Uporabniški pogovor:Yerpo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Nuvola apps kfig.svg Nuvola search person.png Featured Article Star.svg Books-aj.svg aj ashton 01f.svg Icon tools.svg Nuvola apps edu languages.svg
DELO O MENI VITRINA KNJIŽNICA RUMPLKAMRA POGOVOR
Uporabniški pogovor:Yerpo
Arhivi Arhivi

2007: 1
2008: 1 · 2
2009: 1 · 2 · 3
2010: 1 · 2 · 3
2011: 1 · 2 · 3
2012: 1 · 2 · 3
2013: 1 · 2 · 3
2014: 1 · 2 · 3
2015: 1 · 2 · 3
2016: 1 · 2
2017: 1 · 2

  • Želim, da so moji pogovori zbrani na enem mestu, zato bom na vprašanja odgovarjal tukaj.

Da se prepričate, ali sem odgovoril, to stran redno preverjajte ali jo dodajte na svoj spisek nadzorov.

  • I want my discussions gathered in one place, so I'll answer to all the questions here.

To make sure I have answered to your query, check this page often or add it to your watchlist.

ZAKAJ JE BIL MOJ PRISPEVEK BRISAN?

Če me želiš vprašati, zakaj sem brisal/razveljavil tvoj prispevek, prosim najprej preberi zgornje namige.
Na vprašanja z enim od tam naštetih odgovorov bom v najboljšem primeru odgovoril s ponovno napotitvijo na to stran.

Za vse drugo: PUSTI SPOROČILO / LEAVE A MESSAGE Mail-message-new.svg

Na pogovornih straneh, vključno s to stranjo, se tikamo, tako da kar pogumno.

Slovenska osamosvojitvena vojna[uredi kodo]

Podatek za JLA je pravilen, za TO pa nepravilen, zato ga popravljam. Za Veljka Kadijevića piše v Wikipediji sledeče: "Bil je zvezni minister za obrambo SFRJ (1988-92), s čimer je bil de facto vrhovni poveljnik JLA med slovensko in na začetku hrvaške osamosvojitvene vojne."

Za skrivanje imena obrambnega ministra Janeza Janše v razdelku za TO se stalno uporablja stališče, da je bil minister za obrambo, a ne tudi poveljnik TO. Ravno Kadijevićev opis negira to stališče. Naj omenim še, da sta Janša in Kadijević kot ministra za obrambo obeh vojskujočih sil, bila vključena v Wiki stran o Osamosvojitveni vojni leta 2007 in štiri leta ni bilo nobenih problemov s tem. Glede na to, da noben dokument ni dokazal drugačnih dejstev, je spreminjanje opisa nepotrebno. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:89.142.52.142 (pogovorprispevki) 13:25, 2. januar 2018‎.

Kar piše v Wikipediji in ni podprto z virom, lahko za namene argumentiranja kar pozabiš. Za JLA ne vem, v tem dokumentu pa kot poveljstvo TO poleg Slaparja omenjajo kvečjemu Milana Kučana, predsednika predsedstva RS. Dokument ne nakazuje, da bi imel Janša kakršenkoli položaj pri vrhu vojaške hierarhije – ne uradno, ne de facto. — Yerpo Ha? 08:03, 3. januar 2018 (CET)

MOJA OBJAVA[uredi kodo]

ZAKAJ MI BRISES OBJAVO O LEAN BOYS NOVEMU SLOVENSKEMU YOUTUBE KANALE TEPU TE BOM BRT -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Mc Flurryy (pogovorprispevki) 14:31, 3. januar 2018‎.

Glej povezavo "Zakaj je bil moj prispevek brisan?" na vrhu te strani. Pa prihrani mi kričanje in prazne grožnje, ker boš imel od tega samo blokado. — Yerpo Ha? 14:38, 3. januar 2018 (CET)

Elena Sofia Seničar[uredi kodo]

Pozdravljen,

Za vnovične napake pri gradnji strani se globoko opravičujem in te naprošam, da mi podaš napotke glede pravilnega načina odpiranja strani na Wikipedii. Kljub temu, da sem prebral pravila, in svojo stran primerljal z nekaterimi drugimi podobnimi stranmi na Wikipedii, mi enostavno ni jasno kje ga tako zelo polomim.

Lp. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Elena Sofia Seničar (pogovorprispevki) 17:30, 3. januar 2018‎.

Po uporabniškem imenu in vzorcu aktivnosti sklepam, da si subjekt članka ali vsaj oseba, neposredno (osebno ali poslovno) povezana z njo. Zato prosim, da ne pišeš strani o njej, saj na ta način (sodeč po dolgoletnih izkušnjah) ne more nastati dober, objektiven članek. Namesto tega lahko podaš prošnjo, da članek ustvari kdo vpleten, na Wikipedija:Želeni članki. Osebno tudi menim, da ta oseba ne zadostuje kriterijem pomembnosti, saj so bili vsi navedeni viri vse prej kot kvalitetni in ugledni. Prav tako osebno menim, da new-age psevdoznanst ne spada v enciklopedijo v taki obliki kot je bila predstavljena v tem članku. — Yerpo Ha? 19:49, 3. januar 2018 (CET)

Anica Perpar[uredi kodo]

Lepo pozdravljeni, pri geslu Anica Perpar je kot poklic navedeno pesnica. Oseba je po poklicu učiteljica, vendar se mi ne zdi pomembno, da bi to bilo izpostavljeno. Lahko popravite oziroma kako lahko popravim jaz? --Katjamihurko (pogovor) 22:48, 3. januar 2018 (CET)

Se bojim, da ne razumem povsem vprašanja. Je po tvojem treba dodati učiteljski poklic ali ne (meni se sicer glede na prebrano zdi, da bi bilo smiselno)? Mimogrede, na pogovornih straneh se po dogovoru tikamo, da je bolj domačno vzdušje. Tudi mene seveda ni treba vikati. — Yerpo Ha? 08:10, 4. januar 2018 (CET)

Ja, lahko je dodan učiteljski poklic, čeprav seveda to, da je učiteljica ni razlog, da sem naredila zanjo geslo, a če je običajno, da se doda poklic ne glede na to, ali je v povezavi z dejavnostjo, zaradi katere je ustvarjeno geslo, potem je seveda čisto ok, da piše učiteljica. Glede tikanja - seveda - saj piše zgoraj ... moč navade ...--Katjamihurko (pogovor) 20:23, 4. januar 2018 (CET)

Ja, če je poklic pomemben za osebo, je podatek relevanten, tudi če ni znana po tem. Izpuščamo le aktivnosti, ki niso ne pomembne, ne prepoznavne - recimo če bi vsake par let honorarno uredila kak lokalni glasnik, ne bi pisali zraven "urednica". — Yerpo Ha? 13:57, 5. januar 2018 (CET)

Razumem, hvala za to pojasnilo, bo koristno za naprej in popravek.--Katjamihurko (pogovor) 11:24, 6. januar 2018 (CET)

Neprimerna povezava[uredi kodo]

Zakaj je povezava na FB stran raziskovalnega projekta, ki ga financira ARRS neprimerna povezava? lp Bojan -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Bb63lj (pogovorprispevki) 21:08, 7. januar 2018‎.

Po dogovoru ne vključujemo v besedilo nobenih povezav do drugih spletnih strani. Pogojno bi šla lahko v poglavje "Zunanje povezave" na koncu članka. — Yerpo Ha? 21:12, 7. januar 2018 (CET)

Lahko prosim ti vstaviš, nisem vešč kako vstaviti nov razdelek, pa da ne bom kaj pokvaril. Hvala, lp Bojan

Mnenje[uredi kodo]

Pozdravljen, tokrat se obračam nate s prošnjo po mnenju (si le izkušen Wikipedist na pran meni). Zadeva se nanaša na ta članek. Nedavno sem opazila, da je "nekdo" dodal podatke o pevkini poroki in prevzemu priimka. Sama sem kot vir dodala članek, ki ta podatek podpre, obenem pa dopolnila še z nekaj objektivnimi podatki iz tega istega članka, ki se nanašajo na njene koncerte in njenega nekdanjega partnerja. Znova je bil na delu "nekdo", ki je ta moj dodan del izbrisal. Ko sem te spremembe razveljavila, si je "nekdo" ustvaril uporabniški račun, iz katerega je jasno razvidno, da gre za njenega sedanjega partnerja (moža), in je moj dodatek ponovno izbrisal. Znova sem razveljavila te spremembe, vendar pričakujem, da se bo stvar ponovila. Ker sem iz podobnih koncev kot oseba, na katero se članek nanaša, poznam ozadje. Gre le za nagajanje in medsebojno sovraštvo. Zato se obračam nate: menim, da gre pri tem odstranjevanju za nepotrebno brisanje objektivnih podatkov (vandalizem), obenem pa za konflikt interesov - mož je dodal le podatke, s katerimi je lahko omenil sebe, obenem pa briše podatke, ki omenijo bivšega. Menim, da je Wikipedija že tako polna nepomembnih člankov, ki so jih o sebi ustvarili določeni ljudje, ni pa treba, da postane še sredstvo takšnega posrednega obračunavanja. Kakšno je tvoje mnenje? − Florentina Veršič (pogovor) 21:06, 8. januar 2018 (CET)

Predlagam, da brišeš pridevnik "dolgoletnega", ki ga je očitno zmotil, potem bo še manj objektivnih razlogov za brisanje. Čeprav ga podpira vir, je res mogoče pretiran. Po predpostavki dobronamernosti se v ozadje ne bi spuščal, ampak če bo še brisal, ga lahko res obravnavamo preprosto kot vandala in mu preprečimo nadaljnje kvarno ravnanje na silo, če ne gre zlepa. — Yerpo Ha? 22:09, 8. januar 2018 (CET)

Hvala za odgovor. Bom upoštevala ta nasvet in izbrisala ta pridevnik, čeprav se mi zdi, da ni bil bistvo problema ... Ampak vse za višji cilj - kvaliteto Wikipedije. − Florentina Veršič (pogovor) 22:41, 8. januar 2018 (CET)

Sem videla današnje vandaliziranje kljub mojemu včerajšnjemu popravku. Ravnokar sem dodala nekaj biografije, ki jo je vsiljeval/-a, s tem da sem jaz našla in dodala (menim in upam, da dovolj relavantne) vire, če najdem še za preostalo, bom dodala tudi to. Potem upam, da se bo to nehalo. − Florentina Veršič (pogovor) 18:49, 9. januar 2018 (CET)

Prošnja za kontakt[uredi kodo]

Pozdravljen, nisem najbolj vešč urejanja Wikipedije in ne vem, kje ti lahko (če sploh kje) pošljem zasebno sporočilo. S sodelavci želimo objaviti večjo zbirko strani na Wikipediji in sicer okoli sto strani s povzetki okoli sto najpomembnejših sodb Evropskega sodišča človekovih pravic. Preden to naredimo, bi se rad posvetoval. Moj naslov je juretoplak gmail com. Topjur01 (pogovor) 15:22, 15. januar 2018 (CET)

Zdravo. Privat me lahko dosežeš prek ukaza "Pošlji e-pošto uporabniku" v orodni vrstici na levi strani. — Yerpo Ha? 15:25, 15. januar 2018 (CET)

Sistem ne sprejme slike[uredi kodo]

Pozdravljen.

Čisto slučajno sem prisurfal na wiki članek "Športne stave" in hitro sem videl, da je zelo površinski. Ker o tej temi vem zelo veliko in sem se z arbitražnimi športnimi stavami ukvarjal več let, sem se odločil, da osvežim ta prispevek. A sedaj imam problem. Ne morem naložiti grafa, ki bi bralcu jasno prikazal delovanje kvot. S svojim prispevkom želim slovensko javnost ozavestiti o delovanju stavnih hiš, ker verjamem, da se mnogi ne zavedajo "oderuškosti" le teh. Seveda je članek napisan nevtralno, zavzemam pa se, da je bralcu na voljo čim več informacij o delovanju stavnic. Zato sem lastnoročno ustvaril graf, ki prikazuje verjetnost dogodka v odvisnosti od kvote. Prosim, če mi ga pomagaš naložiti v poglavje "Kvote". Žal ne morem niti tukaj priložiti omenjene datoteke.

Hvala za odgovor,

Lep pozdrav,

Matej Sivka

Moja objava[uredi kodo]

Kaj je neprimernega v objavi?

Lp Bookonko (pogovor) 22:14, 31. januar 2018 (CET)

Se hecaš? Če se ti zdi sošolec/prijatelj/sosed ali kdorkoli je že smešen/neumen, mu povej to direktno, ne na ta način. Tu je enciklopedija, ne igrišče. Za vse ostalo glej povezavo "ZAKAJ JE BIL MOJ PRISPEVEK BRISAN?" na vrhu te strani. — Yerpo Ha? 07:04, 1. februar 2018 (CET)

Urejanje strani - Dare acoustic[uredi kodo]

Zdravo, najprej hvala za obvestilo; zanima me, kaj konkretno lahko storim da popravim/izboljšam svojo biografijo? Smernic sem se držal in tudi vse kar sem navedel je resnično, vendar še vedno dobivam obvestila o nepristranskosti in medsebojnem sklicu. Razumem kaj to obvestilo želi povedati, samo na vem kaj lahko naredim da to popravim?

Hvala za pomoč in lep vikend, Dare -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Darebarbic (pogovorprispevki) 07:58, 2. februar 2018‎.

"Resničnost" ni kriterij za Wikipedijine članke, pač pa sta Wikipedija:Nepristranskost in Wikipedija:Preverljivost. Slednje je za silo rešeno, tako da sem odstranil oznako, ostaja pa dejstvo, da gre za avtobiografski prispevek, kar je za enciklopedijo skrajno neokusno (več: Wikipedija:Avtobiografija). Menim, da je koristno, da bralci vedo, da ta prispevek ni nastal, ker bi nekdo opazil tvoje delo in se potrudil, ampak ker si hotel delati samopromocijo. — Yerpo Ha? 20:10, 2. februar 2018 (CET)

Živjo, hvala za razlago. Potrudil sem se napisati kar se da nepristransko in objektivno biografijo. Osebno pa menim, da kar se tiče člankov glasbenih izvajalcev na wikipediji, so večinoma pisani iz prve roke - razlika je samo ali jih napišejo sami, ali iz drugega računa (npr. od prijatelja ali pa celo ustvarijo nov račun) ali iz strani managarjev ali pr-ja. Torej gre v vsakem primeru za promocijo. Hočem reči, da bi se zadevi lahko potem izognil, če bi ustvari "fejk" račun? Česar pa seveda nisem želel in ne bom naredil. Če je potrebno lahko opis popolnoma zmanjšam/zmanjšate na izključno preverljive podatke. Hvala vam tudi za popravke, je članek sedaj veliko boljši!

lep pozdrav, Dare

ps. opazil sem tudi, da google search več ne najde strani?

Brisanje prevoda iz Wikipedije (Hakenwurm - Hookworm) s prevodom 'Ogorčica'[uredi kodo]

Spoštovani Yerpo, komaj sem po hitro prebranih navodilih prevedel članek nemške Wikipedie o Hakenwrm-ih, že je bil izbrisan. Ali si ga sploh prebral? In primerjal z nemškim originalom? Tako na hitro? Pa ne da sem užaljen, ali pa morda malo, ker je bil to moj prvi prevod iz nemščine... Imam namen ustvariti še več prevodov iz različnih strani, vendar mi povej, če imaš kaj proti prevodom, povej tako, pa se pač tega, v škodo slovenskim uporabnikom, ne bom lotil. Morda je potreben kakšen 'pristopni krst', ki ga imate vi, uveljavljeni uredniki in uradni brisalci? Se bom pač podvrgel temu krstu. Članek sem prevedel na podlagi predloga Wikipedije...

Lp

Andrej

Brez skrbi, ne počenjamo takih nesmiselnih krutosti kot je brisanje prispevkov novincev po nepotrebnem. Žal je bil prevod preslab za objavo, to je bilo razvidno že v hitrem preletu - začenši z naslovom, ki je ostal v nemščini. Pa naslov bi se še dalo popraviti, a v besedilu je bilo toliko slovničnih in strokovnih nesmislov, da sem presodil, da je izbris edina smiselna rešitev, saj bi sicer kvaril ugled Wikipedije (npr. "Obe vrsti senpojavljajo kot paraziti pred in nimata nobenega vmesnega gostitelja", "prizadene predvsem otroke in malih kmete, v kateri se fekalije pojavljajo v bližini polj", pa navajanje prve, druge, tretje... ličinke itd. itd., kar izdaja nezadostno popravljen samodejni prevod). Predlagam, da tekst za začetek raje postaviš na svoji uporabniški strani (recimo Uporabnik:Aokorn/Peskovnik) in ga tam urediš toliko, da bo vsaj za silo berljiv, potem pa ga prestavimo na pravi naslov. Če se strinjaš, ti izbrisani prevod skopiram tja za obdelavo. Mimogrede, sodeč po Slovenskem medicinskem slovarju ta skupina nima lepega slovenskega imena, zato se uporablja podomačeno strokovno ime "ankilostomatide". Pa "ogorčica" je agronomski izraz za gliste, ki povzročajo škodo v poljedelstvu, človekovim patogenom rečemo kar gliste; več o tem v članku Glista. — Yerpo Ha? 17:33, 2. februar 2018 (CET)

navajanje virov[uredi kodo]

Pozdravljen! Pri mojem novem članku John Draper nikakor nemorem urediti virov, da so samo moji (ročno našteti) in ne še tisti, ki se avtomatično napišejo z označevanjem pri stavkih. Bi pa tudi preuredila tako, da pri svojih napišem oz. označim zraven tudi številke pa tudi tega nikakor ne pogruntam kako. Najlepša hvala za odgovore pa lep vikend želim! Adrijana -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Adri97 (pogovorprispevki) 19:32, 2. februar 2018‎.

Sem popravil en vir, da ga izpiše kot je treba. Kar je v tekstu med oznakama <ref> in </ref>, se bo izpisalo v samodejnem seznamu na koncu. S tem posegom sem postavil ta seznam na standardno mesto, zato ga prosim pusti tam. Tistega glede označevanja/številčenja pa na žalost ne razumem. — Yerpo Ha? 19:58, 2. februar 2018 (CET)
Živjo!
Tako kot je sedaj, samo da niso podvojeni. S številkami pa sem mislila na to da ko pri virih klikneš na njo da te vrže na tekst, kjer je vir uporabljen.
Lp in hvala za potrpljenje:) -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Adri97 (pogovorprispevki) 18:38, 3. februar 2018‎.
Če želiš interaktivne številke, ne bo šlo drugače kot z <ref> in </ref>. Potem pa na koncu {{sklici}}, kar je ukaz za izpis teh referenc. Potem ni treba, da so še enkrat izpisani v trenutni obliki. — Yerpo Ha? 18:44, 3. februar 2018 (CET)

Vem, saj čisto na začetku sem jih imela tako, potem mi je pa profesorica naročila, da jih moram urediti z uradnim citiranjem virov (ime, datum itd.), kar pa pri teh, ki so že avtomatično napisani

, nisem znala popravit oz. dopolnit (sploh nevem ali je možno?). Zato je sedaj prišlo do podvojitve.. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Adri97 (pogovorprispevki) 19:12, 3. februar 2018‎.

Tisto, kar je med <ref> in </ref>, lahko oblikuješ kakor želiš, lahko celo skopiraš trenutne reference - torej se samo tekst reference prestavi na željeno mesto v besedilu, wiki pa potem to izpiše na koncu. Več o tem na Pomoč:Sklici na koncu besedila. — Yerpo Ha? 19:16, 3. februar 2018 (CET)

Mi je končno uspelo! Najlepša hvala za pomoč! -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Adri97 (pogovorprispevki) 19:55, 3. februar 2018‎.

Super :) Samo pod postavko |website= vnesi naziv vira, ne hiperpovezave, da ne bo javljalo napake (na primer pri prvem SiOL.net namesto https://siol.net/ ). — Yerpo Ha? 19:57, 3. februar 2018 (CET)

Izbrani članki[uredi kodo]

Pozdravljen, zanima me, kako bi se dalo spodbuditi ostale Wikipediste h glasovanju za izbrane članke. Nabralo se je že kar nekaj predlogov, ki so mislim da zelo dobri. Predvsem članki uporabnika Luka11235 so me ob hitrem pregledu navdušili in se mi zdijo še boljši od mojega predloga, vendar trenutno ni aktivnega glasovanja za potrditev ali komentarjev za morebitne potrebne popravke ... Sem napisala Pod lipo, pa zaenkrat ni odziva. − Florentina Veršič (pogovor) 19:41, 2. februar 2018 (CET)

Pri tovrstnih aktivnostih je skupnost na žalost malo zaspana, do zdaj se še nisem spomnil kakšne uporabne rešitve. Jaz vse predloge natančno preberem in po potrebi popravim kak detajl preden glasujem, pri tvojem in novejših mi še ni zneslo, ampak bom v kratkem. — Yerpo Ha? 08:40, 3. februar 2018 (CET)

Zamenjava fotografije[uredi kodo]

Ob dodajanju podatkov za F.Š. sem naložila sliko, kasneje pa sem jo želela zamenjati za drugo. Pojavili sta se 2 fotografiji, stara in zraven nova. Ob urejanju strani, da bi prišla le do ene fotografije, je nova "skočila" na neko samostojno prikazovanje na wikipediji, stara pa je ostala; sporočilo ob tem, ko želim ponovno objaviti drugo fotografijo je, da se slika na wikipediji že pojavlja. Želim objaviti le 1 fotografijo pri navedeni osebi (črno-belo), barvno odstraniti ter tisto, na samostojni lokaciji prav tako odstraniti. Mi lahko prosim pomagate? Mateja (na wikipediji bom prisotna še 5.2., nato pa od 11.2. dalje) -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Eklogit49 (pogovorprispevki) 22:51, 4. februar 2018‎.

Sliko je uredil kolega Sporti, če prav vidim, tekst pa sem pobrisal, saj je skopiran iz abonmajske predstavitve Sozvočje svetov Narodne galerije in kot tak verjetno kršitev avtorskih pravic. Je slika res tvoje lastno delo ali je tudi pobrana od kje drugje? — Yerpo Ha? 07:20, 5. februar 2018 (CET)

Hvala za pomoč....kar se pa tiče knjige Sam proti njim 2 si pa poglej na strani Roman Leljak kjer je gnjiga v PDF in tam lahko vidiš kdo je avtor...Franc Pulko in Roman Leljak (sicer sem to napisal že prvič pa ste mi zbrisali)...in ker gospod Leljak ni napisal da je soavtor Franc Pulko je tako ostalo...tudi v COBISU....lp

Vsebina strani LJSE[uredi kodo]

Pozdravljeni,

Se lahko kako prosim slišiva glede brisanja vsebine strani Ljubljanske borze? Dosegljiva sem na 01 4710 221.

Hvala,

Špela Hus

Raje bi na kateri od pogovornih strani (najbolje Pogovor:Ljubljanska borza), da so razprave javne. Mimogrede, na pogovornih straneh se tikamo, da je bolj kolegialno vzdušje, tudi mene seveda ni treba vikati. — Yerpo Ha? 16:05, 19. februar 2018 (CET)