Isernia (pokrajina)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Provincia di Isernia
Italijanska pokrajina Isernia
Glavno mesto Isernia
Občine Seznam 52 občin
Površina 1.529 km²
Prebivalstvo 89.069 (2007)
Gostota 58
Isernia posizione.png

Pokrajina Isernia (v italijanskem izvirniku Provincia di Isernia, izg. Provinča di Izernja) je ena od dveh pokrajin, ki sestavljajo italijansko deželo Molize. Meji na severu z deželo Abruci, na vzhodu s pokrajino Campobasso, na jugu z deželo Kampanija in na zahodu z deželo Lacij.

Večje občine[uredi | uredi kodo]

Glavno mesto je Isernia, ostale večje občine so (podatki 31.12.2007):

Občina Prebivalcev
Isernia 21.769
Venafro 11.523
Agnone 5.526
Frosolone 3.290

Naravne zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Dva od pokrajinskih naravnih rezervatov (skupno 637 ha) sta vključena v UNESCOv seznam MaB (Man and Biospher) [1], in sicer Montedimezzo in Collemeluccio. Njuna glavna značilnost so veliki gozdovi bele jelke, cera, bukve, belega gabra, leske, maklena in belega jesena. Dostop v rezervat je mogoč samo s posebnim dovoljenjem, ki ga izda državni urad (Corpo Forestale dello Stato).

Seznam zaščitenih področij v pokrajini:

Zgodovinske zanimivosti[uredi | uredi kodo]

V kraju La Pineta pri Isernii so bili leta 1978 odkriti ostanki paleolitskih bivališč, ki naj bi segali v dobo 730 tisoč let od tega. Najdišče med drugim potrjuje uporabo ognja, kar bi bilo najstarejše pričanje v zgodovini o človeškem upravljanju z ognjem. To odkritje je privedlo do nadaljnjih študij in do oznake te primitivne kulture kot Homo Aeserniensis, po starorimskem imenu Aesernia za današnje mesto Isernia.

Viri[uredi | uredi kodo]