Wikipedija:Predlogi za izbrani članek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Kandidate za izbrane članke simbolizira zvezdica z odlomljeno konico
Na tej strani se odločamo, katere članke bomo označili kot izbrane. Izbrani članek naj bi z izpolnjevanjem meril za izbrani članek predstavljal najboljše, kar smo doslej ustvarili v Wikipediji. Sprejeti predlogi za izbrani članek so na razpolago v arhivu.

Od predlagalcev se pričakuje, da poskušajo odgovoriti na pomisleke. Če ste k članku prispevali tudi sami, to navedite. Da bi članek postal izbrani članek, mora predlog prejeti najmanj 4 glasove (brez glasu predlagatelja) ter mora imeti večinsko podporo. Postopek naj traja najmanj 3 (tri) tedne.

Če po 22 dneh razprave soglasje še vedno ni doseženo, lahko dežurni urednik predlog odstrani s seznama. Na pogovorno stran zavrnjenega članka naj doda oznako {{zavrnjeni PIČ}}.

Ker ste morda na članku delali več tednov ali celo mesecev, ste se morda čustveno navezali nanj. Čeprav morda o predmetu članka veste več kot ocenjevalci, upoštevajte, da sprejemajo kritike urednikov tudi poklicni pisci, in da bi si morali pri predlogih prizadevati za doseganje kar se da visoke kakovosti. Zato kritike ne vzemite za slabo.

Osvežitev predpomnjenja

Bližnjice:
WP:PIČ

Izbrane vsebine:

Orodja za izbrane članke:

Vote3 final.png
Mnenje uporabnikov

Glasovanja
Izbrani članek
Izbrane slike
Brisanja
Administratorstvo
Symbol support vote.svg za Symbol oppose vote.svg proti
Symbol neutral vote.svg vzdržan Symbol delete vote.svg neveljaven
Symbol neutral vote.svg vzdržana Symbol comment vote.svg komentar
Information icon.svg info
Vprašalniki
Symbol support vote.svg da Symbol oppose vote.svg ne
Srečanja
Symbol support vote.svg pridem Symbol oppose vote.svg ne pridem
Symbol delete vote.svg ne vem še Pictogram voting question-blue.svg vprašanje

Postopek za predlaganje

 1. Preverite merila za izbrani članek in poskrbite, da jim bo članek ustrezal, preden ga predlagate.
 2. Na vrh pogovorne strani članka dodajte oznako {{pič}} (pomeni predlog za izbrani članek).
 3. Shranite stran.
 4. Kliknite povezavo »komentiraj«.
 5. Na vrh strani, ki se odpre, dodajte ===[[naslov izbranega članka]]===.
 6. Spodaj dodajte predlogo {{PIČ2}}:
{{PIČ2
|naslov=
|predlagal=
|utemeljitev=
|avtor=
|leto=
|mesec=
|dan=
|leto2=
|mesec2=
|dan2=
|rezultat=
|}}
 1. Odprite stran, na kateri ste zdaj, za urejanje in na vrh seznama kandidatov dodajte besedilo: {{/ime izbranega članka}}. »Ime ...« zamenjajte z imenom predloga.

Podpora in ugovarjanje

Preden se odločite za podporo ali nasprotovanje predlogu, si članek v celoti preberite.

 • Na predlog odgovorite tako, da kliknete »uredi« desno od naslova predloga.
 • Če ste mnenja, da članek ustreza vsem merilom, napišite *{{Za}} in svoj glas po potrebi pojasnite. Če ste k članku pomembno prispevali, to napišite.
 • Če predlogu nasprotujete, napišite *{{Proti}} in dodajte pojasnilo. Vsak ugovor mora vsebovati jasno opredeljen razlog, ki ga je mogoče odpraviti. Če razloga načeloma ni mogoče odpraviti, je neveljaven.
 • Zelo zaželjeno je, da se pregledovalci, ki nasprotujejo, po nekaj dneh vrnejo in preverijo, ali so bili njihovi pomisleki upoštevani. Nasprotovanja ne umaknite tako, da ga odstranite, temveč ga prečrtajte (z gumbom Btn toolbar rayer.png ali kodo <s>...</s>). Pisci bi morali pregledovalcem dati priložnost, da to storijo sami. Če menite, da je bila težava rešena, pregledovalčevega besedila ne prečrtajte, temveč ga komentirajte.
 • Če želite podati mnenje o predlogu, ne da bi ga podprli ali mu nasprotovali, napišite svoje mnenje za besedilom *'''Komentar'''.

Predlogi[uredi kodo]

Gledališče[uredi kodo]

Gledališče
Predlagatelj članka: Zelena lučka. (pogovor)
Utemeljitev: članek je iz nujnih 1000, obogatil sem ga sam nedolgo nazaj z zgodovino in mednarodno tradicijo, lahko bi rekli, da mu manjka le zgodbe o igralski kulturi in igralskih prvinah, a to niti ni nujno del članka o gledališču.
Avtor članka:
Trajanje glasovanja: 70001000000000000001 dni (v teku)
Rezultat glasovanja:

Mahatma Gandhi[uredi kodo]

Mahatma Gandhi
Predlagatelj članka: Zelena lučka. (pogovor)
Utemeljitev: Zanimiv članek o zgodovinski osebnosti, ki še vedno oblikuje svet in mednarodno skupnost. Gre tudi za wikiprojekt Nujnih1000. Včeraj je bil njegov rojstni dan in svetovni dan mirovništva.
Avtor članka: zeleni
Trajanje glasovanja: 70001000000000000001 dni (v teku)
Rezultat glasovanja:

Drugo bolgarsko cesarstvo[uredi kodo]

Drugo bolgarsko cesarstvo
Predlagatelj članka: Yerpo
Utemeljitev: PMM zgledno v vseh pogledih
Avtor članka: Octopus
Trajanje glasovanja: 70001000000000000001 dni (v teku)
Rezultat glasovanja:

kiparstvo[uredi kodo]

Kiparstvo
Predlagatelj članka: zeleni
Utemeljitev: Meni se zdi krasen članek, lepo zgrajen in bogat. Gre za članek iz projekta Nujnih1000.
Avtor članka: Ljuba brank
Trajanje glasovanja: 700121000000000000021 dni (v teku)
Rezultat glasovanja:

Suženjstvo[uredi kodo]

Suženjstvo
Predlagatelj članka: Zelena lučka. (pogovor)
Utemeljitev: socialna problematika skorajda nedotaknjena v wikipedii,
Avtor članka: prevedel z angleščine zeleni, ampak nekaj tudi dodal in zbrisal, predvsem trgovino s sužnji v Aziji in Afriki, gre za članek Projekta nujnih 1000
Trajanje glasovanja: 700126000000000000026 dni (v teku)
Rezultat glasovanja:

Protokoli sionskih modrecev[uredi kodo]

Protokoli sionskih modrecev
Predlagatelj članka: smo
Utemeljitev: eden najbolj nevarnih lažnih memov
Avtor članka: smo
Trajanje glasovanja: 700161000000000000061 dni (v teku)
Rezultat glasovanja:
 • Symbol support vote.svg Za Bi bilo pa treba geslo še jezikovno izboljšati. Veliko je napačne rabe velike začetnice, nekaj stavkov je nerodno napisanih --IP 213 (pogovor) 22:38, 26. avgust 2016 (CEST)
 • Symbol neutral vote.svg Vzdržan Vseeno je preveč drobnih napak. Recimo: opombe so v glavnem neprevedene (imamo še Auflage namesto izdaja, S. namesto s. ali str.; občasno pa so nemški naslovi del kar prevedeni v slovenščino, kar pa tudi ni prav). nekaj sem popravil, vsega je preveč. --IP 213 (pogovor) 09:39, 20. september 2016 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg Proti – jezikovne nedoslednosti, površni stavki ... Marko3 (pogovor) 23:10, 30. avgust 2016 (CEST)

Symbol oppose vote.svg Proti - Slab jezik, slog pisanja je deloma subjektiven in tendenciozen, poleg tega na nekaterih mestih ni jasno, ali gre za dobesedno navajanja ali za poročanje. --Jalen (pogovor) 09:46, 31. avgust 2016 (CEST)

 • Symbol neutral vote.svg Vzdržan, zaenkrat; članek je zdaj sicer precej izboljšan, nekaj stvari sem tudi sam popravil, a je še vedno potreben korekcij. Izrazi v uvodnem poglavju, kot so izmišljotina in prevarantsko besedilo, niso najbolj ustrezni za enciklopedičen članek, tisto bi bilo treba kako drugače izraziti. V poglavju Besedilo me še vedno moti, da ni jasna meja med dobesednimi navedki in poročanjem v tretji osebi. --Jalen (pogovor) 15:17, 20. september 2016 (CEST)
 • Symbol support vote.svg Za; sem malo lektoriral besedilo in poradiral nekaj subjektivizmov; Marko3 in Jalen, lahko pogledata še enkrat? — Yerpo Ha? 21:03, 19. september 2016 (CEST)
kakšna so pravila za prevod referenc? "Prevod naslova - Original title", ali "Prevod naslova - angl.", ali ...? - Hvala vnaprej! SmozBleda (pogovor) 11:33, 20. september 2016 (CEST)
Naslovov ti ni treba prevajati, kvečjemu lahko opombe, kot je "abgerufen über De Gruyter Online". Drugače je v predlogah serije {{navedi}} parameter trans_title za prevode v slovenščino. — Yerpo Ha? 11:37, 20. september 2016 (CEST)
Kolikor vem načeloma naslovov v razširjenih jezikih (angleščina, nemščina ...) ni potrebno prevajati; pri manj razširjenih pa je zraven originalnega naslova potreben prevod. Morajo pa biti prevedeni vsi drugi deli teksta v opombah. Npr. to, kar omenja Yerpo, pa "zitiert bei" ali "Auflage" in podobno, kar se pojavlja. Tudi kratica za Seite (S.) mora biti prevedena v slovensko s. ali str. --IP 213 (pogovor) 15:52, 20. september 2016 (CEST)
 • Information icon.svg Info: hvala vsem za izboljšave, in seveda za nasvete (glede opomb in sklicev), ki sem jih seveda upošteval SmozBleda (pogovor) 10:29, 25. september 2016 (CEST)
 • Symbol support vote.svg Za Umberto Ecco je dobro obdelal v Praškem pokopališču to tematiko kar se tiče zgodovinskega ozadja in mislim, da je ta članek veliko tega dobro povzel. Mislim pa, da bi zelo koristilo povzeti nekaj o družbi, kjer je ta tekst nastal, ali pa vsaj dobro povezavo na tak članek, ki te informacije vsebuje. Namreč je razlika med družbo pred prvo svetovno vojno in svetom, ki v tridesetih letih o tem odprto razpravlja na sodišču.Zelena lučka. (pogovor)