Lodi (pokrajina)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Provincia di Lodi
Italijanska pokrajina Lodi
V Palači San Cristoforo je sedež pokrajinske uprave
Glavno mesto Lodi
Občine 62 občin
Površina 782 km²
Prebivalstvo 216.351 (2007)
Gostota 277

Pokrajina Lodi (v italijanskem izvirniku Provincia di Lodi [provìnča di lòdi]) je ena od dvanajstih pokrajin, ki sestavljajo italijansko deželo Lombardijo. Pokrajina meji na severu s pokrajino Milano, na vzhodu s pokrajino Cremona, na jugu z deželo Emilija - Romanja ter na zahodu s pokrajino Pavia.

Večje občine[uredi | uredi kodo]

Glavno mesto je Lodi, ostale večje občine so (podatki 28.02.2007):

Mesto Število prebivalcev
Lodi 43.737
Codogno 15.537
Casalpusterlengo 14.779
Sant'Angelo Lodigiano 12.976
Lodi Vecchio 7.268
Tavazzano con Villavesco 5.774

Naravne zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Pokrajina Lodi zavzema ravninsko ozemlje med rekami Adda, Lambro in Pad, zato so njene značilnosti povezane z rekami. Tudi gozdovi, ki pokrivajo velik odstotek celotne površine, so večinoma sestavljeni iz topolov, raznovrstnih vrb in jelš, torej dreves, ki normalno rastejo ob vodi in ne potrebujejo globoke plasti zemlje. Živalski svet je zastopan predvsem s ptiči in ribami.

Seznam zaščitenih področij v pokrajini:

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Zgodovina današnje pokrajine sega daleč v preteklost, saj so jo kot lokalno organizacijsko in upravno enoto Rimljani ustanovili že leta 89 pr. n. št. Znotraj cerkvene Katoliške dežele Lombardije je bila leta 374 ustanovljena škofija Lodi, kljub relativni bližini Milana, ki je tedaj postal nadškofija. V srednjem veku je pokrajina z mestom Lodi uživala določeno samostojnost in ekonomsko blaginjo, kar je razvidno predvsem iz popolne bonifikacije njenega ozemlja, ki ne bi bila mogoče za nepomembno vazalsko naselbino. Leta 1757 so avstrijske oblasti uradno ustanovile Pokrajino Lodi, ki je pa bila ukinjena leta 1869, v obdobju Kraljevine Italije. Italijanske oblasti so jo spet obnovile leta 1992. Čeprav je bil glavni namen tega zakona, da se zmanjšajo upravne pristojnosti Milanske pokrajine, so obnovitev pokrajine Lodižani obravnavali kot njihovo »zgodovinsko pravico«.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]