Wikipedija:Predlogi za brisanje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Bližnjice:
WP:PZB

Predlogi za brisanje (PZB) je stran, namenjena razpravam Wikipedistov o tem, ali naj se katero izmed strani Wikipedije (članke, predloge, slike, preusmeritve itd.) izbriše. Po 7 dneh se izvede na osnovi soglasja sprejeta odločitev. Stran lahko obdržimo, izbrišemo v skladu s pravili brisanja, označimo za ureditev sloga ali dodamo med nore navedke Wikipedistov, združimo in/ali preusmerimo na drugo obstoječo stran, prenesemo v drug projekt (Wikiknjige, Wikivir, Wikinavedek, Wikislovar ali Wikipedijo v katerem drugem jeziku), preimenujemo (prestavimo na drug naslov) ali prestavimo na uporabniško ali uporabniško pogovorno stran avtorja.

Na tej strani je razloženo, kako članek predlagati za brisanje, kako o tem razpravljati in kaj je potrebno storiti pred tem. Naštete so tudi povezave na seznam strani, o katerih se trenutno razpravlja. Poleg PZB je na razpolago še preprostejši proces hitrega izbrisa. Ta pride v poštev le pri nespornih kandidatih za izbris, kot so primeri vandalizma, popolni nesmisli ipd.

Merila za izbris so razložena v Pravilih brisanja.

Vote3 final.png
Mnenje uporabnikov

Glasovanja
Izbrani članek
Izbrane slike
Brisanja
Administratorstvo
Symbol support vote.svg za Symbol oppose vote.svg proti
Symbol neutral vote.svg vzdržan Symbol delete vote.svg neveljaven
Symbol neutral vote.svg vzdržana Symbol comment vote.svg komentar
Information icon.svg info
Vprašalniki
Symbol support vote.svg da Symbol oppose vote.svg ne
Srečanja
Symbol support vote.svg pridem Symbol oppose vote.svg ne pridem
Symbol delete vote.svg ne vem še Pictogram voting question-blue.svg vprašanje

Postopek za predlaganje[uredi kodo]

Tu je opisano, kako predlagati brisanje katere izmed strani Wikipedije.

Stran dodate na seznam predlogov za brisanje po naslednjem postopku v treh korakih:

I.
Na stran dodajte oznako o brisanju.

  Na vrh strani vstavite oznako {{subst:pzb}}.

 • Če za brisanje predlagate predlogo, namesto tega na vrh strani vpišite <noinclude>{{subst:pzb}}</noinclude>.
  S tem boste preprečili, da bi se oznaka za brisanje pojavila na vseh straneh, v katere je predloga vključena.
 • Urejanja ne označite kot manjšega.
 • V povzetek urejanja vpišite »predlagam brisanje«.
 • Če želite, lahko obkljukate okence »opazuj članek«. Tako boste opazili, če bo predlogo kdo odstranil.
 • Shranite stran.

(Če je članek že bil predlagan za brisanje, uporabite namesto {{subst:pzb}} oznako {{subst:pzbx}}.)

II.
Ustvarite stran za pogovor o brisanju.

  Polje PZB na vrhu strani bi moralo na vsebovati povezavo na »Prednaložena razprava« na strani PZB.

 • Kliknite povezavo, s čimer boste odprli stran za pogovor o predlogu za brisanje. Pojavilo se bo nekaj prednaloženega besedila in navodil.
 • Vpišite razlog za brisanje in druge podatke, kot je opisano v navodilih.

ALI PA

 • Odprite stran za razpravo o brisanju s klikom povezave »mnenje o tem predlogu za brisanje«.
 • Vstavite naslednje besedilo:
  {{subst:pzb2 | stran=ImeStrani | besedilo=Razlog, zakaj bi bilo treba stran izbrisati}} ~~~~,
  pri čemer ImeStrani nadomestite z imenom strani, ki jo predlagate za brisanje, razlog ... pa z razlogi, zakaj menite, da bi bilo stran treba izbrisati.
 • Za lažje spremljanje poteka razprave lahko obkljukate okence »Opazuj članek«.
 • Prosimo, vpišite ustrezen povzetek urejanja. Npr. »izdelava strani za razpravo o brisanju [[ImeStrani]] in razlogi za predlog«, pri čemer ImeStrani nadomestite z imenom strani, katere brisanje predlagate.
 • Shranite stran.
III.
Obvestite uporabnike, ki spremljajo razprave o brisanju.

  Skopirajte spodnjo oznako in kliknite TO POVEZAVO, s čimer boste odprli stran s predlogi za brisanje. Kliknite uredi pri imenu tekočega meseca in na dno seznama, ki ga boste videli, dodajte:

{{subst:pzb3 | stran=ImeStrani}}

pri čemer ImeStrani ustrezno nadomestite. Ime strani vključite tudi v povzetek urejanja. Shranite stran. Besedilo, ki ste ga dodali, se bo samodejno razširilo v isto obliko kot predhodne vrstice v datoteki: {{Wikipedija:Predlogi za brisanje/ImeStrani}}.

(če ste namesto predloge {{subst:pzb}} uporabili predlogo {{subst:pzbx}}, namesto »ImeStrani« napišite »ImeStrani (2. nominacija)« itd).

 • V splošnem velja, da je vljudno o predlogu za brisanje obvestiti dobronamernega začetnika in vse večje urejevalce strani, ki jo predlagate za brisanje. Ti so našteti v zgodovini strani ali na pogovorni strani članka.
 • O predlogu je dobro obvestiti druge, na straneh, ki so povezane s tematiko članka (npr. pogovorne strani WikiProjektov ali portali). Tako boste omogočili sodelovanje v razpravi sodelavcem, ki se spoznajo na tematiko.
 • Če predlagate, da naj bi bil članek hitro izbrisan, pri tem navedite razlog.

Zaključevanje predlogov[uredi kodo]

Predlog za brisanje zaključimo navadno po 7 dneh v skladu z dogovorom, kadar pa še traja razprava, se lahko to obdobje tudi podaljša.

Pri predlogih, kjer je bilo brisanje zavrnjeno, dodajte na pogovorno stran predlogo {{bivšipzb}}.

Predloga ima tri neobvezne parametre: datum (po privzetem: nedavno), glasovanje (naslov strani z glasovanjem, kjer navedite predpono imenskega prostora, če je potrebno), rezultat (po privzetem: stran obdržimo).

Julij 2014[uredi kodo]

Kategorija:Ljudje, po katerih so kaj poimenovali, s podkategorijami[uredi kodo]

Predlagam ukinitev kategorizacije po dejstvu, da so po nekomu nekaj poimenovali. Za v besedilo so podatki o poimenovanjih seveda relevantni, ni pa možno "napisati o obravnavanem predmetu vsaj nekaj odstavkov" po naši smernici, ali, kot pravijo v angleški smernici, to niso lastnosti, ki definirajo subjekt članka. Taka kategorizacija je PMM neuporabna, bolj ali manj ekvivalentna opredelitvi "zelo slavni ali dokaj slavni ljudje". Posebej je nesmiselnost očitna pri tistih, po katerih so poimenovali ulico, saj je ulic na stotisoče in pogosto se poimenujejo po ljudeh, ki so pomembni le za lokalno okolje.

Obratna kategorizacija tipa Kategorija: XXX, poimenovani po ljudeh je mogoče v kakšnem primeru smiselna ali pa tudi ne. Lahko se pogovarjamo tudi o njej. — Yerpo Ha? 13:45, 18. julij 2014 (CEST)

Symbol support vote.svg Za - taka kategorizacija je PMM odveč oz. brez uporabne vrednosti, lahko pa se naredi seznam kot je npr. seznam živali, poimenovanih po slavnih osebah. --Sporti (pogovor) 15:39, 18. julij 2014 (CEST)
Symbol support vote.svg Za--Zlati|ʘ|filatelist Pogovor 15:17, 20. julij 2014 (CEST)
Symbol support vote.svg Za in strinjam se s Sportijem --Archangel 13:54, 15. avgust 2014 (CEST)
Symbol oppose vote.svg Proti Menim, da je kategorija uporabna. Na poimenovanja je treba gledati kot na neke vrste nagrado oziroma priznanje. Kakor imamo Nobelovo nagrado ali Prešernovo nagrado ali nazive častni član tega in tega društva/kluba, častni občan, častni doktor, častni akademik, tako tudi poimenovanja krajev, ulic, asteroidov, fizikalnih zakonov in konec koncev nagrad samih (Župančičeva, Grumova nagrada), sodijo v "kategorijo" nagrad in priznanj. --Janezdrilc (pogovor) 18:28, 16. avgust 2014 (CEST)
Symbol comment vote.svg Komentar: Res je priznanje, a je zaradi svoje množičnosti preveč trivialno. To je glavni problem. Dodaten problem je, da pri večini poimenovanj kategorija nikoli ne bo popolna (v smislu da bodo tjakaj kategorizirani vsi članki, ki jih imamo), saj ne moremo vedeti, kdo vse ima kje kakšno ulico. Podatek, kjer je poznan, je seveda koristno omeniti v biografiji, za kategorizacijo pa PMM ni. Z bistveno bolj selektivnimi nagradami tega ne moreš primerjati. — Yerpo Ha? 18:33, 16. avgust 2014 (CEST)
Symbol support vote.svg Za, kot Sporti. --Eleassar pogovor 18:54, 16. avgust 2014 (CEST)
Symbol comment vote.svg Komentar: Rekel bi še to, da imamo samo preveč nadrobno zastavljene podkategorije. Te bi bi bilo dobro pomensko strnit: Ljudje, po katerih so poimenovali geografska področja (naselja, ulice, pokrajine, otoki), nebesna telesa, organizme (živali, rastline), vozila (avtomobili, jahte... spet v eni kategoriji), kulturne in vzgojno-izobraževalne ustanove, in tako naprej. Skratka, čim manj podkategorij. --Janezdrilc (pogovor) 19:21, 16. avgust 2014 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg Proti - meni se zdi čisto uporabna zadeva, še posebej če kategorije uporabljaš kot ključ za iskanje.--Rude (pogovor) 19:58, 16. avgust 2014 (CEST)
Symbol comment vote.svg Komentar: Podkategorije so za trenuten skromen obseg člankov nepotrebne in prispevajo k nepreglednosti in kompliciranju. Za glavno kt pa je vprašanje, koliko je komu uporabna - in s čim bi jo lahko nadomestili. Predvsem bi bilo potrebno v ca. 1/10 vseh obstoječih biografij rukniti to kategorijo, ker če gledamo kakšne 100 let stare uveljavljene avtorje umetniških del, smo lahko prepričani, da je kaj po njih poimenovanega. Ulica, park, hiša, če ne drugega. Sicer pa se strinjam, da je to še ena utopična Klemenova kategorija, ki bi za delovanje v realnem obsegu potrebovala bota in ne navadnega uporabnika. lp., Žiga 23:56, 24. december 2015 (CET)

Februar 2016[uredi kodo]

:Slika:48047 811201 YU-ANA.jpg[uredi kodo]

Slika:48047 811201 YU-ANA.jpg (uredi|[[Pogovor::Slika:48047 811201 YU-ANA.jpg|pogovor]]|zgodovina|povezave|opazuj|dnevnik)

Janezdrilc je pridobil dovoljenje za objavo od avtorja, vendar je možno sodeč po tej izjavi (kot je skopirana na opisni strani) sklepati, da dovoli le objavo v Wikipediji in da ni dal slike v javno last (kot kaže oznaka) ali pod katero od prostih licenc. Hotel sem popraviti dovoljenje na "poštena uporaba", pa sem po naključju našel prosto sliko istega letala v Zbirki, torej za pošteno uporabo ni podlage.

Če kdo prepriča avtorja, da se izreče bolj konkretno o prosti licenci, lahko slika ostane (oz. bi bilo celo bolje, ker je barvna), v trenutni situaciji pa je nepotrebna. — Yerpo Ha? 08:52, 19. februar 2016 (CET)

PS: nejasno je tudi avtorstvo - na tej strani, kjer je tudi objavljena, piše, da je avtor Reiner Geerdts, Werner Fischdick pa da jo ima le v zbirki. — Yerpo Ha? 08:56, 19. februar 2016 (CET)

Junij 2016[uredi kodo]

Jože Ljubomir Matjašič[uredi kodo]

Jože Ljubomir Matjašič (uredi|pogovor|zgodovina|povezave|opazuj|dnevnik)

Dvom, ali oseba sploh obstaja. Google ne ve nič o njem, niti dLib, niti COBISS. Biografija je nereferencirana, kljub pozivu na pogovorni strani avtorja (Uporabniški pogovor:Portorico135). Vsekakor ne kaže, da bi zadostoval kriterijem pomembnosti. — Yerpo Ha? 08:59, 10. junij 2016 (CEST)

Prestavljeno s Pogovor o Wikipediji:Predlogi za brisanje/Jože Ljubomir Matjašič

Spoštovani!

O g.Matjašiču obstojajo številni članki iz obdobja 1965 - 1997 v "Večeru", o njem in o orkestru "Krilato kolo". Priznanja so zavedena v arhivih JŽ v Beogradu, ZKO Maribor in v arhivu sklada RS za kulturne dejavnosti. Iz tega obdobja tudi jaz ne najdem digitaliziranih virov, sem pa priznanja osebno videl.

Portorico135

Portorico135: če je med članki v Večeru kak poglobljen prispevek o njemu osebno, potem prosim navedi bibliografske podatke tega članka in bo predlog za brisanje umaknjen. — Yerpo Ha? 15:50, 14. junij 2016 (CEST)

Oktober 2016[uredi kodo]

Kategorija:Člani Akademije znanosti v New Yorku[uredi kodo]

(uredi|[[Pogovor:Kategorija:Člani Akademije znanosti v New Yorku|pogovor]]|zgodovina|povezave|opazuj|dnevnik)

Predpostavljam, da je mišljena organizacija The New York Academy of Sciences. Kljub imenu to ni častno združenje, saj lahko postane član vsak, ki plača cca 100€ letne članarine (s popustom za študente), tako da bi njene člane težko označil za akademike. Po članstvih v društvih pa PMM nima smisla kategorizirati. Mimogrede, običajno se s članstvom v tem drzštvu hvalijo manj zaslužni in mejni "eksperti", saj je koristno za impresioniranje nepoučenih, katerim daje površinski vtis prestiža. En od njih je znameniti šarlatan Grigorij Petrovič Grabovoj iz nedavnega predloga za brisanje. — Yerpo Ha? 09:25, 13. oktober 2016 (CEST)

November 2016[uredi kodo]

Katja Fašink[uredi kodo]

Katja Fašink (uredi|pogovor|zgodovina|povezave|opazuj|dnevnik)

S predlogom za hitro brisanje (Smihael: "nepomembnost") se ne strinjajo vsi, tudi meni se zdi, da gre za mejen primer, zato odpiram predlog po normalnem postopku. Se strinjam namreč, da gre za sporen prispevek, predvsem zaradi pristranskosti (glej Wikipedija:Pod lipo#Plačano pisanje člankov po naročilu? in Uporabniški pogovor:TopVipOrg), pa tudi viri so res precej nekvalitetni. --— Yerpo Ha? 08:24, 29. november 2016 (CET)

 • Symbol oppose vote.svg Proti Čeprav gre za osebo trivialnega pomena, je dovolj znana, da bi bilo brisanje po moje v nasprotju s pravili. Geslo je res samopromocijsko, vendar to, mislim, ni razlog za brisanje. Ne bom pa jokal, če se odločimo drugače. --IP 213 (pogovor) 08:49, 30. november 2016 (CET)
  PMM se opredeljujemo o obstoječem članku, ne o osebi in njeni primernosti za enciklopedično obravnavo. Če ga kdo tekom razprave počisti, bo predlog seveda postal brezpredmeten. — Yerpo Ha? 08:55, 30. november 2016 (CET)
  Mislim, da ne. Geslo ni copy-paste in je kljub nekaj problemom "rešljivo". O brisanju se običajno odločamo glede na to, kako geslo izpolnjuje vsebinske pogoje. Navsezadnje je Miha kot razlog navedel "nepomembnost". --IP 213 (pogovor) 12:43, 30. november 2016 (CET)
  Sem se nerodno izrazil - oba vidika sta na presoji. Brišemo namreč tudi članke o nesporno pomembnih temah, če so zelo slabo napisani. Po mojem mnenju je pomembnost marginalna, a se strinjam s tabo, da bi lahko šla skozi. Večji problem je kup trivialnosti, slaba referenciranost in bolj ali manj odkrit promocijski ton. Zame je to zadosten razlog za brisanje, vem pa, da se vsi ne strinjate s tem, zato sem odprl "uraden" predlog. — Yerpo Ha? 12:53, 30. november 2016 (CET)
 • Meni se vodenje neke TV oddaje ne zdi pomembna referenca, prav tako youtube videi z samo nekaj tisoč ogledi. Potem bi lahko popisali vsakega vloggerja. Prav tako, je članek slabo referenciran prozni prepis tabelarnega CV-ja, ki ni wikificiran. Spisek zunanjih povezav bi se lahko popolnoma izbrisal (nobena od strani ni konkretno stran o njej, so bodisi clanki bodisi novice). Sama biografska vrstica je polna bolj ali manj enkratnih dejavnosti (sodelovanje na konferenci rotry kluba PMM ne pomeni, da si filantropist; dva singla na youtubu te ne naredita za pevca - to recimo tudi Tina Maze ni; pisanje vsebin za didaktične priročnike te ne naredi za "avtorja"; specialistka za komunikacijo pa je sploh neoprijemljiv pojem in ga tudi v statistikah poklicev ni) in se kot taka zdi predvsem namenjena zgolj samopromociji, kar gre jasno proti duhu enciklopedije. Symbol support vote.svg Za izbris --Miha 11:08, 1. december 2016 (CET)
 • Symbol support vote.svg Za izbris. Nepomembnost, pristranskost, "viri" so samopromocijske aktivnosti. --Tong 12:46, 3. december 2016 (CET)
 • Symbol support vote.svg Za, mislim, da je Miha dovolj podrobno utemeljil razloge za izbris. --Archangel 13:20, 3. december 2016 (CET)

Arhiv[uredi kodo]

Glej tudi[uredi kodo]