Robert Vrčon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Robert Vrčon
Portret
Rojstvo1960
Postojna
Državljanstvo Slovenija
 SFRJ
Poklicoperni pevec

Robert Vrčon, slovenski pevec baritonist, * 1960, Postojna.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Do leta 1981 je živel v Novi Gorici, kjer je obiskoval osnovno šolo in nato splošno gimnazijo, ki jo je dokončal leta 1980. Visokošolski študij etnologije in sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani je dokončal leta 1988, ko je na oddelku za etnologijo tudi diplomiral (naslov diplomske naloge: Zborovsko petje in pevska društva v Ljubljani med letoma 1918 in 1941).

Vzporedno s študijem na Filozofski fakulteti je obiskoval tudi Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, kjer je leta 1990 uspešno opravil diplomski nastop na oddelku za solopetje. Od januarja 1996 je angažiran v SNG Opera in balet Ljubljana kot operni pevec - solist. Pred tem je nastopal na tem odru kot gost.

Spoznavati različne načine človekovega vokalnega izražanja je drugi temeljni smisel delovanja baritonista Roberta Vrčona. Kot magister etnologije je bil do leta 2017 tudi sodelavec Glasbenonarodopisnega inštituta Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, kjer se je ukvarjal s preučevanjem slovenske ljudske vokalne glasbe.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]