Društvo ŠKUC

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Društvo ŠKUC je nevladna organizacija neprofitnega značaja, delujoča na polju kulturno-umetniške produkcije v Sloveniji. Ima status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture. ŠKUC je sicer kratica za Študentski kulturno-umetniški center, vendar pa ta kratica ne nosi več svojega prvotnega pomena, ker je organizacija razširila polje svojega delovanja.

Njegovi začetki segajo v prvo radikalno študentsko gibanje v Ljubljani leta 1968, formalno pa je bil ustanovljen 10. marca leta 1972. Konec sedemdesetih in v osemdesetih letih je bil ŠKUC eden vodilnih spodbujevalcev, združevalcev in promotorjev alternativne kulture. Pomemben del delovanja ŠKUC-a je vključevanje mlajših in perspektivnih ustvarjalcev v kulturno dogajanje ter ustvarjanje razmer, v katerih mladi lahko aktivno preživljajo prosti čas.

V zadnjih letih so dejavnosti ŠKUC-a tudi področje informiranja in svetovanja za mlade, izobraževanje, knjižničarstvo, arhiviranje, socialne dejavnosti in preventiva, družboslovje, humanistika in raziskovalne dejavnosti. Deluje tudi v javnem interesu na področju zdravstvenega varstva.

Sedež ima na Metelkovi ulici 6 v Ljubljani, galerija in informativni center pa domujeta na Starem trgu 21 v Ljubljani. Društvo ŠKUC združuje naslednje sekcije: likovno, glasbeno, filmsko, gledališko, festivalsko in založniško.

Od leta 1980 skrbi ŠKUC tudi za socializacijo, ozaveščanje in kulturo seksualnih manjšin. Med drugimi so to ŠKUC LL in Magnus ter gejevski klub Tiffany ter lezbični klub Monokel. Znan in mednrodno odmeven je vsakoletni Festival gejevskega in lezbičnega filma. Vsako leto se organizirajo tudi Parado ponosa ter izobraževalne akcije o homoseksualnosti in aidsu. Znan je tudi GALfon, telefon za lezbijke in geje z nasveti, pomočjo in informacijami o aidsu

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]