Pescara (pokrajina)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Provincia di Pescara
Italijanska pokrajina Pescara
Glavno mesto Pescara
Občine Seznam 46 občin
Površina 1.224 km²
Prebivalstvo 312.215 (2007)
Gostota 255

Pokrajina Pescara (v italijanskem izvirniku Provincia di Pescara, izg. Provinča di Peskara) je ena od štirih pokrajin, ki sestavljajo italijansko deželo Abruci. Meji na severu s pokrajino Teramo in z Jadranskim morjem, na vzhodu s pokrajino Chieti in na jugu in zahodu s pokrajino L'Aquila.

Večje občine[uredi | uredi kodo]

Glavno mesto je Pescara, ostale večje občine so (podatki 31.12.2006):

Občina Prebivalcev
Pescara 122.790
Montesilvano 47.695
Spoltore 17.711
Città Sant'Angelo 13.898
Penne 12.637
Cepagatti 10.105

Naravne zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Področje je izrazito kraško in bogato s kraškimi pojavi. Te značilnosti ozemlja se kažejo tudi v rezervatu Valle d'Angri na pobočjih Gran Sassa, kjer je posebno spomladi razvidna prisotnost mnogih dolin. V teh krajih zapade pozimi veliko snega, ki popolnoma napolni vse doline, zato se te ob spomladanskem taljenju spremenijo v jezerca. To pomeni, da so pobočja in dna teh dolin neprepustna, kar bi jih postavljalo v skupino kalov. Ker voda teh jezerc vendarle počasi pronicne v podzemlje, so ti kali le prehodnega značaja. Edino od teh jezer, ki ne presahne, je Sfondo, o katerem pravi pripovedka, da nima dna (senza fondo = brez dna) in da je povezano kar z morjem.

Seznam zaščitenih področij v pokrajini:

Zgodovinske zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Pokrajino prečka reka Aterno, ki je bila dolgo let mejnik med dvema pokrajinama. Južni breg, kjer je stalo še iz rimskih časov mesto Pescara, je pripadal pokrajini Chieti. Na severnem bregu, to je v pokrajini Teramo, je leta 1807 nastala občina Castellammare Adriatico, ki je bila praktično le moderno predmestje Pescare. Čeprav sta kraja predstavljala dve polovici iste bivalne enote, se dolgo nista hoteli združiti: moderni Castellammare ni hotel prevzeti polovico dolgov stare peskarske administracije, Pescara pa ni hotela deliti z novonaseljenci svoje zgodovinske in vojaške pomembnosti. V začetku dvajsetega stoletja je bila predlagana priključitev Castellammara Pescari z njegovim vključenjem v pokrajino Chieti, a prva svetovna vojna je preprečila izvedbo načrta. Šele po drugi vojni se je problem spet obnovil, toda razmere so se bile spremenile: ekonomski razvoj obeh strani je bil glavni činitelj združenja. Negativne plati so se izkazale veliko manj pomembne od predvidenih koristi. Po 110 letih nasprotovanja sta se bregova Aterna združila v mesto Pescara, ki je leta 1927 postalo glavno mesto nove istoimenske pokrajine.

Viri[uredi | uredi kodo]