Wikipedija:Predlogi za izbrani članek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Kandidate za izbrane članke simbolizira zvezdica z odlomljeno konico
Na tej strani se odločamo, katere članke bomo označili kot izbrane. Izbrani članek naj bi z izpolnjevanjem meril za izbrani članek predstavljal najboljše, kar smo doslej ustvarili v Wikipediji. Sprejeti predlogi za izbrani članek so na razpolago v arhivu.

Od predlagalcev se pričakuje, da poskušajo odgovoriti na pomisleke. Če ste k članku prispevali tudi sami, to navedite. Da bi članek postal izbrani članek, mora predlog prejeti najmanj 4 glasove (brez glasu predlagatelja) ter mora imeti večinsko podporo. Postopek naj traja najmanj 3 (tri) tedne.

Če po 22 dneh razprave soglasje še vedno ni doseženo, lahko dežurni urednik predlog odstrani s seznama. Na pogovorno stran zavrnjenega članka naj doda oznako {{zavrnjeni PIČ}}.

Ker ste morda na članku delali več tednov ali celo mesecev, ste se morda čustveno navezali nanj. Čeprav morda o predmetu članka veste več kot ocenjevalci, upoštevajte, da sprejemajo kritike urednikov tudi poklicni pisci, in da bi si morali pri predlogih prizadevati za doseganje kar se da visoke kakovosti. Zato kritike ne vzemite za slabo.

Osvežitev predpomnjenja

Bližnjice:
WP:PIČ

Orodja za izbrane članke:

Vote3 final.png
Mnenje uporabnikov

Symbol support vote.svg za Symbol oppose vote.svg proti
Symbol neutral vote.svg vzdržan Symbol delete vote.svg neveljaven
Symbol neutral vote.svg vzdržana Symbol comment vote.svg komentar
Information icon.svg info
Vprašalniki
Symbol support vote.svg da Symbol oppose vote.svg ne
Srečanja
Symbol support vote.svg pridem Symbol oppose vote.svg ne pridem
Symbol delete vote.svg ne vem še Pictogram voting question-blue.svg vprašanje

Postopek za predlaganje

1. Preverite merila za izbrani članek in poskrbite, da jim bo članek ustrezal, preden ga predlagate.
2. Na vrh pogovorne strani članka dodajte oznako {{pič}} (pomeni predlog za izbrani članek) in jo shranite.
3. Kliknite rdečo povezavo »komentiraj«. Odpre se podstran za glasovanje.
4. Vanjo shranite sledeči obrazec predloge {{PIČ2}} in ga ustrezno izpolnite:

=== [[{{subst:FULLPAGENAME}}|{{subst:SUBPAGENAME}}]] ===

{{PIČ2
| naslov = 
| predlagal = {{u|}}
| utemeljitev = 
| avtor = {{u|}}
| leto = 
| mesec = 
| dan = 
| leto2 = 
| mesec2 = 
| dan2 = 
| rezultat = 
}}

5. Na strani, kjer ste zdaj, dodajte na vrhu seznama kandidatov svoj predlog, tako da shranite: {{/naslov članka}}.

Podpora in ugovarjanje

Preden se odločite za podporo ali nasprotovanje predlogu, si članek v celoti preberite.

  • Na predlog odgovorite tako, da kliknete »uredi« desno od naslova predloga.
  • Če ste mnenja, da članek ustreza vsem merilom, napišite *{{Za}} in svoj glas po potrebi pojasnite. Če ste k članku pomembno prispevali, to napišite.
  • Če predlogu nasprotujete, napišite *{{Proti}} in dodajte pojasnilo. Vsak ugovor mora vsebovati jasno opredeljen razlog, ki ga je mogoče odpraviti. Če razloga načeloma ni mogoče odpraviti, je neveljaven.
  • Zelo zaželjeno je, da se pregledovalci, ki nasprotujejo, po nekaj dneh vrnejo in preverijo, ali so bili njihovi pomisleki upoštevani. Nasprotovanja ne umaknite tako, da ga odstranite, temveč ga prečrtajte (s kodo <s>...</s>). Pisci bi morali pregledovalcem dati priložnost, da to storijo sami. Če menite, da je bila težava rešena, pregledovalčevega besedila ne prečrtajte, temveč ga komentirajte.
  • Če želite podati mnenje o predlogu, ne da bi ga podprli ali mu nasprotovali, napišite svoje mnenje za besedilom * '''Komentar'''.

Predlogi[uredi kodo]

Josif Stalin[uredi kodo]

Josif Stalin
Predlagatelj članka: Upwinxp
Utemeljitev: Prevod članka z angleške wiki, ki nosi oznako "dober članek". Eden od 1000 nujnih, vsebinsko zelo obsežen in objektiven. Hvaležen bi bil za jezikovni, še bolj pa za slogovni pregled, saj želim, da bi članek bil zgled nepristransko obdelane kontroverzne teme.
Avtor članka: v celoti na novo prevedel Upwinxp
Trajanje glasovanja: 700124000000000000024 dni (v teku)
Rezultat glasovanja:

Symbol support vote.svg Za Pmsm je članek v redu. Kljub vsej obsežnosti, bi rekel, da še kaj manjka. Hinko Gnito (pogovor) 18:02, 30. maj 2021 (CEST)

Symbol comment vote.svg Komentar: Kaj pa? —Upwinxp 18:20, 30. maj 2021 (CEST)
Lahko odgovorim samo z ambicioznim vprašanjem, na katerega pa ne vem odgovora: Je kdo od Jugoslovanov osebno poznal Stalina? In če je, je kje kakšno pričevanje? (Razen Tita. Ne bi si drznil trditi, kdo od Slovencev.) Hinko Gnito (pogovor) 19:15, 30. maj 2021 (CEST)
Kardelj je bil na neuradnem obisku v Stalinovi dači z jugoslovansko delegacijo po vojni. Blueginger2 (pogovor) 19:30, 30. maj 2021 (CEST)
Nekaj strani z jugoslovansko noto sem našel v Pirjevčevem predgovoru k prevodu ene od Stalinovih biografij. Lahko vključim kak podatek. —Upwinxp 15:25, 31. maj 2021 (CEST)

Symbol support vote.svg Za. Mogoče kakšen sklic še v uvodu (lahko tudi skopiran od kje nižje) in o njegovi smrti. Morda na kratko, saj je Zm05gamer napisal članek o tem. Lahko bi tudi (za začetek) naredili škrbino stalinizem in podobne druge ključne rdeče povezave. --A09090091|(pogovor) 20:48, 30. maj 2021 (CEST)

Symbol comment vote.svg Komentar: Ves uvod je povzetek tega, kar že piše (in je referencirano) nižje v članku, zato se mi ni zdelo potrebno kopirati sklicev tja – tudi na angleški wikipediji jih niso. Nisem prepričan, kateri del o smrti misliš, ni ti menda Josif Stalin#Smrt, pogreb in posledice prerevno s sklici? :) Nekaj trivialnejših rdečih povezav bi res lahko odstranil. —Upwinxp 15:25, 31. maj 2021 (CEST)
Ne ne ne, sklicev je v nadaljnjem več kot dovolj ;). Pravzaprav 908. je največ kar sem jih doslej videl... Je pa omemba razširitve poglavja o njegovi smrti izrecno napaka mojega branja. O povezavah se pa strinjam. Lp, A09090091|(pogovor) 16:56, 2. junij 2021 (CEST)

Rimsko cesarstvo[uredi kodo]

Rimsko cesarstvo
Predlagatelj članka: ModriDirkac
Utemeljitev: Članek je eden najdaljših na Slovenski Wikipediji in me je mučil dlje časa, saj spada k projektu 1000 nujnih. Del vsebine je pregledala tudi kustosinja v Mestnem muzeju Ljubljana. Vabim pa vse k piljenju, tako tehnike kot vsebine, zame je enostavno preobsežen. Članek je verjetno tudi dober primer učinkovitosti strojnega prevajanja.
Avtor članka: ModriDirkac, Ljuba brank; prevod angleškega članka
Trajanje glasovanja: 700124000000000000024 dni (v teku)
Rezultat glasovanja:

Symbol neutral vote.svg Vzdržan, glede na to, da je članek v postopku konkretne predelave, svoj glas zaenkrat (do končne različice) umikam.--Melaleuca alternifolia | pogovor 16:49, 9. junij 2021 (CEST)

  • Symbol comment vote.svg Komentar: Počakajmo, da se vnesejo omenjeni (in drugi) popravki. --Radek (pogovor) 09:16, 6. junij 2021 (CEST)
  • Symbol oppose vote.svg Proti, dokler se ne vnesejo popravki - tudi v sklice. --Octopus (pogovor) 12:21, 9. junij 2021 (CEST)


Glej tudi[uredi kodo]