Isernia (pokrajina)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Provincia di Isernia
Italijanska pokrajina Isernia
Glavno mesto Isernia
Občine Seznam 52 občin
Površina 1.529 km²
Prebivalstvo 89.069 (2007)
Gostota 58

Pokrajina Isernia (v italijanskem izvirniku Provincia di Isernia, izg. Provinča di Izernja) je ena od dveh pokrajin, ki sestavljajo italijansko deželo Molize. Meji na severu z deželo Abruci, na vzhodu s pokrajino Campobasso, na jugu z deželo Kampanija in na zahodu z deželo Lacij.

Večje občine[uredi | uredi kodo]

Glavno mesto je Isernia, ostale večje občine so (podatki 31.12.2007):

Občina Prebivalcev
Isernia 21.769
Venafro 11.523
Agnone 5.526
Frosolone 3.290

Naravne zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Dva od pokrajinskih naravnih rezervatov (skupno 637 ha) sta vključena v UNESCOv seznam MaB (Man and Biospher) [1], in sicer Montedimezzo in Collemeluccio. Njuna glavna značilnost so veliki gozdovi bele jelke, cera, bukve, belega gabra, leske, maklena in belega jesena. Dostop v rezervat je mogoč samo s posebnim dovoljenjem, ki ga izda državni urad (Corpo Forestale dello Stato).

Seznam zaščitenih področij v pokrajini:

Zgodovinske zanimivosti[uredi | uredi kodo]

V kraju La Pineta pri Isernii so bili leta 1978 odkriti ostanki paleolitskih bivališč, ki naj bi segali v dobo 730 tisoč let od tega. Najdišče med drugim potrjuje uporabo ognja, kar bi bilo najstarejše pričanje v zgodovini o človeškem upravljanju z ognjem. To odkritje je privedlo do nadaljnjih študij in do oznake te primitivne kulture kot Homo Aeserniensis, po starorimskem imenu Aesernia za današnje mesto Isernia.

Viri[uredi | uredi kodo]