Jelena Rusjan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jelena Rusjan
Rojstvo1979
Beograd
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicperformerka

Jelena Rusjan, performerka, režiserka, plesalka, glasbenica in oblikovalka tekstilij, * 1979, Beograd, Srbija. Živi in dela v Ljubljani.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Po končani srednji baletni šoli v Beogradu se je vpisala na tamkajšnjo Akademijo za dramsko umetnost. Kasneje se je prepisala na Akademijo scenskih umetnosti v Sarajevu in na tamkajšnjem oddelku za igro tudi diplomirala. V Sarajevu je delala nekaj časa, leta 2004 pa se je s takratnim partnerjem, sedanjim možem Miranom Rusjanom preselila v Ljubljano. Glasba je bila del njenega odraščanja, saj je bila njena mama profesorica klavirja. V glasbeni šoli je Jelena Rusjan igrala violino, v baletni šoli pa klavir.[1]

Delo[uredi | uredi kodo]

Na slovenski neodvisni sceni deluje kot vsestranska umetnica, ki nastopa takona gledaliških kot glasbenih odrih. Ustanovila je tudi lastno blagovno znamko KreaturA, pod katero ustvarja izdelke iz blaga.

Gledališče[uredi | uredi kodo]

V vlogi režiserke se je prvič znašla leta 2009 z družbeno angažirano gledališko-glasbeno predstavo Škrip Orkestra v produkciji Gledališča Glej. Predstava je bila uvrščena v spremljevalni program Borštnikovega srečanja v Mariboru, gostovala pa v Gerald W. Lynch Theatru in A.R.T./NY South Oxford Space v New Yorku.[2] Leta 2013 je v koprodukciji z Masko in CUK Kino Šiška in v sodelovanju z Bunkerjem režirala in nastopala v predstavi Škrip Inc., ki je bila uvrščena v spremljevalni program tedna slovenske drame v Kranju. Škrip trilogijo je leta 2016 sklenila z glasbeno-gledališko predstavo ÜberŠkrip v Slovenskem mladinskem gledališču.

Kot igralka in plesalka je sodelovala v naslednjih predstavah[3]:

Glasba[uredi | uredi kodo]

Na glasbenih odrih nastopa v vlogah pevke in basistke. Ko se je preselila v Ljubljano, je pela in kasneje igrala bas v skupini Mistits, kjer so preigravali pesmi ameriških pankerjev Misfits. Leta 2013 je s skupino Trus! izdala prvenec First Step, ki je bil na Založbi Radia Študent izbran kot domača plošča leta. Trenutno nastopa v vseženski zasedbi Napravi mi dete, Trus! in Lelee, pa tudi v novi postavi kultne jugoslovanske skupine Borghesia, ki se je po dvajsetih letih vrnila na odre in izdala nov album Proti kapitulaciji.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Prihajam iz trasha, torej sem trash". Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2016-10-21. Pridobljeno 11. oktober 2016.
  2. "Kreatura Wordpress". Pridobljeno 11. oktober 2016.
  3. "Jelena Rusjan, gledališčnica, glasbenica, šivilja". Pridobljeno 11. oktober 2016.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]