Domžale

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Domžale
Grad Krumperk.JPG
Domžale se nahaja v Slovenija
Domžale
Domžale
Geografska lega v Sloveniji
46°8′N 14°36′E / 46.133°N 14.600°E / 46.133; 14.600Koordinati: 46°8′N 14°36′E / 46.133°N 14.600°E / 46.133; 14.600
DržavaZastava Slovenije Slovenija
Statistična regijaOsrednjeslovenska regija
Tradicionalna pokrajinaGorenjska
ObčinaDomžale
Nadm. višina
304,2 m m
Prebivalstvo
 • Skupno11.582
Časovni pasUTC+1 (CET)
 • Poletje (DST)UTC+2 (CEST)
Poštna številka
ZemljevidiNajdi.si, Geopedia.si, OSM
Vir: SURS, GURS, popis prebivalstva 2002 (kjer ni drugače navedeno).

Domžale (O tem zvoku izgovorjava ) so mesto in središče občine Domžale. Domžale ležijo na južnem obrobju Kamniško-mengeškega polja na desnem bregu Kamniške Bistrice, oddaljene 15 km od Ljubljane, 20 km od Kranja, 45 km od Celja.

Upravna delitev

Mesto Domžale je razdeljeno na enote: Slavka Šlandra, Venclja Perka, Simona Jenka, Toma Brejca

Četrti v mestu

  1. Center, Bistra
  2. Rodica, Groblje
  3. Stob, Tabor
  4. Študa, Mačkovci
  5. Zaboršt
  6. Spodnje Jarše,
  7. Srednje Jarše, Soseska ob starem mlinu
  8. Vir
  9. Depala vas

Zgodovina

Domžale so postale trg 1925, mesto pa 1952. Vedno bolj so dobivale podobo industrijskega kraja z zlasti močno kemično in tekstilno industrijo (Helios, Universale, Toko, AS BUS). Močno pa je razvita tudi obrtna dejavnost.

Sodeč po arheoloških najdiščih v okolici, je bil kraj obljuden že v prazgodovini. V starih listinah se kraj prvič omenja sredi 13. stoletja. Zaradi ugodne prometne lege ceste DunajTrst in lokalne železniške proge Ljubljana—Kamnik in vodne energije Kamniške Bistrice so se Domžale pričele hitro razvijati. Največji razmah so doživele v drugi polovici 19. stoletja z razvojem slamnikarstva, ki je iz obrtniške ravni prešel na industrijsko proizvodnjo.

II. svetovna vojna

Nemška vojska je dne 11. aprila 1941 z letali bombardirala oddajnik radijske postaje v Domžalah, nakar je sledila kratkotrajna italijanska zasedba in nato nemška okupacija. Do konca druge svetovne vojne je bila v Domžalah ves čas prisotna močna okupatorjeva postojanka. Dne 3. 9. 1941 je okupator po akciji partizanov pri mostu čez Bistrico ustrelil 10 talcev.

Promet

Domžale so povezane tudi z železnico in z medkrajevnimi ter mestnimi avtobusi, ki jih upravlja podjetje Kam-Bus. Mesto ima avtocestni izvoz Domžale, v fazi načrtovanje je tudi gradnja novega cestnega odseka Domžale—Študa.

Mediji

Domžale imajo svoje lokalne časopise Slamnik (občinsko glasilo), Domžurnal in Domžalske novice ter eno nekdaj najpopularnejših radijskih postaj v Sloveniji Radio Hit. Blizu Štude se nahaja tudi srednjevalovni RA-oddajnik, pred leti pa so nameravali na to mesto prestaviti stavbo RTV Slovenije.

Šport

V Domžalah je zelo razvita športna dejavnost, v ospredju pa sta Nogometni klub Domžale in Košarkarski klub Helios Domžale.

Nogometaši so svojo pot začeli leta 1921, vrhunec pa doživeli v sezonah 2006/2007 in 2007/2008, ko so dvakrat zapored osvojili naslov državnih prvakov. Košarkarska zgodba se je začela pisati po 2. svetovni vojni, klub že vrsto let sodeluje v Jadranski ligi.

Parki v Domžalah

Ustanove v Domžalah

Arboretum Volčji Potok

Glavni članek: Arboretum Volčji Potok.

Arboretum pomeni zbirko dreves in grmov, ki je namenjena izobraževanju in raziskovanju. Arboretum v Volčjem Potoku je v osnovi botanični vrt za lesnate rastline, edini tovrstni v Sloveniji. Nahaja se nekaj kilometrov severno od mesta Domžale v Volčjem Potoku pri Radomljah (Občina Domžale).

Posebnost Arboretuma je, da je bil že od začetka oblikovan kot park, ki je namenjen javnosti. Njegovi ustvarjalci so zbirke rastlin uporabili kot gradivo za raznolike parkovne prizore. Drevnino so izbirali po njeni okrasni vrednosti in uporabnosti na vrtu in v parku.

Glej tudi

Zunanje povezave