Wikipedija:V živo/Feministični WikiMaraton

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Wikipedija:V živo/Feministični WikiMaraton
Feministični WikiMaraton 2013
Feministični WikiMaraton 2013
WikiMaraton

Feministični WikiMaraton je projekt tridnevnega intenzivnega dopolnjevanja slovenske Wikipedije. V zadnjem času so se glede problema podreprezentiranih tem v Wikipediji oglasile že tuje wikipiske, ki so s projekti, kot so Wikipedia:Meetup/globalwomen ali Wikipedia:Meetup/Feminists Engage Wikipedia (v Sloveniji pa Wikipedija:WikiProjekt Ženske teme) zbrale več avtoric in jih spodbudile k vpisovanju člankov o ženskah in ženskih temah v Wikipedijo. S projektom Feministični WikiMaraton želimo podpreti vnose člankov, ki se tičejo žensk, v prvi vrsti ženskih ustvarjalk / umetnic, hkrati pa tudi drugih pomembnih žensk iz domačega in tujega okolja, ki so imele pomembno vlogo v javnem življenju lokalne ali širše skupnosti ter vsebin, ki se tako ali drugače vežejo na feminizem, študije spolov in queer teorijo. Projekt Rewriting Wikipedia[1] je pokazal, da na Wikipediji manjkajo članki o številnih pomembnih umetnicah, znanstvenicah, političarkah in drugih znanih ženskih javnih osebnostih ter zgoraj omenjenih temah. Enako velja za slovensko Wikipedijo, kjer ne boste našle ali boste našle zelo pomanjkljive tekste na primer o Marjetici Potrč, Marini Gržinić, Dubi Sambolec, Marini Abramović, Sanji Iveković, Yoko Ono, Virginii Woolf, Simone de Beauvoir in Judith Butler ter temah kot so LGBTIQ in Parada ponosa. - gl. celoten spisek).

Ker je Wikipedija priljubljena in zelo obiskana internetna enciklopedija, ki bi zaradi svoje odprtosti lahko omogočila dostop do obsežnejšega gradiva ali vsaj osnovnih informacij o pozabljenih ženskah iz naše (tudi širše) in svetovne zgodovine, ženskih temah in temah povezanih s študijami spola, queer teorijo ipd., želimo to platformo z omenjeno akcijo aktivirati in oplemenititi.

Bralkam in bralcem ob tem sporočamo, da je besedilo pisano v ženski slovnični obliki, ki nevtralno velja tudi za moško.

Informacije o dogodku[uredi kodo]

Datum in čas[uredi kodo]

ponovitev: 8.3.2014 od 16:00 do 20:00

predhodni dogodek 27., 28., in 29. 11. 2013

Multimedijski center K6/4, Kersnikovi ulica 4, Ljubljana

Kraj[uredi kodo]

Multimedijski center K6/4 na Kersnikovi 4 v Ljubljani

Dogodek[uredi kodo]

Napišite članek! Naučite se, kako prispevati k Wikipediji in sodelujte z drugimi pri pisanju o temah, povezanih z ženskami in feminizmom!

Priprava in sodelovanje[uredi kodo]

Oglejte si ta video in se naučite, kako urejati Wikipedijo. Možnost za priučitev pisanja v Wikipedijo boste sicer imele tudi na samem dogodku v Multimedijskem centru. Priporočamo pa, da pred tem pripravite članek in poiščete pisne vire, ki jih bi lahko uporabile pri izdelavi članka in so nujni, da bi članek na Wikipediji tudi obstal.
Osnovna pravila za pisanje dobrega članka najdete tu: Pravila in smernice pisanja vsebin
Tudi če ne morete priti na nobeno od naših srečanj v živo, lahko sodelujete pri projektu - sporočite, da sodelujete virtualno in pošljite članek, na katerem delate, ali pa le vpišite temo, ki je slovenska Wikipedija ne vsebuje, vendar bi jo, po vašem mnenju, morala.

Pišite na: wikimaraton2013(afna)gmail.com

Obvestite nas katere članke obdelujete. Sporočite nam ali se nam boste pridružile v Multimedijskem centru. Pišite nam, če imate dodatna vprašanja glede sodelovanja.

Vse, ki se nam boste pridružile na Kersnikovi naprošamo, da v kolikor lahko, s sabo prinesete prenosni računalnik. V kolikor ne morete pa brez skrbi, saj bo nekaj računalnikov na voljo tudi v Multimedijskem centru.

Prispevajte svoje znanje![uredi kodo]

Skupaj izboljšajmo pokritost tem, kot so javne ženske osebnosti, zgodovinsko pomembne ženske, feminizem in teorija spola.

Produkcija in podpora[uredi kodo]

"Feministični WikiMaraton, avtorice Ane Čigon, je bil zasnovan v produkciji Multimedijskega centra Zavoda K6/4, s podporo Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in v sodelovanju s slovensko Wikipedijo ter promocijsko podporo Rdečih zor (www.rdecezore.org)."

Predpriprava[uredi kodo]

Pred srečanjem priporočamo, da si pripravite naslednje materiale:

 • Ideje za teme ali članke, ki jih bi želele obdelati (na voljo bodo tudi predlogi za tiste, ki šele iščete svojo izbrano temo).
 • Kakršnekoli ustrezne referenčne (običajno pisne) materiale: članke, knjige,... Poskušajte zbrati čim več referenc, da bo članek boljši ter da si bodo bodoče uporabnice z njimi lahko pomagale pri iskanju dodatnih informacij o osebi ali izbrani temi.
 • Morebitne digitalne fotografije, ki ste jih posneli in jih bi želele uporabiti na Wikipediji.
 • Če nimate pripravljenega nič od naštetega, prinesite le svoje znanje in voljo Face-smile.svg.

Prostovoljke / prostovoljci[uredi kodo]

Načini sodelovanja:

Asistentka[uredi kodo]

Pri projektu bodo sodelovale najmanj tri ali štiri asistentke. Njihovi nalogi bosta tehnična pomoč pri samostojni izdelavi članka in vpisovanje člankov v Wikipedijo.

Wikipiska[uredi kodo]

Je piska, ki osnove pisanja člankov v Wikipedijo že pozna ali te osnove želi pridobiti in bo tekste posledično vpisovala samostojno s svojim lastnim wiki uporabniškim imenom. Če želite postati wikipiska, obiščite prvi dan maratona in se udeležite predavanja oz. delavnice o vpisovanju v Wikipedijo ali se o načinih kako vpisovati pozanimajte pri asistentkah ali avtorici projekta. Tako udeležbo spodbujamo, saj bi si želele, da si pridobite znanje za samostojno pisanje gesel tudi v prihodnosti, po samem wikimaratonu.

Suflerka[uredi kodo]

Piska, ki o neki ženski osebnosti ali temi veliko ve in je pripravljena napisati članek, vendar pa si ne želi ali ne utegne obiskati dogodka ali se učiti, kako vpisovati gesla v Wikipedijo. Piska bo zato svoj članek skupaj s povezavami poslala v navadni elektronski obliki, asistentke in avtorica pa bodo poskrbele za vpis v Wikipedijo. Naprošamo vas, da pri pisanju članka upoštevate spodaj navedena navodila.

Članke pošljite na e-naslov: wikimaraton2013(afna)gmail.com

Pri pisanju članka upoštevajte naslednja navodila:

 • Članek naj bo avtorski. V kolikor boste v članke vnesle/i kakšen krajši citat, vas naprošamo, da zanj navedete vir v naslednji obliki:

„Ime Priimek“, Kraj izdaje, leto. (Če je mogoče, navedite tudi COBISS ID). Viri so lahko tudi elektronski, v tem primeru navedite internetno povezavo.

 • Poskusite napisati članek, ki ima vsaj 1000 znakov, če vam ne uspe, zadostuje tudi krajši prispevek. Nadvse dobrodošli in cenjeni so tudi daljši članki.
 • Zelo dobrodošle so tudi fotografije. Če imate svoje avtorske fotografije, ki jih lahko date v splošno uporabo na Wikipediji, jih bomo zelo vesele/i.

Prevajalka[uredi kodo]

Če o pomembni ženski osebnosti ali temi nekaj veste, vendar se bojite, da premalo, lahko članek napišete s pomočjo prevoda iz angleške ali katere druge Wikipedije. S tem ni nič narobe, tak način se celo spodbuja, saj je za začetek enostavnejši.

Sodelujoče[uredi kodo]

Piske, ki vam bodo v Multimedijskem centru pomagale pisati članke:

 • Ana Čigon
 • Maja Zorman
 • Ana Grobler
 • Danaja Grešak

Članice Wikipedije, ki boste pri projektu sodelovale lahko tu vpišete vaše wiki uporabniško ime:

Predlogi za vpis / želeni vnosi[uredi kodo]

Seznam predlaganih člankov je naveden spodaj. Izberite članek ali katero koli drugo primerno temo in začnite urejati! Seznam člankov, ki ste jih ustvarile ali razširile, vpišite v spodnji razdelek.

Če nimate časa za pisanje člankov, pa bi vseeno rade prispevale svoje znanje, lahko tudi vpišete dodatne predloge za vnos. Predlagani članki, ki bi jih bilo potrebno ustvariti ali razširiti:

Tema Neobstoječi članki Obstoječi članki
Slovenske vizualne / likovne umetnice / ilustratorke: Jasmina Cibic, Ana Čigon, Avgusta st. Šantel, Henrika Šantel, Jessie Vesel, Mary Wrede, Elza Kastl Obereigner, Louisa van Raders Jama, Roza Klein Sternen, Dana Pajnič, Helena Vurnik, Vida Hudoklin, Marija Kraigher, Nada Šuštar, Cita Potokar, Vladimira Bratuž, Sonja Rauter Zelenko, Marina Gržinić, Aina Šmid, Eclipse, Milena Kosec - končano, Lučka Koščak - končano, Ema Kugler, Polonca Lovšin, Alenka Pirman, Marjetica Potrč, Rene Rusjan, Dubravka Duba Sambolec - končano, Zvonka Simčič, Maja Smrekar, Tina Smrekar, Alenka Spacal, Petra Preželj - končano, Iva Tratnik - končano, Karla Bulovec Mrak, Anica Zupanec Sodnik, Elda Piščanec, Mira Pregelj, Bara Remec, Alenka Gerlovič, Milena Dolgan, Mara Kralj, Vida Fakin, Jelica Žuža, Milka Martelanc, Ana Nuša Dragan, Alenka Sottler, Ivana Kobilca, Marlenka Stupica, Marija Lucija Stupica, Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Jelka Reichman, Lilijana Praprotnik Zupančič
Vizualne / likovne umetnice iz bivšega jugoslovanskega prostora: Šejla Kamerić, Milica Tomić, Sanja Iveković - končano, Tanja Ostojić, Alma Suljević, Marina Abramović - v pripravi, Žene u crnom
Svetovne vizualne / likovne umetnice: Laurie Anderson, Mary Cassat, Judy Chicago,Tracey Emin, Artemisia Gentileschi, Guerrilla Girls, Barbara Kruger, Boriana Rosa, Cindy Sherman, Elisabetta Sirani - v pripravi, Annie Sprinkle, Claude Cahun, Nellie Bly, Aleksandra Michajlova Kollontaj Berthe Morisot, Yoko Ono
Umetnostne zgodovinarke / teoretičarke: Petja Grafenauer, Urška Jurman, Tanja Mastnak, Alenka Spacal Nadja Zgonik, Špelca Čopič
Književnice: Mary Dorcey, Jackie Kay, Vesna Lemaić, Pearl S. Buck, Virginia Woolf, Emily Dickinson, Anne Brönte, Charlotte Brönte, Emily Brönte, Margaret Atwood, Octavia E. Butler, Joanna Russ, Alice Walker, Toni Morrison, Beatrix Potter, Sylvia Plath, Arundhati Roy, Marjane Satrapi, Gertrude Stein, Rebecca West, Flannery O'Connor, Olga Tokarczuk, Wisława Szymborska, Sigrid Undset, Nadine Gordimer, Alice Munro, Zadie Smith, Urška Sterle, Dubravka Ugrešić, Slavenka Drakulić, Eliza Kukovec, Elizabeta Kremšar, Tea Hvala, Nataša Sukič, Nawal El Saadawi Ursula Kroeber Le Guin, Maja Haderlap, Alma Karlin, Helen Keller, Elvira Kralj, Svetlana Makarovič, Maja Novak, Lili Novy, Ljuba Prenner, Ljudmila Prunk - Utva, Sapfo, Mary Shelley, Doris Lessing, Brina Svit, Mila Kačič, Josipina Urbančič Turnograjska, Luiza Pesjak, Pavlina Pajk, Vida Jeraj, Kristina Šuler, Ljudmila Poljanec, Vida Taufer, Mara Tavčar, Erna Muser, Marija Kmet, Milena Mohorič, Ilka Vašte, Marica Gregorič Stepančič in Marica Gregorič-Stepančič (združiti oba članka), Mara Lamut, Janja Miklavčič, Milena Mohorič, Maruša Krese, Polonca Kovač, Berta Bojetu, Vida Brest, Desa Muck, Suzana Tratnik, Danila Žorž
Odrske / filmske / TV ustvarjalke: Kathryn Bigelow, Špela Čadež, Sabina Đogić, Nina Rakovec, Agnès Varda, Hanna A. W. Slak Metka Bučar, Iva Babić, Elvira Kralj - končano, Ida Kravanja, Zvezdana Mlakar, Polona Sepe, Maja Weiss, Marija Vera
Glasbenice / pevke/ kantavtorice / skladateljice: Wendy Carlos - končano, Tanya Davis, Bojana Šaljič - končano, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Aretha Franklin, Bessie Smith, Etta James, Ma Rainey, Cesaria Evora, Omara Portuondo, Lila Downs, Yma Sumac, Mimi Fox, Joan Baez, Joni Mitchell, Patti Smith, Annie Lennox, Juliette Grecó, Keny Arkana, Liz Phair, PJ Harvey - v pripravi, Regina Spektor, Rokia Traoré, Bikini Kill, Jack Off Jill, Sleater-Kinney, L7, Lydia Lunch, 7 Year Bitch, Babes in Toyland, The Gits, Billy Lee Tipton, Ani DiFranco, Fiona Apple, Amanda Palmer, Mia Zapata, Anouk, Ženski pevski zbor Kombinat, Hanna Preuss - načeto, trobairitz, Comtessa de Diá, Tori Amos - v pripravi, Kate Bush - v pripravi, Chinawoman - v pripravi, Joni Mitchell - v pripravi, Pauline Oliveros Tatjana Mihelj, Nina Simone, Maria Callas, Tina Turner, Vita Mavrič, Sveta Hildegarda iz Bingna, Vesna Zornik, Eva Sršen, Marjana Lipovšek, Irena Grafenauer
Slovenske koreografinje / plesalke: Maja Delak, Leja Jurišić, Pia Mlakar, Sinja Ožbolt, Teja Reba, Marta Pavlin Brina, Meta Vidmar Ksenija Hribar
Filozofinje: Judith Butler - v pripravi, Elizabeth Anscombe, Susanne Langer, Andrea Dworkin, Betty Friedman, Susan Sontag - v pripravi, Luce Irigaray, Naomi Wolf, Renata Salecl, Monique Wittig, Seznam filozofinj Simone de Beauvoir - končano, Emma Goldman, Germaine Greer, Hannah Arendt, Ayn Rand
Borke za pravice žensk / aktivistke: Marija Murnik, Leymah Gbowee - v pripravi, Clara Campoamor, Naomi Klein - v pripravi, Malala Yousafzai, bell hooks, Eve Ensler, Elena Pečarič, Barbara Rajgelj, Vstajniške socialne delavke Franja Tavčar, Cilka Krek, Josipina Hočevar, Slava Klavora, Angela Vode, Rosa Parks
Znanstvenice in tehnologinje: Hedy Lamarr, Ada Lovelace, Juta Krulc - končano, Vida Ogorelc Wagner, Ana Kučan Angela Piskernik, Lučka Kajfež Bogataj, Ana Kansky - dopolnjeno, Jane Goodall, Sunita Williams, Bibijana Čujec Dobovišek
Državnice / vladarke / političarke: Aethelflaed (870-918), Arwa al-Sulayhi (1048–1138), Berengarija Kastiljska (1180-1246), Budika (1. stol. n. št.), Dajfa Hatun (†1244), Eleanora Akvitanska (1122-1204), Hačepsunt (1508 pr.n.št.–1458 pr.n.št.), Himiko (175-248 ), Imelda Marcos, Jimena Díaz (1054-1115), Julia Gillard, Julija Timošenko, Kristina Švedska (1626-1689), Liliuokalani (1838–1917), Matilda Angleška (1102–1167), Matilda Toskanska (1046-1115), Melisenda Jeruzalemska (1105-1161), Ogul Gajmiš († 1251), Razia Sultana (1205–1240), Sorghaghtani Beki (†1252), Tamara Velika (1160-1213), Töregene (†1256), Uraka Kastiljska (1082-1126), Vigdís Finnbogadóttir, Zenobija (240–275) Cixi, Corazon Aquino, Indira Gandhi, Izabela I. Kastiljska, Jadwiga Poljska, Cristina Fernández de Kirchner, Livija Druzila, Viktorija Britanska, Tina Tomlje, Nuša Kerševan - izboljšano
Publicistke, družboslovke, humanistke, psihologinje: Eva Dolar Bahovec, Sandra Bašić Hrvatin, Karmen Erjavec, Metka Gombač, Melita Poler Kovačič, Jela Krečič, Breda Luthar, Marija Jurić Pahor, Effie Pedaliu, Tanja Rener, Metka Mencin Čeplak, Mirjana Ule, Karmen Šterk, Vida Zei, Metka Kuhar, Tanja Oblak Črnič, Svetlana Slapšak, Vlasta Jalušič, Vesna Leskovšek, Tatjana Greif, Renata Šribar, Nataša Velikonja, Vida Rudolf, Bernarda Jeklin, Heni Erceg, Katja Kobolt Tanja Lesničar Pučko, Alenka Puhar, Alenka Rebula, Milica Kacin Wohinz, Marta Verginella, Elvira Dolinar, Milica Antić Gaber, Marija Jezernik, Marica Strnad-Cizerlj, Alojzija Štebi, Marica Nadlišek Bartol, Minka Govekar, Pavla Hočevar
Športnice: Ančka Keržan, Milica Šepa, Olga Rajković, Dušica Djordjević, Gina Goropenko, Anica Hafner, Milena Sket, Ema Kovačič, Jelica Vazaz, Marta Podpac, Dušica Radivojević, Dušica Komac, Fanči Ponikvar, Olga Keržan, Lili Stefu, Nevina Robek Prevc, Anica Predalič, Dana Kuralt, Maša Švigelj, Anna Escher Lidija Rupnik, Marta Pustišek, Katarina Hribar, Mira Marko Debelak Deržaj, Pavla Jesih
Ostale pomembne Slovenke: posamezne prejemnice naziva Slovenka leta, Albina Hity, Marija Šarc, Kristina Gorišek Novaković - dodano, Marija Perpar, Mojca Senčar, Anita Ogulin, Štefka Kučan - v pripravi, Barbara Miklič Türk - v pripravi, Anica Ocepek, Mara Rupena Osolnik, Francka Šober, Mica Draksler Lidija Šentjurc, Nada Lampret Souvan, Pavla Jesih, Jelena De Belder-Kovačič, Vida Tomšič, Tončka Čeč, Zima Vrščaj Holy, Helena Puhar, Ada Krivic, Ana Kobal Ziherl, Pavla Mede
Ostale: Anne Sullivan, Oprah Winfrey Nataša Pirc Musar
Festivali: Rdeče zore - končano, Mesto žensk, Dnevi gejevskega in lezbičnega filma
LGBTIQ teme: Charlotte von Mahlsdorf, gejevske in lezbične študije, LGBTIQ, parada ponosa, queer, Lezbično-feministična univerza, DIC Legebitra, Zbirka Lambda, Roza klub Homoseksualnost, Društvo ŠKUC
Teme: Feministična umetnost, Pozabljena polovica (knjiga), Slovenke v dobi moderne (knjiga Monike Kokalj Kočevar in razstava v NMZ), Veda (društvo) (prvo slovensko žensko socialnodemokratsko društvo), Žensko telovadno društvo, Razstava Slovenska žena, Četiri lica Omarske, Komisija za ženske v znanosti - v pripravi in Komisija za uveljavitev vloge žensk v znanosti, sufražetke, Naša žena, Gospa Judit (knjiga I. Cankarja), Tank Girl, Spolna objektifikacija - dodano Aleksandrinka, feminizem, seksizem - dopolnjeno, Slovenska protifašistična ženska zveza, Slovenka (časnik), Splošno slovensko žensko društvo, Slovenska gospodinja, Pika Nogavička
Literarne nagrade: Nagrada Mira

Glej tudi[uredi kodo]

Angleška Wikipedija

Rezultati: s čim smo oplemenitili vsebino slovenske Wikipedije[uredi kodo]


Vse, ki ste v okviru Feminističnega WikiMaratona ali zaradi pobud le-tega napisale ali dopolnile kakšen članek v Wikipediji naprošamo, da tu zabeležite k kateremu članku ste prispevale. Na konec članka pa dodajte oznako skrite kategorije [ [Kategorija:Feministični WikiMaraton] ]. Če skritih kategorij ne vidite, lahko prikaz le-teh vklopite v nastavitvah (Nastavitve>Videz>Prikaži skrite kategorije).

Zunanje povezave[uredi kodo]