Nuoro (pokrajina)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Provincia di Nuoro
Italijanska pokrajina Nuoro
Glavno mesto Nuoro
Občine Seznam 53 občin
Površina 3.934 km²
Prebivalstvo 161.929 (2006)
Gostota 42

Pokrajina Nuoro (v italijanskem izvirniku Provincia di Nuoro [provìnča di nuòro], v sardinščini Provintzia de Nugoro [provìncja de nùgoro]), je ena od osmih pokrajin, ki sestavljajo italijansko deželo Sardinija. Meji na severu s pokrajinama Sassari in Olbia - Tempio, na vzhodu s Tirenskim morjem, na jugu s pokrajinama Cagliari in Ogliastra in na zahodu s pokrajino Oristano.

Večje občine[uredi | uredi kodo]

Glavno mesto je Nuoro, ostale večje občine so (podatki 31.12.2006):

Občina Prebivalcev
Nuoro 36.458
Siniscola 10.954
Macomer 10.752
Dorgali 8.290
Oliena 7.689
Orosei 6.206

Naravne zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Pokrajina zavzema tudi tako imenovane Sardinske Dolomite, praviloma višavje Supramonte. Čeprav njihova višina komaj preseže 1400 metrov (Monte Corrasi 1463 m), so te gore morda najbolj "divje" italijansko področje. Poseljeno je z velikimi družinami jelenov, sardinskih srn in muflonov in več vrst ptic roparic gnezdi v skoraj nedostopnih skalah. Veliko je divjih prašičev, divjih sardinskih mačk, polhov, kun, podlasic in zajcev. Drevesa so velika in nekateri primeri hrasta, mastike, morske češnje (arbutus unedo) in brina so preko tisoč let stari.

Glavno zaščiteno področje v pokrajini je Narodni park Golfo di Orosei e Gennargentu (Parco nazionale del Golfo di Orosei e del Gennargentu).

Glej tudi Naravne vrednote Sardinije

Zgodovinske zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Glavno mesto pokrajine se v sardinščini imenuje Nugoro s poudarkom na zlogu nu, ker je za ta jezik značilen poudarek na predpredzadnjem zlogu. Bilo bi pričakovati, da poudarek tudi v italijanščini ostane na samoglasniku u, a dejansko se to ne dogaja. Samoglasniška skupina uo, ki je nastala po odpadu glasa g, je v italijanskem jeziku normalno naglašena in ne ùo, kar je prevladalo v pogovornem poimenovanju mesta, dokler ni postalo pravilo. Zato se danes izgovarja nuòro, čeprav je ta poudarek po etimologiji zgrešen: prevladalo je pravilo o pogostni uporabi.

Viri[uredi | uredi kodo]