Wikipedija:Predlogi za brisanje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bližnjice:
WP:PZB

Predlogi za brisanje (PZB) je stran, namenjena razpravam Wikipedistov o tem, ali naj se katero izmed strani Wikipedije (članke, predloge, slike, preusmeritve itd.) izbriše. Po 7 dneh se izvede na osnovi soglasja sprejeta odločitev. Stran lahko obdržimo, izbrišemo v skladu s pravili brisanja, označimo za ureditev sloga ali dodamo med nore navedke Wikipedistov, združimo in/ali preusmerimo na drugo obstoječo stran, prenesemo v drug projekt (Wikiknjige, Wikivir, Wikinavedek, Wikislovar ali Wikipedijo v katerem drugem jeziku), preimenujemo (prestavimo na drug naslov) ali prestavimo na uporabniško ali uporabniško pogovorno stran avtorja.

Na tej strani je razloženo, kako članek predlagati za brisanje, kako o tem razpravljati in kaj je potrebno storiti pred tem. Naštete so tudi povezave na seznam strani, o katerih se trenutno razpravlja. Poleg PZB je na razpolago še preprostejši proces hitrega izbrisa. Ta pride v poštev le pri nespornih kandidatih za izbris, kot so primeri vandalizma, popolni nesmisli ipd.

Merila za izbris so razložena v Pravilih brisanja.

Vote3 final.png
Mnenje uporabnikov

Symbol support vote.svg za Symbol oppose vote.svg proti
Symbol neutral vote.svg vzdržan Symbol delete vote.svg neveljaven
Symbol neutral vote.svg vzdržana Symbol comment vote.svg komentar
Information icon.svg info
Vprašalniki
Symbol support vote.svg da Symbol oppose vote.svg ne
Srečanja
Symbol support vote.svg pridem Symbol oppose vote.svg ne pridem
Symbol delete vote.svg ne vem še Pictogram voting question-blue.svg vprašanje

Postopek za predlaganje[uredi kodo]

Tu je opisano, kako predlagati brisanje katere izmed strani Wikipedije.

Stran dodate na seznam predlogov za brisanje po naslednjem postopku v treh korakih:

I.
Na stran dodajte oznako o brisanju.

  Na vrh strani vstavite oznako {{subst:pzb}}.

 • Če za brisanje predlagate predlogo, namesto tega na vrh strani vpišite <noinclude>{{subst:pzb}}</noinclude>.
  S tem boste preprečili, da bi se oznaka za brisanje pojavila na vseh straneh, v katere je predloga vključena.
 • Urejanja ne označite kot manjšega.
 • V povzetek urejanja vpišite »predlagam brisanje«.
 • Če želite, lahko obkljukate okence »opazuj članek«. Tako boste opazili, če bo predlogo kdo odstranil.
 • Shranite stran.

(Če je članek že bil predlagan za brisanje, uporabite namesto {{subst:pzb}} oznako {{subst:pzbx}}.)

II.
Ustvarite stran za pogovor o brisanju.

  Polje PZB na vrhu strani bi moralo na vsebovati povezavo na »Prednaložena razprava« na strani PZB.

 • Kliknite povezavo, s čimer boste odprli stran za pogovor o predlogu za brisanje. Pojavilo se bo nekaj prednaloženega besedila in navodil.
 • Vpišite razlog za brisanje in druge podatke, kot je opisano v navodilih.

ALI PA

 • Odprite stran za razpravo o brisanju s klikom povezave »mnenje o tem predlogu za brisanje«.
 • Vstavite naslednje besedilo:
  {{subst:pzb2 | stran=ImeStrani | besedilo=Razlog, zakaj bi bilo treba stran izbrisati}} ~~~~,
  pri čemer ImeStrani nadomestite z imenom strani, ki jo predlagate za brisanje, razlog ... pa z razlogi, zakaj menite, da bi bilo stran treba izbrisati.
 • Za lažje spremljanje poteka razprave lahko obkljukate okence »Opazuj članek«.
 • Prosimo, vpišite ustrezen povzetek urejanja. Npr. »izdelava strani za razpravo o brisanju [[ImeStrani]] in razlogi za predlog«, pri čemer ImeStrani nadomestite z imenom strani, katere brisanje predlagate.
 • Shranite stran.
III.
Obvestite uporabnike, ki spremljajo razprave o brisanju.

  Skopirajte spodnjo oznako in kliknite TO POVEZAVO, s čimer boste odprli stran s predlogi za brisanje. Kliknite uredi pri imenu tekočega meseca in na dno seznama, ki ga boste videli, dodajte:

{{subst:pzb3 | stran=ImeStrani}}

pri čemer ImeStrani ustrezno nadomestite. Ime strani vključite tudi v povzetek urejanja. Shranite stran. Besedilo, ki ste ga dodali, se bo samodejno razširilo v isto obliko kot predhodne vrstice v datoteki: {{Wikipedija:Predlogi za brisanje/ImeStrani}}.

(če ste namesto predloge {{subst:pzb}} uporabili predlogo {{subst:pzbx}}, namesto »ImeStrani« napišite »ImeStrani (2. nominacija)« itd).

 • V splošnem velja, da je vljudno o predlogu za brisanje obvestiti dobronamernega začetnika in vse večje urejevalce strani, ki jo predlagate za brisanje. Ti so našteti v zgodovini strani ali na pogovorni strani članka.
 • O predlogu je dobro obvestiti druge, na straneh, ki so povezane s tematiko članka (npr. pogovorne strani WikiProjektov ali portali). Tako boste omogočili sodelovanje v razpravi sodelavcem, ki se spoznajo na tematiko.
 • Če predlagate, da naj bi bil članek hitro izbrisan, pri tem navedite razlog.

Zaključevanje predlogov[uredi kodo]

Predlog za brisanje zaključimo navadno po 7 dneh v skladu z dogovorom, kadar pa še traja razprava, se lahko to obdobje tudi podaljša.

Pri predlogih, kjer je bilo brisanje zavrnjeno, dodajte na pogovorno stran predlogo {{bivšipzb}}.

Predloga ima tri neobvezne parametre: datum (po privzetem: nedavno), glasovanje (naslov strani z glasovanjem, kjer navedite predpono imenskega prostora, če je potrebno), rezultat (po privzetem: stran obdržimo).

Julij 2020[uredi kodo]

Oddelek za strateško podporo[uredi kodo]

Oddelek za strateško podporo (uredi|pogovor|zgodovina|povezave|opazuj|dnevnik)

Pri najboljši volji ne najdem nobenega podatka o tej organizaciji, članek tudi referenciran ni. Še najbližja je en:Office of Strategic Services, ki pa se ne ujema ne po letnici ustanovitve, ne po kratici DSS. Če kdo najde, z veseljem umaknem predlog in pomagam izboljšati članek. — Yerpo Ha? 12:53, 16. julij 2020 (CEST)

Symbol comment vote.svg Komentar: Da ni mišljen en:Strategic Support Branch, letnica je napaka, "DSS" pa copy&paste iz Obrambna varnostna služba (DSS) (en:Defense Security Service)? --romanm (pogovor) 13:01, 16. julij 2020 (CEST)
 • Symbol support vote.svg Za To je prevod angleškega uvoda, kjer piše tudi, da organizacija več ne obstaja oz. da so jo priključili nečemu drugemu.--Ježofska (pogovor) 14:43, 28. februar 2021 (CET)
 • Symbol neutral vote.svg Vzdržan, če se komu da urediti članek, potem sem za obdržanje. —Upwinxp 12:56, 1. marec 2021 (CET)
 • Symbol support vote.svg Za Ali resnično potrebujemo vse oddelke CIE, FBI, Delta forca ipd.? Če imamo članek krovne organizacije, naj se premesti tja. --A09090091|(pogovor) 12:59, 1. marec 2021 (CET)

Oktober 2020[uredi kodo]

Zoran Djurović[uredi kodo]

Zoran Djurović (uredi|pogovor|zgodovina|povezave|opazuj|dnevnik)

Nepomembnost. To je enciklopedično nepomembna oseba. Pojasnilo: Najvišji dosežek gospoda dr. Đurovič je doktoriral. Do zdaj ni nikjer delal kot profesor, ni napisal niti ene pomembne knjige (praktično njegova edina monografija je omenjeni doktorat, ki v Italiji običajno izide samodejno), kot slikar se ni odlikoval (v Srbiji imamo veliko ikonopiscev, kar pa ne pomeni da bi moral vsak od njih imeti članek na Wikipediji) tj. ni imel pomembnejših razstav in priznanj. V nasprotju s tem gre za osebo, ki ima klasične lastnosti vplivne osebe in si zato ne zasluži članka na Wikipediji: gospod piše za desničarske internetne portale (https://vidovdan.org), objavlja videoposnetke v YouTubu s priljubljeno vsebino, pogosto obrekuje ugledne člane akademskega sveta in cerkvene skupnosti (metropolit dr. Amfilohije Radović, prof. dr. Vladan Perišić, prof. dr. Rodoljub Kubat itd.). Poleg tega članek vsebuje veliko trivialnih in nepotrebnih podatkov, na primer dejstvo, da je gospod dr. Đurovič je "igral več športov in v karateju osvojil medalje", pa tudi seznam knjig, od katerih je polovica v napovedi (da bi dobili vtis vrednosti), dve nista monografiji (prevod in zbirka kanonov) in samo ena je monografija Delo). Pisni članki (od katerih jih je le nekaj v teološko relevantnih revijah) prav tako ne morejo biti merilo, da bi nekdo imel na Wikipediji določilo, kajti vsak kandidat za profesuro ima vsaj toliko objavljenih člankov. Wikipedije se ne sme zlorabiti za samopromocijo ali promocijo enciklopedično nepomembnih oseb. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Kvazimodo95 (pogovorprispevki).

Symbol support vote.svg Za Wikipedija:Nepomembnost. Delo na članku se je končalo leta 2012, verifikacija trditev je dolžnost tistega, ki jih je navedel.--Ježofska (pogovor) 14:51, 28. februar 2021 (CET)

Symbol support vote.svg Za --GeographieMan (pogovor) 09:29, 5. marec 2021 (CET)

Februar 2021[uredi kodo]

Marta Marolt[uredi kodo]

Marta Marolt (uredi|pogovor|zgodovina|povezave|opazuj|dnevnik)

Članek ni referenciran, prav tako ga. noče biti na Wikiju. Ker ni zadostnih virov ustreza tudi Wikipedija:Pomembnost --A09090091|(pogovor) 15:00, 20. februar 2021 (CET)

@A09090091: Nad idejo cenzure nisem navdušen, nereferenciranost sama po sebi pa ni razlog za brisanje. Obstaja kak razlog po reglcih? Kakšnega dobrega vira o njej sicer ne najdem, tako da nimam nič proti, če rečemo recimo nepomembnost, samo popravi prosim obrazložitev predloga (ali kaj drugega, kar se spomniš). — Yerpo Ha? 22:14, 20. februar 2021 (CET)
@Yerpo: Gre se za to, da so se mi oglasili njeni sorodniki in tudi ona sama. Glede na Z viri nepodprto ali slabo podprto gradivo — naj si bo negativno, pozitivno ali zgolj vprašljivo — o živečih osebah je treba iz člankov, pogovornih strani, uporabniških strani in projektnih strani Wikipedije takoj in brez pogovora odstraniti. in da ona noče biti na Wikiju (verjetno zato, ker je vse skupaj nereferencirano). Za pogovor glej redakcijo [1] in pa pogovor (kjer sem malo ustrelil mimo...) Uporabniški pogovor:89.142.85.147. Lep večer, --A09090091|(pogovor) 22:18, 20. februar 2021 (CET)
PS:Sploh nisem mislil cenzure... --A09090091|(pogovor) 22:26, 20. februar 2021 (CET)
@A09090091: jaz razumem kot cenzuro, če se oglasi subjekt članka in samo z argumentom "nočem bit na Wikiju" zahteva izbris. Smo že imeli take primere, če pobrskaš po arhivih. Če popustimo tu, bo poplava. Zato se mi zdi pomembno morebiten izbris dobro utemeljiti z Wikipedijinimi pravili. Lahko je nepomembnost, lahko je zahteva avtorja (če se oglasi avtor, v tem primeru bi še šlo, ker je vsebino prispeval praktično samo en), česa spornega pa jaz med vsebino ne vidim. Sumim sicer, da Marto Marolt motijo oznake na vrhu. — Yerpo Ha? 08:55, 21. februar 2021 (CET)
@Yerpo: Subjekt ima spletno stran, ampak to ni zadosten vir. Sem šel po medijski krajini, pa ni nobenega intervjuja ipd. Če je subjekt (zadeva/oseba/organizacija) ustrezno predstavljen(a) v zanesljivih in neodvisnih virih, menimo, da je pomemben.Iz Wikipedija:Pomembnost ⇒ Njena spletna stran pa ni dober vir, saj je neposredeno povezan. Kaj če rečemo Pomembnost? Mogoče če je omemba v kakšnem glasbenem katalogu, ampak močno dvomim. Bom pa odstranil oznako wikificiraj na vrhu. --A09090091|(pogovor) 10:01, 21. februar 2021 (CET)
@A09090091: Se strinjam z "nepomembnost", tudi jaz nisem ničesar oprijemljivega našel. — Yerpo Ha? 10:08, 21. februar 2021 (CET)

Symbol support vote.svg Za izbris. In sicer zaradi nepomembnosti iz vidika vikipedije.--Melaleuca alternifolia | pogovor 10:42, 21. februar 2021 (CET)

Marec 2021[uredi kodo]

Seznam sodobnih lovskih letal[uredi kodo]

Seznam sodobnih lovskih letal (uredi|pogovor|zgodovina|povezave|opazuj|dnevnik)

Seznam ni ažuren, poleg tega pa neobvladljiv, saj veliko tipov letal prihaja in isto toliko odhaja v pokoj. --A09090091|(pogovor) 11:42, 3. marec 2021 (CET)

 • Symbol comment vote.svg Komentar: Temu niti to ne moremo reči. Seznam je verjetno nastal na knjigi "Sodobna lovska letala in helikopterji", kajti v njej je vključen tudi (že davno pokojni) DH.100 (upokojen l. 1979 v Malezijskih zračnih silah) --A09090091|(pogovor) 10:05, 5. marec 2021 (CET)

Jan Pance Lah[uredi kodo]

Jan Pance Lah (uredi|pogovor|zgodovina|povezave|opazuj|dnevnik)

Na spletu razen kratke osebne strani ne najdem ničesar. Tudi googlov razdelek novice ne postreže z ničemer razen enim nepovezanim rezultatom. Po mojem mnenju še ni primeren čas za članek o tej osebi. --Melaleuca alternifolia | pogovor 14:21, 3. marec 2021 (CET)

Symbol support vote.svg Za, glej tudi Wikipedija:Predlogi za brisanje/Jan Pance. Je bilo kar nekaj prerekanja z njim in njegovimi agenti dve leti nazaj, da navaja kot vir komični prispevek z njim kot devetletnikom za konec TV Dnevnika, pa tudi jasno kaže, da se od takrat ni zgodilo nič, kar bi upravičilo članek. — Yerpo Ha? 14:58, 3. marec 2021 (CET)
Symbol support vote.svg Za Z vidika wikipedije nepomembnost. --A09090091|(pogovor) 16:04, 3. marec 2021 (CET)
Symbol support vote.svg ZaUpwinxp 18:09, 3. marec 2021 (CET)
Symbol support vote.svg Za Brez pomislekov.--HenrikBaun (pogovor) 18:15, 3. marec 2021 (CET)
Symbol support vote.svg Za --GeographieMan (pogovor) 09:25, 5. marec 2021 (CET)

Seznam sodobnih rušilcev[uredi kodo]

Seznam sodobnih rušilcev (uredi|pogovor|zgodovina|povezave|opazuj|dnevnik)

Še en neažuriran seznam, od tega nih je kar nekaj že v zatonu in bodo odpisani/predelani. Predlagam kategorijo, ki bo lažje obvladljiva. --A09090091|(pogovor) 14:37, 5. marec 2021 (CET)

Seznam sodobnih razredov križark[uredi kodo]

Seznam sodobnih razredov križark (uredi|pogovor|zgodovina|povezave|opazuj|dnevnik)

Še en neažuriran seznam, od tega jih je večin iz 90. let 20. stol., od tega nekatere že v razrezu. Sploh je tak seznam pristranski, saj so v njem samo križarke ZDA in ZSSR. Nobene Nemčije, Indije, Nizozemske, Japonske itd. --A09090091|(pogovor) 14:46, 5. marec 2021 (CET)

Seznam sodobnih palubnih letal[uredi kodo]

Seznam sodobnih palubnih letal (uredi|pogovor|zgodovina|povezave|opazuj|dnevnik)

Zastarelo (od tega samo 4 še aktivni), npr. A-6 Intruder je služil (in odslužil) v Vietnamski vojni. Predlagam kategorijo, saj taki seznami ne bodo nikoli ažurni. --A09090091|(pogovor) 17:19, 5. marec 2021 (CET)

Arhiv[uredi kodo]

Glej tudi[uredi kodo]