Wikipedija:Predlogi za brisanje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bližnjice:
WP:PZB

Predlogi za brisanje (PZB) je stran, namenjena razpravam Wikipedistov o tem, ali naj se katero izmed strani Wikipedije (članke, predloge, slike, preusmeritve itd.) izbriše. Po 7 dneh se izvede na osnovi soglasja sprejeta odločitev. Stran lahko obdržimo, izbrišemo v skladu s pravili brisanja, označimo za ureditev sloga ali dodamo med nore navedke Wikipedistov, združimo in/ali preusmerimo na drugo obstoječo stran, prenesemo v drug projekt (Wikiknjige, Wikivir, Wikinavedek, Wikislovar ali Wikipedijo v katerem drugem jeziku), preimenujemo (prestavimo na drug naslov) ali prestavimo na uporabniško ali uporabniško pogovorno stran avtorja.

Na tej strani je razloženo, kako članek predlagati za brisanje, kako o tem razpravljati in kaj je potrebno storiti pred tem. Naštete so tudi povezave na seznam strani, o katerih se trenutno razpravlja. Poleg PZB je na razpolago še preprostejši proces hitrega izbrisa. Ta pride v poštev le pri nespornih kandidatih za izbris, kot so primeri vandalizma, popolni nesmisli ipd.

Merila za izbris so razložena v Pravilih brisanja.

Vote3 final.png
Mnenje uporabnikov

Symbol support vote.svg za Symbol oppose vote.svg proti
Symbol neutral vote.svg vzdržan Symbol delete vote.svg neveljaven
Symbol neutral vote.svg vzdržana Symbol comment vote.svg komentar
Information icon.svg info
Vprašalniki
Symbol support vote.svg da Symbol oppose vote.svg ne
Srečanja
Symbol support vote.svg pridem Symbol oppose vote.svg ne pridem
Symbol delete vote.svg ne vem še Pictogram voting question-blue.svg vprašanje

Postopek za predlaganje[uredi kodo]

Tu je opisano, kako predlagati brisanje katere izmed strani Wikipedije.

Stran dodate na seznam predlogov za brisanje po naslednjem postopku v treh korakih:

I.
Na stran dodajte oznako o brisanju.

  Na vrh strani vstavite oznako {{subst:pzb}}.

 • Če za brisanje predlagate predlogo, namesto tega na vrh strani vpišite <noinclude>{{subst:pzb}}</noinclude>.
  S tem boste preprečili, da bi se oznaka za brisanje pojavila na vseh straneh, v katere je predloga vključena.
 • Urejanja ne označite kot manjšega.
 • V povzetek urejanja vpišite »predlagam brisanje«.
 • Če želite, lahko obkljukate okence »opazuj članek«. Tako boste opazili, če bo predlogo kdo odstranil.
 • Shranite stran.

(Če je članek že bil predlagan za brisanje, uporabite namesto {{subst:pzb}} oznako {{subst:pzbx}}.)

II.
Ustvarite stran za pogovor o brisanju.

  Polje PZB na vrhu strani bi moralo na vsebovati povezavo na »Prednaložena razprava« na strani PZB.

 • Kliknite povezavo, s čimer boste odprli stran za pogovor o predlogu za brisanje. Pojavilo se bo nekaj prednaloženega besedila in navodil.
 • Vpišite razlog za brisanje in druge podatke, kot je opisano v navodilih.

ALI PA

 • Odprite stran za razpravo o brisanju s klikom povezave »mnenje o tem predlogu za brisanje«.
 • Vstavite naslednje besedilo:
  {{subst:pzb2 | stran=ImeStrani | besedilo=Razlog, zakaj bi bilo treba stran izbrisati}} ~~~~,
  pri čemer ImeStrani nadomestite z imenom strani, ki jo predlagate za brisanje, razlog ... pa z razlogi, zakaj menite, da bi bilo stran treba izbrisati.
 • Za lažje spremljanje poteka razprave lahko obkljukate okence »Opazuj članek«.
 • Prosimo, vpišite ustrezen povzetek urejanja. Npr. »izdelava strani za razpravo o brisanju [[ImeStrani]] in razlogi za predlog«, pri čemer ImeStrani nadomestite z imenom strani, katere brisanje predlagate.
 • Shranite stran.
III.
Obvestite uporabnike, ki spremljajo razprave o brisanju.

  Skopirajte spodnjo oznako in kliknite TO POVEZAVO, s čimer boste odprli stran s predlogi za brisanje. Kliknite uredi pri imenu tekočega meseca in na dno seznama, ki ga boste videli, dodajte:

{{subst:pzb3 | stran=ImeStrani}}

pri čemer ImeStrani ustrezno nadomestite. Ime strani vključite tudi v povzetek urejanja. Shranite stran. Besedilo, ki ste ga dodali, se bo samodejno razširilo v isto obliko kot predhodne vrstice v datoteki: {{Wikipedija:Predlogi za brisanje/ImeStrani}}.

(če ste namesto predloge {{subst:pzb}} uporabili predlogo {{subst:pzbx}}, namesto »ImeStrani« napišite »ImeStrani (2. nominacija)« itd).

 • V splošnem velja, da je vljudno o predlogu za brisanje obvestiti dobronamernega začetnika in vse večje urejevalce strani, ki jo predlagate za brisanje. Ti so našteti v zgodovini strani ali na pogovorni strani članka.
 • O predlogu je dobro obvestiti druge, na straneh, ki so povezane s tematiko članka (npr. pogovorne strani WikiProjektov ali portali). Tako boste omogočili sodelovanje v razpravi sodelavcem, ki se spoznajo na tematiko.
 • Če predlagate, da naj bi bil članek hitro izbrisan, pri tem navedite razlog.

Zaključevanje predlogov[uredi kodo]

Predlog za brisanje zaključimo navadno po 7 dneh v skladu z dogovorom, kadar pa še traja razprava, se lahko to obdobje tudi podaljša.

Pri predlogih, kjer je bilo brisanje zavrnjeno, dodajte na pogovorno stran predlogo {{bivšipzb}}.

Predloga ima tri neobvezne parametre: datum (po privzetem: nedavno), glasovanje (naslov strani z glasovanjem, kjer navedite predpono imenskega prostora, če je potrebno), rezultat (po privzetem: stran obdržimo).

Marec 2017[uredi kodo]

Mojca Ramšak[uredi kodo]

Mojca Ramšak (uredi|pogovor|zgodovina|povezave|opazuj|dnevnik)

Prošnja Mojce Ramšak.

Spoštovani,

zahvaljujem se, ker ste naložili spletno stran o meni na Wikipediji, vendar vas prosim, da jo takoj zbrišete. Podatki, ki ste jih naložili, so namreč stari in neažurirani že od leta 2011. Poleg tega ne želim biti na spletni strani Wikipedije. Vljudno prosim, da upoštevate moje razloge in spletno stran takoj zbrišete.

Lep pozdrav,

Mojca Ramšak

--Rude (pogovor) 09:42, 22. marec 2017 (CET)

Information icon.svg Info: Prošnja tukaj in tukaj.

Symbol oppose vote.svg Proti; ne vidim nobenega konkretnega razloga za izbris. Po predpostavki dobronamernosti je povzetek navedenih virov korekten, zato nejasne in nepodprte trditve o zastarelosti in netočnosti niso dovolj. Ga. Ramšak lahko po navodilih na Wikipedija:Konflikt interesov napiše konkretno, kaj je narobe, z navajenjem novih virov, na podlagi česar je možno popraviti/dopolniti članek. Kar prosi pa je cenzura in tega se po mojem mnenju ne smemo iti. Kot javna osebnost ne more pričakovati, da o njej ne bo nihče javno pisal. — Yerpo Ha? 09:54, 22. marec 2017 (CET)

Information icon.svg Info: Iz te razprave se umikam, ker se je ga. Ramšak odločila za pritisk name osebno. Zato črtam svoj glas proti in ne bom zameril, če bo pri končni odločitvi moje mnenje ignorirano. Tudi v sam članek v bodoče ne bom posegal, niti če ga bo spet izpraznila, in ne bom izvajal administratorskih ukrepov nad udeleženimi uporabniki/IP-ji. — Yerpo Ha? 13:34, 27. marec 2017 (CEST)
Information icon.svg Info: Lahko o teh pritiskih poveš kaj več? Kar slišati je precej neprimerno in bi bilo prav, da odreagiramo. --IP 213 (pogovor) 21:19, 30. marec 2017 (CEST)
Je neprimerno, ampak ni za v javnost, lahko privat. — Yerpo Ha? 10:05, 3. april 2017 (CEST)

Symbol oppose vote.svg Proti, če so podatki zastareli, se lahko članek posodobi. Sem dodal predlogo {{posodobi}}. --Sporti (pogovor) 13:41, 27. marec 2017 (CEST)

Symbol oppose vote.svg Proti brisanju -- Javna osebnost ni predmet enciklopedičnega interesa po lastni odločitvi in za objavo podatkov, ki so dostopni tudi drugod, ni potrebno njeno izrecno dovoljenje. Morebitne manjkajoče reference z veseljem pomagam vnesti, potem ko izvem zanje. --Hladnikm (pogovor) 14:00, 27. marec 2017 (CEST)

Symbol oppose vote.svg Proti - --IP 213 (pogovor) 10:58, 30. marec 2017 (CEST)

Symbol oppose vote.svg Proti, javno dostopni podatki, ugledni viri. --  Janezdrilc 12:40, 30. marec 2017 (CEST)

November 2017[uredi kodo]

Vila Gorenka, Bled[uredi kodo]

Vila Gorenka, Bled (uredi|pogovor|zgodovina|povezave|opazuj|dnevnik)

Nepomembnost. Niti sama zgradba ni prepoznana kot kulturna dediščina. --— Yerpo Ha? 16:43, 13. november 2017 (CET)

Januar 2018[uredi kodo]

Seznam nagrad Sklada Borisa Kidriča[uredi kodo]

Seznam nagrad Sklada Borisa Kidriča (uredi|pogovor|zgodovina|povezave|opazuj|dnevnik)

Podvojevanje podatkov in netočen naslov - to je seznam prejemnikov obeh nagrad sklada, ki sta že (bolj kompletno) v Nagrada Sklada Borisa Kidriča in Kidričeva nagrada. Seznama z dvema vnosoma pa ne potrebujemo. --— Yerpo Ha? 13:56, 17. januar 2018 (CET)

Arhiv[uredi kodo]

Glej tudi[uredi kodo]