Troja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Ostanki Troje

Troja (starogrško Τροία: Troía), imenovana tudi Ilios ali Ilion, je bila starogrška mestna država (polis) v Mali Aziji. Edini sodobni vir obstoja tega mesta sta Iliada in Odiseja, Homerjeva epa.

Troja naj bi bila na hribu Hissarlik, 6 kilometrov od Dardanel. Nastalo naj bi okoli leta 3200 pr. Kr. kot utrjeno oporišče. Ker je Troja imela nadzor nad Dardanelami (trgovino Črnega morja) je obogatela. Bogata državica je privlačila zavojevalce. Okoli leta 1184 pr. Kr. naj bi v Trojo prikorakal Agamemnon in jo zavzel.Troja naj bi bila prizorišče trojanske vojne.

Nekateri zgodovinarji in arheologi menijo, da sta bili Iliada in posledično Odiseja le izmišljeni književni deli, ki pa sta temeljili na dogodkih med jonsko kolonizacijo Male Azije. Deli naj bi tako književno prikazali neuspehe starih Grkov pri kolonizacije notranjosti maloazijskega prostora, saj jih je zavrnila močna Hetitska država. Deli naj bi nastali v Mali Aziji in sta tako tudi utrjevali nacionalno zavest med kolonizatorji. Troja, je kasneje postal tudi naslov filma, ki naj bi pripovedoval o trojanski vojni.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]