Firence (pokrajina)

(Preusmerjeno s strani Firenze (pokrajina))
Pokrajina Firence
Provincia di Firenze
Pokrajina v Kraljevini Italija in v Republiki Italija
1865–2014

Zemljevid z označeno lego pokrajine Firence v Italiji
Glavno mestoFirence
Površina 
• 2014
3.514 km2
Prebivalstvo 
• 2014
1.012.180
Zgodovina
Zgodovina 
• ustanovitev
1865
• ukinitev
31. december 2014
Danes delMetropolitansko mesto Firence

Pokrajina Firence (v italijanskem izvirniku Provincia di Firenze, izg. Provinča di Firence) je bila ena od desetih pokrajin, ki so sestavljale italijansko deželo Toskana. Januarja 2015 so jo poimenovali Metropolitansko mesto Firence. Meji na severu z deželo Emilija - Romanja, na vzhodu z deželo Emilija - Romanja in s pokrajino Arezzo, na jugu s pokrajino Siena in na zahodu s pokrajinami Pisa, Lucca, Pistoia in Prato.

Večje občine[uredi | uredi kodo]

Glavno mesto so Firence, ostale večje občine so (podatki 31.08.2007):

Mesto Prebivalcev
Firence 364.052
Scandicci 49.596
Sesto Fiorentino 47.188
Empoli 46.674
Campi Bisenzio 41.478
Bagno a Ripoli 25.682
Fucecchio 22.538
Pontassieve 20.708

Naravne zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Prevelika urbanizacija pokrajine, ki je bila posebno v preteklem stoletju neodgovorno pospešena, je močno poškodovala pokrajinsko ozemlje. Predvsem je tu govora o pozidavi obširnih zemljišč, ki so bila v teku stoletij pridobljena za kmetijsko obdelavo hribovskih pobočij. Gričevnat svet, ki je značilen za Toskano, ni nudil veliko ravnine za obdelovanje, zato so si morali kmetje urediti polja na terasah. Izredne važnosti so razne obdelovalne tehnike, ki so preprečevale, da je deževje odplavljalo zemljo v nižino. Prvi pogoj je bil opustitev oranja navzgor in navzdol po vzpetini, ki je samo pripravljalo kanale za odtok vode in zemlje. Kmetje so se raje usmerili na "poševno" oranje, ki je sprva predvidevalo gradnjo zemljenih nasipov ob robovih polja, kar je vodo odplavljalo po predvidenem načrtu. V naslednjih generacijah je bil sistem izpopolnjen do tehnike, ki je izkoriščala isto vodo tudi za prenos odplavljene zemlje spet navzgor. V šestdesetih letih preteklega stoletja je uporaba strojev za oranje postopoma izjalovila vse te tehnike, kar je privedlo do nedonosnega kmetovanja in poslednično do prodaje nekdaj bogatih polj gradbenikom, ki so kmalu pozidali teren in s tem uničili bogato kulturno dediščino.

Seznam zaščitenih področij v pokrajini:

Metropolitansko območje[uredi | uredi kodo]

Leta 2000 je bilo ustanovljeno okoli mesta Firenze tako imenovano metropolitansko območje ali velemesto (it. città metropolitana), ki zajema ne samo celotno pokrajino, temveč tudi pokrajini Prato in Pistoia, kar pomeni skoraj 5000 km² za okoli 1.600.000 prebivalcev. Bilo je le za statistična enota, saj ni bila določena še nobena upravna ureditev zadevnega ozemlja. Vendar je bilo iz ustanovnega zakona že razvidno, da je predvidena predvsem administrativna in komercialna združitev vseh dejavnikov bodočega velemesta. Po mnenju zgodovinarjev je to nekakšen zgodovinski preobrat po stoletjih drobljenja Toskane na vedno manjše enote, saj se je pokrajina Prato odcepila od pokrajine Firenze šele leta 1992.

Metropolitansko mesto Firenze (italijansko: Città Metropolitana di Firenze) je bilo ustanovljeno z zakonom 56/2014. Deluje od 1. januarja 2015.

Viri[uredi | uredi kodo]