejela sledečo definicijo besede mesto (città): veliko naselje, kjer so stavbe postavljene po določenem načrtu tako, da ustvarjajo dobro prehodne ceste s trajnim tlakovanjem, in v katerih je urejena javna služba in je poskrbljeno za možnost skupnega življenja. V tem smislu se danes v Italiji običajno smatrajo mesta spodaj navedena bivalna središča, kar pa ne pomeni, da se množica manjših bivalnih agregatov ne sme imenovati città.

Seznam večjih italijanskih mest: