Palermo (pokrajina)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pokrajina Palermo
Provincia di Palermo
Pokrajina v Kraljevini Italija in v Republiki Italija
1860–2014

Zemljevid z označeno lego pokrajine Palerma v Italiji
Glavno mestoPalermo
Površina 
• 2014
3.514 km2
Prebivalstvo 
• 2014
1.012.180
Zgodovina
Zgodovina 
• ustanovitev
4. maj 1860
• ukinitev
4. avgust 2014
Danes delMetropolitansko mesto Palermo
www.provincia.palermo.it

Pokrajina Palermo (italijansko: provincia di Palermo; sicilijansko: pruvincia di Palermu) je bila provinca v avtonomni deželi Siciliji, glavni otok v južni Italiji, ustanovljena 4. maja 1860. Njeno glavno mesto je bilo mesto Palermo. 4. avgusta 2015 jo je zamenjalo Metropolitansko mesto Palermo.

Zavzema tudi otoka Ustica in Isola delle Femmine. Meji na severu s Tirenskim morjem, na vzhodu s pokrajinama Messina in Enna, na jugu s pokrajino Agrigento in na zahodu s pokrajino Trapani.

Zgodovina in lokacija[uredi | uredi kodo]

Ime izhaja iz latinske besede Panormus.[1] Od 1072 do 1194 je bil Palermo glavno mesto Kraljevine Sicilije, preden je Neapelj postal nova prestolnica pod vladavino francoske dinastije Anžu. Vladali so mu tudi Rimljani, Bizantinci, Normani, Arabci, Špansko cesarstvo in Američani (med delom druge svetovne vojne). Zgodovinski zapisi o obstoju pokrajine segajo v 8. in 6. stoletje pr. n. št. Pokrajina je obkrožena s Tirenskim morjem na severu, pokrajino Trapani na zahodu, pokrajinama Agrigento in Caltanissetta na jugu, Enno na jugovzhodu in Messino na vzhodu. Priljubljen je zaradi svojih plaž, in sicer Mondello. Dežela je gorata in vključuje dolino Pollina in Imera. Pogorje Madonie je del pokrajine.[2]

Večje občine[uredi | uredi kodo]

Glavno mesto je Palermo, ostale večje občine so (podatki 31.12.2008):

Občina Prebivalcev
Palermo 660.085
Bagheria 55.682
Monreale 36.395
Carini 33.087
Partinico 31.762
Termini Imerese 27.482
Misilmeri 26.817
Villabate 21.942

Naravne zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Geološki sestav sicilskih vzpetin je zelo različen. Najvišji vrh, ognjenik Etna, je seveda magmatski, a ostala gorovja niso tako enostavna, saj so sestavljena iz plasti najrazličnejšik kamnin, od granitov do naplavin. Posebno zanimiva je gora Monte Pellegrino, ki je osamljena kraška kamnina. To je 609 metrov visoka gora, ki zapira s severa Palermski zaliv. Spušča se do morja s strmimi pobočji, v katerih se odpirajo mnoge kraške jame, medtem ko se proti notranjosti polagoma približuje mestu Palermo. Zaradi svoje slikovite lege in zanimivih kraških pojavov (ponikalnic in izvirov) je zelo priljubljeno področje za gradnjo predmestnih vil in lovskih koč. Ob morju je gora posejana z ribiškimi vasmi in tunarami (ribiškimi zgradbami za lov na tuno).

Seznam zaščitenih področij v pokrajini:

Zgodovinske zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Pokrajina ima zelo bogato zgodovino. Eden od najstarejših krajev, Imera blizu današnjega mesta Termini Imerese, je bila grška kolonija Himera od leta 648 pr. n. št. Leta 480 pr. n. št. jo je napadel tiran mesta Akragas (danes Agrigento), zato je Himera poklicala na pomoč Kartažane, ki so prišli s številno vojsko. Akragas pa se je zavezalo s tedaj najmočnejšim mestom, Sirakuzami, in zmagalo. Leta pozneje so vnuki padlih Kartažanov maščevali svoje prednike: leta 408 pr. n. št. je Hanibal napadel Himero in jo uničil. Ostalo je le nekaj ruševin, ki še danes pričajo o nekdanji lepoti mesta.

SKlici[uredi | uredi kodo]

  1. »The Province of Palermo«. SicilyBella. Pridobljeno 16. septembra 2014.
  2. »Palermo, Sicily«. ITALIA. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. julija 2017. Pridobljeno 16. septembra 2014.

Viri[uredi | uredi kodo]