Catanzaro (pokrajina)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Provincia di Catanzaro
Italijanska pokrajina Catanzaro
Glavno mesto Catanzaro
Občine Seznam 80 občin
Površina 2.391 km²
Prebivalstvo 368.387 (2011)
Gostota 154

Pokrajina Catanzaro (v italijanskem izvirniku Provincia di Catanzaro [provìnča di katandzàro]), je ena od petih pokrajin, ki sestavljajo italijansko deželo Kalabrija. Meji na severu s pokrajinama Cosenza in Crotone, na vzhodu z Jonskim morjem, na jugu s pokrajino Reggio Calabria in na zahodu s pokrajino Vibo Valentia ter s Tirenskim morjem.

Večje občine[uredi | uredi kodo]

Glavno mesto je Catanzaro, ostale večje občine so (podatki 31. december 2011):

Občina Prebivalcev
Catanzaro 92.953
Lamezia Terme 71.324
Soverato 9.544
Borgia 7.646
Chiaravalle Centrale 6.602
Curinga 6.803
Girifalco 6.153
Sellia Marina 6.741

Naravne zanimivosti[uredi | uredi kodo]

V pokrajini Catanzaro sta obali Tirenskega in Jonskega morja na razdalji približno 30 km, kar je najožji pas kopnega na polotoku. Veže ju široka dolina - ožina Catanzaro, ki se proti notranjosti zoži do komaj 2 km, nato se spet odpre proti obali drugega morja. Iz vrhov na obeh straneh doline je ob jasnem vremenu moč videti obali obeh morij.

Seznam zaščitenih področij v pokrajini:

Zgodovinske zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Na ozemlju današnje pokrajine Catanzaro so v železni dobi prebivali Vituli, tako imenovani, ker so častili boga v podobi teleta (lat. vitulus = tele). Iz naziva Vituli se je razvilo ime Italoi, kot so Grki imenovali to ljudstvo. Po legendi naj bi njihov kralj Italo bil brat Dardana, iz katerega naj bi izhajal trojanski narod. Po Italu so se sprva imenovali le prebivalci pokrajine, nato postopoma prebivalci vsega polotoka in končno je sprejela to poimenovanje tudi država Italija. Po mnenju starih zgodovinarjev (Apolodoros, Joannes Tzetzes) pa izhaja ime Vituli iz etruščanskega naziva, morda psovke, za ljudstva srednjega dela Apeninskega polotoka, saj je etruščanska beseda vitalu in pozneje italon pomenila bika. Ta razlaga bi tudi upravičila širjenje naziva italon na vsa plemena polotoka, ker so ga uporabljali Etruščani, ki so takrat bili najpomembnejše in najkulturnejše ljudstvo vsega ozemlja.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]