Uporabniški pogovor:Yerpo/Arhiv14-3

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Uporabniški pogovor:Yerpo
Arhivi Arhivi

2007: 1
2008: 1 · 2
2009: 1 · 2 · 3
2010: 1 · 2 · 3
2011: 1 · 2 · 3
2012: 1 · 2 · 3
2013: 1 · 2 · 3
2014: 1 · 2 · 3
2015: 1 · 2 · 3
2016: 1 · 2
2017: 1 · 2
2018: 1 · 2
2019: 1

Pictures at :slwiki

Hi, could you please ask someone for help translating the captions before you add pictures to :slwiki? The broken Slovene as produced by Google Translate is not useful or acceptable. — Yerpo Ha? 11:25, 6. september 2014 (CEST)

Hello Yerpo,
Thanks for translating correcly the caption in your language. Just a question : do you prefer a not so perfect Slovene caption, a perfect French/English caption, or no caption at all? I ask this because I put a lot of picture from Commons to Wikipedia into many langugages, and next time I add a picture on :slwiki, I would like to know what to do... Usually wikipedians just correct the captions in their own languages without sending me a message. Thanks again for helping. Best ragards, Benoit Rochon (discuter) 11:50, 6. september 2014 (CEST)
I'd be willing to help translating, but for example, the caption you added at Georges Thierry d'Argenlieu makes completely no sense, so I don't know how to correct it. This is the main problem. Do you have a list of images with captions in English maybe, so I could translate those before you add them? — Yerpo Ha? 11:54, 6. september 2014 (CEST)
I sure can do that. The English caption for Georges Thierry d'Argenlieu would be : "Georges Thierry d'Argenlieu as a representative of Charles de Gaulle in Canada, March 1941.". Thanks for giving me a hand. I don't have a list of images of Poirier Project, exept maybe the main category : Commons:Category:BAnQ-Projet Poirier but many of those don't have a Slovene article; for example, I'm currently doing this picture of Charles Trenet, but no article yet... If I have another picture that have a Slovene article, I will come to you. Thank you. Best regards. Benoit Rochon (pogovor) 12:08, 6. september 2014 (CEST)
Okay, if you don't have a comprehensive list, you can ask for one (or several) at a time. Just please put the question under this header so the page doesn't get messy. — Yerpo Ha? 12:27, 6. september 2014 (CEST)

O rdeči barvi

Hvala za popravek predloge. Morda mi lahko pomagaš še pri nadaljnjem delu. Za barve, ki sem jih predstavil v predlogi, bi rad napisal posamezne članke in bi rad uporabil podobno polje, kot je na primer v začetku samega članka Rdeča, a me zelo moti angleška oblika informacije – sam pa nisem dovolj spreten, da bi to uredil. Da bolje pojasnim: naslov –Color coordinates- se mi zdi odveč; šestnajstiški trojček je način zapisovanja in ne pove, kaj pomeni dani podatek (recimo #FF0000), bolje bi bilo izraz šestnajstiški trojček nadomestiti z "oznaka ESA", "specifikacija HEX" ali kaj podobnega; RGB bi rad prikazal kot "Barvni model RGB" in tisti B na potenci bi spremenil v *; enako bi HSV spremenil v "Barvni model HSV" in Source v "Vir"; zadnjo vrstico bi treba prevesti, pa mi ni jasno, kaj tu pomeni normalized. Se opravičujem, če sem preveč zahteven. Hvala za sodelovanje. --Radek (pogovor) 20:18, 6. september 2014 (CEST)

To infopolje je nekdo skopiral sem že pred ohoho leti in ga je očitno samo na pol prevedel. Sem za začetek prevedel po najboljših močeh ostanke angleščine, glede ostalega pa:
  • naslov –Color coordinates- (zdaj –Barvne koordinate-) je tam zato, ker lahko infopolje prikazuje tudi druge podatke (zgled je na naslovu Predloga:Infopolje Barva), na ta način se bolje ločijo sklopi informacij.
  • cel izraz "Barvni model RGB" je predolg za vrstico infopolja in bi se razlomil na vsaj dve vrstici, kar bi izpadlo grdo. Kratica je oblikovana kot povezava do članka Barvni model RGB, tako da lahko bralec, ki ga zanima njen pomen, klikne nanjo in bo izvedel, za kaj gre.
  • B na potenci mora biti specifičen, saj je pri barvnem modelu CMYK tudi opomba, tam označena s H.
  • po mojem razumevanju "normalized" pomeni barvni razpon, preslikan v razpon naravnih števil 0-255. Zaenkrat sem za silo prevedel kot "normaliziran", če poznaš boljši izraz pa ga prosim povej.
Yerpo Ha? 20:53, 6. september 2014 (CEST)
Prav lepa hvala. --Radek (pogovor) 09:56, 7. september 2014 (CEST)

Števec urejanj

Na števcu urejanj na tools.wmflabs.org sta na isti strani dve različni števili urejanj: pri Total edits piše (pri meni) 12,684, pri SUL editcounter (approximate) pa 10,280 urejanj. Veš mogoče, kaj točno ti dve števili pomenita oziroma v čem je razlika? --Janezdrilc (pogovor) 14:09, 8. september 2014 (CEST)

Zdajle nimam nobene dobre ideje, žal. Sporočim, če bom slučajno odkril, v čem je hec. — Yerpo Ha? 14:25, 9. september 2014 (CEST)

Wade Belak

Prestavljeno na Pogovor:Wade BelakYerpo Ha? 18:15, 9. september 2014 (CEST)

Adacta

Zdravo,

Hvala za izrečeno dobrodošlico.

Se razume, prepovedano je oglaševanje na Wikipediji in se strinjam. Želim samo predstaviti podjetje, glede na to, da ima sedaj že precejšnjo zgodovino za seboj in menim, da je potrebno taka podjetja, ki v teh časih še vedno dobro stojijo na trdnih tleh, podpirati.

Zahvalila bi se ti za vse napotke in upam, da sem odgovorila preko pravilne povezave - sem namreč nova uporabnica.

Hvala in LP,

Tita Zajc

"Želim samo predstaviti podjetje xy" je običajen izgovor ljudi, ki pridejo v Wikipedijo oglaševat. In copy-paste predstavitvene spletne strani podjetja pač ni drugega kot oglas. S podpiranjem podjetij ni nič narobe, narobe je zlorabljanje Wikipedije, ki naj bi bila objektivna enciklopedija, za oglaševanje. Članek o Adacti je lahko v Wikipediji, če je napisan s povzemanjem neodvisnih virov in če ga ne napiše piarovec, navodila za piarovce pa so na povezavi, ki sem jo objavil v sporočilu na tvoji pogovorni strani. Hvala za razumevanje. — Yerpo Ha? 18:24, 11. september 2014 (CEST)


Dobro. Sva narobe začela. Jaz ne oglašujem njihovih produktov na način, da bi jih vse podrobno opisala (ali pa v najhušem primeru dodajala cenik..), le kaj so v preteklih letih naredili. To je zgodovina, ne razumem popolnoma kaj je tukaj spornega. Ja, lahko dodam še članke, kjer so bili zabeleženi, vendar prosim za čas. Zelo ste odzivni in to tudi spoštujem, vendar ne morem tako hitro vstavljati podatke, kot vi hitro reagirate. Ne želim, da izpade kot hvaljenje podjetja in se opravičujem, če je na prvi vtis tako izpadlo. Glede navodil za piarovce, pa bi želela dodati, da sem izklicno želela pošteno delovati na Wikipediji in zato sem se registrirala pod pravim imenom in priimkom, saj kakor praviš, izgleda da bi bilo bolje, da se prijavim pod neznanim e-mail naslovom in uporabniškim imenom, kjer se nebi zasledilo kdo sploh sem.

Razumem in bom popravila. Hvala in LP, Tita

Javno - avtorsko

Pozdravljen Yerpo Slabo obvladam zadevo z avtorskimi pravicami ; ne vem ali so slike(dokumenti) ki so objavljene na internetu in so prosto dostopne javne ? Ali je to kje pri sliki(dokumentu) navedeno kje naj to vidim ? .Pišem zato ker si nekaj zadev z katerimi se "igram" v peskovniku izbrisal in so verjetno razlog avtorske pravice ( prebral sem tudi tvoja pojasnila zakaj brisanje) . Ali je npr. fotografija zračnega posnetka npr. iz "Orto foto" ki bi jo uporabil za foto v Wikipediji avtorska ? Lahko dobim kakšne vzorce da bom lažje ločil med avtorskim in javnim oz. da bom izpolnil pogoj da je slika (dokument) lahko naložen ? lp Gosto (pogovor) 11:26, 25. september 2014 (CEST)

Če je delo objavljeno na internetu, pomeni samo po sebi samo, da si ga lahko prosto ogledaš/prebereš. Vse ostale pravice so avtomatsko ekskluzivna last avtorja, tudi če nič ne piše. Za objavo v Wikipediji pa mora na spletni strani ob delu (recimo sliki) izrecno pisati, da je na voljo vsakomur za prosto kopiranje in razširjanje, tudi v komercialne namene. Izjema so le slike, ki so jim avtorske pravice že potekle in so v javni lasti. Če ti angleščina ne dela težav, si oglej razlago na Commons:Copyright rules by territory#Slovenia.
Na kratko, večina tega, kar najdeš kar tako na internetu, ni za objavo v Wikipediji, lahko pa prej vprašaš, če imaš dvome. — Yerpo Ha? 12:19, 25. september 2014 (CEST)
konkretno GURS omogoča uporabo posnetkov ob navedbi vira http://www.e-prostor.gov.si/fileadmin/narocanje/pogoji_uporabe_podpisani.pdf in http://www.e-prostor.gov.si/si/dostop_do_podatkov/dostop_do_podatkov/#jfmulticontent_c204-5 lp --ModriDirkac (pogovor) 12:29, 25. september 2014 (CEST)

Ok hvala za pojasnilo ; bom pregledal in dopolnil s podatki ter ti dal v pregled ( pač ko bo znova več časa za to ; verjetno pozno jeseni ali pozimi). -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Gosto (pogovorprispevki) 10:31, 26. september 2014‎.

Če so slike na spletu, lahko skopiraš kar povezave do njih in bom pogledal. — Yerpo Ha? 10:40, 26. september 2014 (CEST)

Slika:SMG Krško.jpg

Pozdravljen. Ja tole (stadion )je slikal moj kolega ne in ni letel,ker so okrog stadiona reflektorji in se da pridet gor po lestvi ! sam sem ga zbrisal in bom sam slikal te dni pa boste videli.....imam eno lastno sliko a je le stadion z vhoda....druge slike sem pa sam nalagal in slikal. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Gnooi (pogovorprispevki) 23:55, 8. oktober 2014‎.

Pozdravljen Yerpo. Prav imate, sem slikal v enem lokalu tega Pučka s televizije. A poglejte si recimo en kup čudnih slik,ki sem jih opazil zadnje mesece....kot so Zoran Pavlovič-nogometaš in tako naprej. Zbrišite kar mislite in prav je in sem vesel,da mi poveste kar mi gre pa da bom potem boljši....kar se tiče Stadiona pa bom kot sem napisal slikal znova in jo vam poslal najprej da vidite...v bistvu bom vse slike vam pošiljal v sporočilu pa mi boste povedali,prav? Nič nisem jezen. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Gnooi (pogovorprispevki) 22:48, 9. oktober 2014‎.

en:Do not buy Russian goods!

Hello! Could you translate an article about boycott of Russian goods in Ukraine for the Slovene Wikipedia? Thanks for the help. --Trydence (pogovor) 15:39, 16. oktober 2014 (CEST)

Hi, I'm not terribly interested or familiar with the topic, so it would be better to post the request at Wikipedija:Želeni članki. — Yerpo Ha? 16:00, 16. oktober 2014 (CEST)
Please, write for me name of article "Do not buy Russian goods!" in Slovene language so I will can write a request on this page.--Trydence (pogovor) 13:20, 4. november 2014 (CET)
I suppose it would be something like "Ne kupujte ruskih izdelkov!" ("ruskih" not capitalized because of grammar rules). — Yerpo Ha? 13:26, 4. november 2014 (CET)
Thanks!--Trydence (pogovor) 14:17, 4. november 2014 (CET)

Teme iz Slovenije na tujih (EN, DE...)I wikipedijah

Halo, dragi Yerpo: ali se da kaj izluščiti iz statistike za "ta-velike" sisters and brothers, kaj ostali svet zanima na področju, ki ga skušamo (geografsko, tematsko) pokrivati? Kako pridem na to vprašanje? Slovenke in Slovenci si bodo - če ni ravno sl. inačice - vedno lahko pomagali z angl. verzijo. Za ostali svet to ne velja (koliko Kitajcev obvlada slovenščino?). Pred sabo vidim "100 železnih" slovenskih tem, ki bi jih bilo vredno plasirati v en (pa de...) okolje. Sem prevajalec s spodobnim stažem in lahko brez problema prevajam tudi v smeri SL > na ven. Pri postavljenem vprašanju ne mislim toliko na teme kot je "soška fronta" pa "bled" pa "teran", "lipicanci" (naja, tudi), ampak ... seznam slovenskih vinorodnih okrajev, TIGR, Najlepše smeri v Julijcih ... Pa seveda tisto, kar ljudi a priori zanima LP SmozBleda (pogovor) 16:41, 17. oktober 2014 (CEST)

Dobro vprašanje. Avtomatsko si na žalost ne predstavljam, kako bi to šlo, bi lahko bila pa luštna delovna akcija da sestavimo in uskladimo projektno stran 100 "železnih" slovenskih tem in spodbudimo ljudi k prevajanju vsaj v angleško Wiki. To bi bila dobra promocija. Bo pa najbrž precej teh strani treba najprej spraviti na soliden nivo pri nas (glej recimo članek Kranj). Lahko pocukaš še Mirana Hladnika čigar študentje prevajajo članke o slovenskih literatih v tuje Wikipedije (glej WikiProjekt Slovenska literarna gesla v drugih Wikipedijah) za mnenje ali pa kar spromoviraj idejo Pod lipo da vidimo, če je kaj interesa. — Yerpo Ha? 16:55, 17. oktober 2014 (CEST)
Na Mirana sem že pomislil,ampak ta kot je že dobro zaseden (mogoče tudi ne, povprašam ga vsekakor lahko). Privlačna mi je misel "100 železnih" kot rezultat "možganske nevihte" (brainstorming) pod lipo. Se bom malo pokracal za ušesi, da vidim, kako začeti.Hvala! SmozBleda (pogovor) 21:11, 23. oktober 2014 (CEST)
Verjetno najbolj enostavno bi bilo odpreti stran Wikipedija:Članki o Sloveniji, ki bi jih morala imeti vsaka Wikipedija in začeti s polnjenjem, potem bomo pa skritizirali :P — Yerpo Ha? 22:41, 23. oktober 2014 (CEST)
Ja, kot sortable tabelo, in notri damo stolpec za glasove. S tem uravnavamo pomembnost. In ja, na žalost je Bled pomemben članek Face-smile.svg.--ModriDirkac (pogovor) 09:30, 24. oktober 2014 (CEST)

Slika:Kristalni čas (naslovnica knjige).JPG

Misliš, da ni naslovnica primer za PD-text?--Sporti (pogovor) 09:47, 19. oktober 2014 (CEST)

Mogoče, ampak slovenski ZASP ne pozna pojma "prag originalnosti", pa sem raje ubral previdnejšo varianto. — Yerpo Ha? 09:50, 19. oktober 2014 (CEST)
Commons:Commons:Copyright_rules_by_territory#Threshold_of_originality --Sporti (pogovor) 09:53, 19. oktober 2014 (CEST)
Pa res, nekaj sem očitno pobrkal. Kar prestavi v Zbirko če misliš. — Yerpo Ha? 09:58, 19. oktober 2014 (CEST)
Je relativno novo, dodano pred slabim letom... --Sporti (pogovor) 10:00, 19. oktober 2014 (CEST)

izbris?

Spoštovani,

zanima me zakaj ste zbrisali moj prispevek o Koseškem bajerju. V prispevku ne vidim čisto nič spornega in vse kar sem dodal je resnično!

Prijazen pozdrav. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Racman4 (pogovorprispevki) 20:28, 24. oktober 2014‎.

Zato, ker ribiški trači ne spadajo v enciklopedijo, pa lesen splav tudi po nobeni definiciji ni otok. Relevantna informacija je bila kvečjemu to, katere vrste rib živijo v bajerju, pa še to bi bilo treba navest kakšen resen vir. Mimogrede, na pogovornih straneh se tikamo in podpisujemo. Hvala za razumevanje. — Yerpo Ha? 20:33, 24. oktober 2014 (CEST)

Čajna mirta in čajevec

Živjo. Novo stran Čajna mirta sem ustvaril, ker sem hotel preustvariti (ravnokar sem pisal) staro stran o čajevcu v stran o Camellia sinensis, ker se izraz čajevec prvotno nanaša na prav to rastlino. Če prav razumem, pa je bolje uvesti novo stran tipa Čajevec (grm) oz. nekaj podobnega? Katero razločilno pojasnilo predlagaš? LP, Roksi1 (pogovor) 17:25, 1. november 2014 (CET)

Radioterapija wiki

Pozdravljen.

Prihajam iz medicinske stroke in sem zaposlen na oddelku radioterapije na Onkološkem Inštitutu v Ljubljani. Rad bi napisal na wikipediji o tej temi (radioterapja), ker vidim da je totalna škrbina. Ali zato potrebujem kakšno dovoljenje o sodelovanju o prejektu wiki medicina? In kako bi pridobil ta naziv oz. jih vi kot admini podarite, kadar presodite o prispevkih avtorjev.

Hvala

Lp AndrejTT

Zdravo, ne, prispevki vnaprej niso čisto nič regulirani, tako da brez skrbi. Nasprotno, prispevek strokovnjaka bo zelo zelo dobrodošel - le upoštevati mora osnovne vsebinske standarde tako kot vsi drugi, torej enciklopedičen slog, nepristranskost (sem spada da ne opisuje stroke samo s stališča slovenskega zdravstva) in navajanje strokovnih virov. WikiProjekt Medicina je samo en tak pripomoček za lažjo koordinacijo, odprt je za vse, ki jih področje zanima, tako da si toplo vabljen k vpisu (ni pa nujno). Admini nismo uredniki v klasičnem pomenu besede, bolj bi nas lahko označil kot hišniško osebje. Res je samo, da bo pripomba o prispevku bolj verjetno prišla od administratorja, ker smo običajno bolj aktivni tukaj kot "navadni" urejevalci. — Yerpo Ha? 12:59, 8. november 2014 (CET)

odgovor

Vem, da ni moje lastništvo. Sama se ne znajdem še čisto dobro na Wikipediji in se ti zahvaljujem za pomoč. Ni nikakršna trma ali karkoli, pač se spreminja sama vsebina tudi s tem, zato tudi dam razveljavi. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Lumpibobi (pogovorprispevki) 13:24, 9. november 2014‎.

Ne razumem stavka "pač se spreminja sama vsebina tudi s tem", lahko obrazložiš prosim? — Yerpo Ha? 13:26, 9. november 2014 (CET)

je pač tam k piše Zoran Bosančič, ker vztrajno ti in še en uporabnik popravljata, je potem res pravopisna napaka, ker ni presledka potem. Ampak ok sem popravila tisti del. Pa bi prosila, da pač se pusti kategorija: mladinska organizacija, ker namreč tudi drugi podmladki drugih strank imajo tako. Navsezadnje sem se pri strani zgledovala po njih. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Lumpibobi (pogovorprispevki) 13:33, 9. november 2014‎.

Kategorije v Wikipediji so v množini in brez presledka pred imenom, zato sva odstranjevala "Kategorija: mladinska organizacija". Sem popravil ročno. — Yerpo Ha? 13:35, 9. november 2014 (CET)

a ok. Najlepša hvala :)

Manganov oksid

Prosim te, da izbrišeš članek Projekt:Manganov dioksid in članek Manganov oksid preimenuješ v Manganov dioksid. Povezav z drugimi jeziki ni treba spreminjati. Hvala! --Octopus (pogovor) 18:57, 9. november 2014 (CET)

DaD OpravljenoYerpo Ha? 19:25, 9. november 2014 (CET)

Deluje! Zdaj mi pa ne uspe povezati članka Manganov(II) oksid na primer z angleškim Manganese(II) oxide. Hvala za pomoč. --Octopus (pogovor) 07:34, 13. november 2014 (CET)

Sem povezal. Članke se zdaj povezuje z drugimi Wikipedijami tako, da klikneš na link "dodaj povezave" v stolpcu na levi (link izgine, če povezave že obstajajo). — Yerpo Ha? 07:41, 13. november 2014 (CET)

Hvala! --Octopus (pogovor) 08:55, 13. november 2014 (CET)

Wikidata d:Property:P106 - poklic

A je na Wikidata možno za poklice uporabljati žensko obliko, npr. za članek Adele? --Pinky sl (pogovor) 12:29, 14. november 2014 (CET)

Po mojem ne, nimam pametne ideje kako to izpeljat avtomatsko za infopolja. Edino če bi bilo možno kombinirat na kak način s sex or genter:female, samo verjetno ne bo šlo čisto avtomatsko. Angležem je lažje, ko jim ni treba toliko mrcvarit besed glede na kontekst. — Yerpo Ha? 13:26, 14. november 2014 (CET)
Sem jih malo povprašala - https://www.wikidata.org/wiki/Property_talk:P106#Masculine.2C_feminine_gender_for_slovenian_language. Počakajmo, če imajo kakšno idejo.--Pinky sl (pogovor) 16:11, 14. november 2014 (CET)
Na Zbirki nekaj takega že obstaja - npr. commons:Category:Urška Žolnir. --Sporti (pogovor) 16:13, 14. november 2014 (CET)
So dali dve ideji, če lahko kaj tam pripomnita. --Pinky sl (pogovor) 10:31, 16. november 2014 (CET)

Besedilo pesmi Na Kolinah

če ste izbrisali pesem, ker to ni dovoljeno, a je potem tudi to prepovedano ker je besedilo pesmi? https://sl.wikipedia.org/wiki/Katju%C5%A1a_(pesem) -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Alomuc (pogovorprispevki) 18:45, 16. november 2014‎.

Ne - Katjuša je ljudska pesem in si nihče ne lasti avtorskih pravic (je v javni lasti), za pesem avtorja, ki je pravkar umrl, to ne velja. Poleg tega ima stran Katjuša (pesem) vsaj nekaj enciklopedične vsebine, da ji lahko rečemo članek. — Yerpo Ha? 20:05, 16. november 2014 (CET)

Slika:Dovoljenje Vanja Pegan.jpg

Tole je za na OTRS (ali je že tam)? --Sporti (pogovor) 12:16, 17. november 2014 (CET)

OTRS je res primernejši kraj (je še iz pre-OTRS časov), so pa dovoljenja rahlo problematična, zato se jih (še) nisem lotil. Bi bilo bolje, da enkrat predebatiramo, ampak jaz na žalost trenutno nimam časa razmišljat o tem. — Yerpo Ha? 21:33, 18. november 2014 (CET)

glede albuma Rh-

Pozdravljen,

napisal si, da sem tekst "Ozadje" skopiral z različnih virov... kar pa ni res, vsaj neposredno ne. Tekst sem v celoti skopiral (in slovnično popravil) s strani benda Siddharte, kjer je pač tekst za vsak album posebej; ki pa bi bolj spadal na stran albuma kot stran skupine kot take. Prebral sem, da se tekst z druge wikipedia strani sme kopirati brez navajanja vira, če sem se zmotil, mi je žal. A mislim, da je treba počistiti stran Siddharta, če je bil je tu problem z navajanjem virov.

Pa trudil sem se s popravljanjem tistega teksta... xD

Marmio

glede albuma Rh-

Hvala, nisem vedel. Lepo je videti, da vsaj nekdo opazi te strani. (fyi, strani za Id in Nord imata isto težavo)

Ženska oblika labele v Wikidata

Če si za, a bi lahko kaj dodal temule predlogu za žensko obliko label (zaenkrat predvsem za naše poklice v infopoljih za osebe), ki so ga predlagali na mojo željo: d:Wikidata:Property_proposal/Unsorted#ženska oblika oznake (string). Če mogoče še koga poznaš, ki se spozna na strukturo Wikipodatkov, ga lahko vključiš v pogovor. Me bo pa potem, če se bo to izvedlo, čakalo še nekaj kodiranja in seveda vnašanje novih podatkov za poklice v ženskem spolu. --Pinky sl (pogovor) 14:14, 18. november 2014 (CET)

Točnost podatkov

Prosila bi, če lahko popravite vsaj netočne podatke: - rojstni datum, ki je 12.11. - ni pevka zabavne glasbe - ne poje dance zvrsti, ampak pop, jazz in chanson

Podatki so bili popolnoma objektivni in dosegljivi iz mnogih virov, najbrž z izjemo enkrat uporabljene besede 'uspešno'. Ne razumem, zakaj potemtakem vsaj ne selekcionirate podatkov in odstranite samo tiste, ki so po vašem mnenju promocijski ali kakršni koli že pač. Sem 24-letna študentka in nimam nikakršnih P.R.-ovskih virov, spremljam pa kariero glasbenice in kot nam bi naj bila dana možnost na Wikipediji, sem dopolnila članek z dodatnimi podatki o izobraževanju ipd. ter odstranila netočne podatke.

Amaer (pogovor) 20:39, 22. november 2014 (CET)

Rojstni datum sem odstranil, ker nisem nikjer našel vira. Podatki so mogoče resnični, tekst pa gotovo ni objektiven, saj ga je napisal piarovec - isti je namreč objavljen na raznih festivalskih predstavitvah, npr. Evrovizija.com, RTV-SLO idr.). Če je kaj netočnega, se popravi tisti podatek, brisanje teksta in nadomeščanje s copy-paste reklamo pa je nespoštljivo do tistega, ki je obstoječi tekst napisal in tudi na splošno do te enciklopedije. Mimogrede, pop, jazz in chanson so zvrsti zabavne glasbe, tako da ne vem od kje ideja, da ni pevka zabavne glasbe. — Yerpo Ha? 20:55, 22. november 2014 (CET)

Razlaga

Živijo Jernej!

Ker sem najprej pregledala na seznamu zborovodij, kaj navedbe vsebujejo, sem naredila tako, kot imajo navedeno ostali. Če torej želim, da je link na zbor, moram ustvariti stran tega zbora in na koncu zunanje linke... Če zdaj prav razumem.

Glede Sigica pa - tekst je definitivno star in sploh ne velja. Ker tu delam, smo pač želeli spremeniti podatke o delovanju, da ne bi prišlo do nesporazumov. Tu ni nobenih avtorskih pravic, ker gre za opis delovanja našega centra. Torej obstoječi tekst pobrišem - bo to bolje?

Morda še to - sem sploh prvič tule gor in ker smo se lotili ažuriranja, sem začela z najbližjimi vsebinami, da sploh vidim, kako ta sistem deluje. Zato se opravičujem za nevednost.

Pozdrav,

Tanja

Hvala za pojasnilo. Wikipedija zaradi svoje odprte narave ni čisto konsistentna, vendar se trudimo delovati po načelu nepristranskosti, da vsaj mi nismo trobilo, ki objavlja (skoraj) samo piarovsko gradivo. Zato bi res prosil za upoštevanje dogovorov o konfliktu interesov pri članku o Sigicu. Se strinjam, članek v sedanji obliki je zastarel, zato sem dodal oznako za bralce. Napotek kako prispevati k izboljšanju je na strani s smernico o konfliktu interesov. V bistvu je že samo uporabniško ime "Sigic" problematično - Wikipedija je kolaborativen projekt, kjer naj bi si bili urejevalci enakovredni, zato se vzdušje podre, če se pojavi neka razosebljen uraden naziv, kjer ni jasno, s kom zares komuniciramo (še posebej, ko začne sogovornik govoriti o svojem delu v prvi osebi množine). Kolegi na angleški Wikipediji celo prepovedujejo taka deljena in promocijska uporabniška imena.
Kar se zbora tiče, sem popravil vnos. Preden odgovorim na vprašanje, me zanima - je tvoj/vaš namen v Wikipediji ustvarjati članke o zborih in drugih skupinah, o katerih zbira podatke SIGIC? Načeloma bi bili taki prispevki dobrodošli, če le niso kopija gradiva, ki so ga te skupine napisale o sebi in če so podprti z resnimi neodvisnimi viri. — Yerpo Ha? 14:01, 27. november 2014 (CET)

Domžalski komorni zbor

Hvala za popravke pri slogu poglavij in tabel. Seveda tudi pri razvejitvi. Očitno nisem bil dosleden pri upoštevanju navodil. Manjkajoči viri so še na seznamu potrebnih sprememb. Nikjer pa ne najdem razloga, zakaj si odstranil zunanjo povezavo na Facebook. Prosim za namig in lep dan želim. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Citronček (pogovorprispevki) 15:12, 28. november 2014‎.

Načeloma naj bi bile zunanje povezave čimbolj selekcionirane, ker Wikipedija ni imenik. Začne se s Facebookom, potem pride do proliferacije povezav do raznoraznih socialnih medijev na splošno v člankih - YouTube, Twitter, Instagram, Google+... (glej Wikipedija:Zunanje povezave). Drugo, Facebook kot platforma je nasprotje Wikipedije - zaprt, profiten, nezanesljiv in vzvišen do standardov, kar ne vzbuja zaupanja v dolgoročno uporabnost povezav nanj. Je že res, da ta konkretni zbor trenutno objavlja veliko materiala o sebi samo na FB, ampak rešitev za to je, da vključijo povezavo do tja na svojo spletno stran, potem se lahko obiskovalec odloči, koliko ga zanima. — Yerpo Ha? 15:51, 28. november 2014 (CET)

Kemija

Članki iz kemije so potrebni temeljitega čiščenja in brisanja. Značilen primer so članki

Za začetek te prosim, da izbrišeš članek Vodikov fluorid, raztopina, potem pa bo sledil še kakšen. Hvala! --Octopus (pogovor) 09:42, 29. november 2014 (CET)

Gre za ostanke WikiProjekta Nevarne snovi, katerega mentor je malo narobe razumel poanto enciklopedičnega članka. Varnostni list za HF sem zaenkrat spravil s poti v projektni imenski prostor. Za par kvalitetno izdelanih strani smo naredili tako, da smo jih prestavili kot podstran članka, na naslov "spojina X/Varnostni list". Če pa misliš, da niso dolgoročno uporabne (ker tega noben ne bo posodabljal), pa lahko naredim predlog za brisanje izdelkov tega projekta in pojasniš tam, da se odločimo skupaj. — Yerpo Ha? 14:15, 29. november 2014 (CET)

Ozadje projekta Nevarne snovi poznam. O tem, kaj je za brisanje in kaj za dodelavo, bi se morali odločati sproti. Članek Vodikov fluorid, raztopina zagotovo ni uporaben in ga lahko dokončno zbrišeš. --Octopus (pogovor) 09:29, 30. november 2014 (CET)

Nevarne snovi, po domače HazMat, so tudi (med drugimi) moja specialistična tema. Če je kje treba priskočiti na pomoč, samo zažvižgati SmozBleda (pogovor) 11:59, 30. november 2014 (CET)
  • Prideš na vrsto! Hvala, --Octopus (pogovor) 10:21, 1. december 2014 (CET)
DaD OpravljenoYerpo Ha? 20:00, 4. december 2014 (CET)

Kategorija:Taksoni, opisani leta X

Misliš, da ne bi npr. Kategorija:Taksoni, opisani leta 2014 povezali na en:Category:Species described in 2014 - ni ravno isto, ampak morda dovolj blizu? --Sporti (pogovor) 10:24, 29. november 2014 (CET)

Sem razmišljal parkrat o tem, ja, ampak se še nisem odločil za nobeno od rešitev. Najbolj idealno bi bilo najt ekvivalentno kategorizacijo v kakem tretjem jeziku, kar mi ni uspelo. — Yerpo Ha? 14:15, 29. november 2014 (CET)
PMM bolje, da je povezano na zelo podobno varianto, kot da ni. Če pa se slučajno pojavi bolj točna varianta (kar je precej malo verjetno), bomo pač popravljali... --Sporti (pogovor) 10:51, 30. november 2014 (CET)

Unikatno priznanje za ... delo pri WikiProjektu 1000 nujnih

Alarm - rdeča do škrlatno-vijoličasta ušesa. Enkratno unikatno! Hm... er.... Hvala, Yerpo;) PS: preč s temle, v arhiv - 2015 je na horizontu SmozBleda (pogovor) 11:56, 30. november 2014 (CET)

Urejanje wiki UCK Kino Šiška

Lepo pozdravljeni,

Članek o UCK Kino Šiška bi radi opremili in dopolnili. Kot del ekipe KŠ nas zanima, ali moramo vsak podatek in informacijo povezati na nek v medijih objavljen članek? -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Center urbane kulture Kino Šiška (pogovorprispevki) 12:52, 4. december 2014‎.

Še enkrat, na strani Wikipedija:Konflikt interesov je razloženo, kako lahko predstavnik inštitucije prispeva k dopolnjevanju članka o tej inštituciji. Ker dvomim, da vas sedi več za isto tipkovnico, bi tudi prosil, da si ustvariš osebni uporabniški račun. S celim centrom človek težko komunicira. Uporabniško ime je lahko izmišljeno, samo naj na uporabniški strani piše, da gre za predstavnika Kina Šiška. Hvala, — Yerpo Ha? 13:11, 4. december 2014 (CET)
In jezik naj bo seveda nevtralen, ne vzneseno-marketinški Lp --ModriDirkac (pogovor) 13:48, 4. december 2014 (CET)

Poštena uporaba

Živjo, profesor z ljubljanske slovenistike me je napotil, naj pri administratorju preverim, ali je predstavitvena slika, ki sem jo naložila na stran pisatelja Marjana Kolarja (https://sl.wikipedia.org/wiki/Marjan_Kolar) v skladu s pravili poštebe uporabe. Slika je vzeta iz revije, bolj slabe kvalitete, zraven pa sem navedla tudi vir. Na voljo ni nobene druge slike istega avtorja. 11:26, 5. december 2014 (CET)

Zdravo, princip poštene uporabe zahteva, da je slika neponovljiva - torej da ni niti teoretično možno ustvariti proste različice. To pri portretih ljudi velja, če so že pokojni. Glede na to, da je g. Kolar še živ, na žalost poštena uporaba ni upravičena (pa čeprav je prosto različico v praksi mogoče težko utsvariti). Obširneje je princip razložen na strani o avtorskih pravicah. — Yerpo Ha? 11:34, 5. december 2014 (CET)

Wikimedia CEE Meeting 2014

Pozdravljeni,

Sem te poslal e-pošto z vabilom na Wikimedia CEE Meeting 2014 v Kijevu. Vendar pa nisem prejel nobenega odgovora od tebe. Prosimo, da preverite svoj e-pošto in izpolnite obrazec za registracijo.

Hvala, v imenu organizacijskega ekipo dogodka.


Hi,

I have sent you an email with an invitation to the Wikimedia CEE Meeting 2014 in Kyiv. However, I have not received any response from you. Could you please check your email and fill in the registration form?

Thanks, for the CEEM organising team — NickK (pogovor) 01:43, 6. december 2014 (CET)

Hi, I must have forgotten, sorry about that. Unfortunately, I'm not able to attend this year, but I have posted the information to our general discussion page last month, so anyone interested can go for it. — Yerpo Ha? 08:19, 6. december 2014 (CET)
Yes, thank you for the announcement. Looks like no one was really interested in it, so it will be unfortunate if no Slovenians will be able to come this year, but we hope you will be back in 2015 — NickK (pogovor) 19:08, 6. december 2014 (CET)

WP: NI

Glede članka o S. Hvalcu gre za perzistentni problem, ki je bil ustvarjen (in brisan) že tretjič, kljub jasno navedenim razlogom (glej tukaj za zgodovino in tukaj za obrazložitev). Jaz sem uporabniku Sandokan1000 tokrat natančno razložil situacijo, če pa bo zadeva vztrajala, bo treba izvesti sankcije, ker si drugače kot namerno ignoriranje pravil to ne znam razlagat. Pišem ti zato, da bo v prihodnje vstopil v akcijo administrator, ki ni vpleten v zadevo (če bo seveda potrebno). Lp, --Archangel 12:26, 7. december 2014 (CET)

Ok, hvala, bom pozoren. Je pa dobro uporabnika sproti opomniti na izbris, kar včasih pozabimo (tudi jaz mu nisem prilepil sporočilne predloge na pogovorno stran, ko sem članek prejle predlagal za hitro brisanje) - razlage v povzetku brisanja ni težko spregledati. — Yerpo Ha? 12:43, 7. december 2014 (CET)

Jerry Mažgon

Lep pozdrav,

zanima me, kako lahko spremenim naslov svoje glavne strani, ker bi rad popravil slovnične napake - velike začetnice. Želel sem tudi dodati svojo sliko v polje za izvajalca, ampak je žal ne znam naložiti. Tudi dokumentacije nisem našel.

Vesel bom, če mi lahko pogamate pri mojem problemu.


Najlepša hvala in lep pozdrav,

Jernej Mažgon - Jerry

Priporočam najprej, da prebereš smernico o konfliktu interesov - avtobiografije ne sodijo v enciklopedijo in stran bo v kratkem izbrisana, zato menim, da se nima smisla truditi z malenkostmi. — Yerpo Ha? 14:32, 7. december 2014 (CET)

Spoštovani,

prosil bi, če mi natančneje napišete kaj moram storiti, da bo moja Wiki stran fixna in ne bo izbrisana. Prav tako me zanima, kako objavim povezave do "resnih virov", saj sem žal neuspešno poskušal dodati razne youtube in podobne zunanje povezave.

Hvala.

Tominjerry (pogovor) 15:35, 7. december 2014 (CET)

Resni viri niso youtube filmčki, ampak novinarski članki v nacionalnih časopisih, RTV prispevki in podobno, brez trač revij in lokalnih TV postaj. Tudi bežne omembe v seznamu nastopajočih ne štejejo. Kaj moraš storiti, lepo piše na strani, do katere sem dal link zgoraj. In mislim, da malo narobe razumeš Wikipedijo - stran Jerry mažgon jernej ni tvoja osebna predstavitvena stran, ampak enciklopedičen članek. Ki pač trenutno ne zadostuje niti osnovnim kriterijem, problem je predvsem to, da je avtobiografija. Zato v tej obliki ne more pod nobenim pogojem ostati v Wikipediji, žal.
Na pogovornih straneh se mimogrede tikamo, tudi mene seveda ni treba vikat. — Yerpo Ha? 15:39, 7. december 2014 (CET)

Goriški pihalni orkester

Spoštovani, opravičujem se za morebitna copy-pastana besedila katerih namen zagotovo ni bil takšen. Razumem delovanje Wikipedie in zato menim, da vsebini Zgodovina in Dosežki nista bili promocijski. Prvi del bom pa ustrezno preoblikoval, da bo ustrezal vašim zahtevam. Že v naprej se zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Znanstveniki

Predlagam, da se za znanstvenike namesto infopolja Oseba dosledno uporablja infopolje Znanstvenik. --Octopus (pogovor) 08:04, 12. december 2014 (CET)

Se strinjam, jaz v svoje članke vedno vključim tega. Le včasih, ko drugi ustvarjajo biografije znanstvenikov, vstavijo namesto njega infopolje Oseba - mogoče je bolj priročno, mogoče ne vedo za infopolje Znanstvenik, kakorkoli. Če opazim kak tak primer in imam ravno čas/voljo, ga zamenjam, ne bi pa brisal infopolja samo zato ker je bolj splošno in se mi ne ljubi popravljat - je vseeno bolj uporabno kot nič. — Yerpo Ha? 08:34, 12. december 2014 (CET)
  • Infopolje Oseba je vsakakor boljše kot nič, če bom na katero naletel, pa ga bom zamenjal s Znanstvenikom. --Octopus (pogovor) 08:53, 12. december 2014 (CET)
Infopolje Oseba je splošno infopolje, smo pa trenutno v stanju posodabljanja različnih infopolj za osebe, ki bo osnovne podatke prebrala iz Wikipodatkov. Infopolje Oseba se je množično vključilo na strani oseb brez infopolja. Zatorej brez hitenja. Trenutno s Sportijem posodabljava infopolja za športnike. Če želite, da kakšno infopolje vzamem pod drobnogled prej (predno se lotite množične zamenjave), pa mi sporočite na moji pogovorni strani. --Pinky sl (pogovor) 10:12, 12. december 2014 (CET)

Slovenjenje podatkov v Wikidata

Bil si omenjen v mojem pogovoru (Uporabniški_pogovor:Pinky_sl#Bugi - Kristóf Báthory), pa me zanima tvoje mnenje glede slovenjenja podatkov krajev v Wikidata, če kaj poznaš, če je to sploh možno? --Pinky sl (pogovor) 17:10, 13. december 2014 (CET)

1000 nujnih in wikiproject:medicine

moja posodobitev slovenskega fundusa (gl wikiprojekt Medicina) je bila zavrnjena. Gre očitno za nesporazum, čeprav ne vem točno, kateri(g). Sklepam, da gre za contradictio in adiecto: po eni strani se stran tiče wikiproject:medicine, podpoglavje po drugi strani pa projekta 1000 nujnih. Hja ... Da citiram Rodneyja Kinga: Can't we all just get along!? Moja referenca za članke iz medicine je tukaj (Wikiproject:medicine: merodajni seznam in stanje po jezikih). Hvala za pojasnilo in nasvet(e), kako se podobni situaciji v bodoče izognem. Moj nasvet: ločiti obe temi, da si ne bosta hodili v lase SmozBleda (pogovor) 15:42, 17. december 2014 (CET)

Ja, tisto podpoglavje je mišljeno presek WikiProjekta Medicina in Wikiprojekta 1000 nujnih. Vsekakor pa lahko naredimo novo podpoglavje s članki, ki so prioriteta prevajalskega projekta, če misliš, da je koristno. Nekaj naslovov bo podvojenih, kar pa PMM ni problem, bolj se mi zdi bistveno, da ne ustvarjamo zmede s tlačenjem obojega v isti žakelj. — Yerpo Ha? 15:47, 17. december 2014 (CET)
Hvala, Yerpo, za sporočilo! Bom uredil na kak pameten način. Nekaj drugega iz istega kota - tole bi bilo vredno objaviti na kakšnem vidnejšem mestu: Jimmy Wales o WikiProject Medicine in Translators without Borders LP SmozBleda (pogovor) 08:16, 21. december 2014 (CET)

Glede navednic na slovenski Wikipediji

Pozdravljen že spet, tokrat imam bolj splošno vprašanje: zakaj slovenska Wikipedija po defaultu uporablja francoske navednice (« in ») namesto klasičnih in bolj pogostih ("")? Ali je že bila kdaj kakšna pobuda, da bi stvar spremenili? Tvoje osebno mnenje? Marmio

Kje je po 'defaultu' to rabljeno? Ali misliš prav francoske, ruske, grške (« in »), ali obrnjene (» in «)? Klasični in najbolj pogosti narekovaji načeloma niti niso pravi po SP, saj naj bi se rabila predvsem („ “ ali » «). Usredinjena dvojna sta (bila) običajna v tiskanih besedilih in besedilo spletne enciklopedije je pmsm temu še najbližje. --xJaM (pogovor) 15:29, 19. december 2014 (CET)

Vprašanji/pomoč

  1. Ali lahko v wikipodatkih urediš katera slika se naj pokaže v članku Allvarja Gullstranda. Na WD je druga slika kot trenutno v infopolju.
  2. Si imel kašen poseben razlog za spremebo priimka iz Segrè v Segre v predlogi {{Nobelovi nagrajenci za fiziko}}? Jaz sem popravil nazaj, predvsem zato, ker večina člankov vodi tja, verjetno pa tudi ni potrebe, da se priimek sloveni, ker je izvirno latiničen. Če pa ni prav, lahko seveda nazaj popravim (vključno z drugimi povezavami in samim člankom. --xJaM (pogovor) 09:35, 20. december 2014 (CET)
Sem kar jaz zamenjala sliko v WD ... to lahko storiš brez problema. Če je zamenjana slika boljše kvalitete, te ne bo tam nihče sekiral. --Pinky sl (pogovor) 09:52, 20. december 2014 (CET)
Najlepša hvala. Ja, sedaj sem malenkost bolj domač v WD, in bi res lahko sam, vendar je Jernej tvoril članek, pa zato. --xJaM (pogovor) 09:57, 20. december 2014 (CET)
Ne spomnim se točno, zakaj sem odstranil naglas pri Segrèju, mogoče ker je bilo tako v :enwiki. Če je bolj prav, se strinjam da ostane z njim. Za sliko pa vidim, da sta že s Pinky uredila. — Yerpo Ha? 17:19, 20. december 2014 (CET)

Gradovi/dvorci

Pri seznamu gradov v Sloveniji je težava, ker ni točno določeno kaj je grad. Polovica označenih gradov na strani je v resnici nekaj povsem drugega in so napačno vnešeni. Veliko bolje bi bilo, da je ena stran z vsemi objekti in zraven posebej vnešeno kaj naj bi bil. Zgodovina nekega objekta je lahko bila tudi takšna, da je najprej stal dvor ali haus, ki so mu dodali stolp in tako dobi status stolpastega dvora, kateri je kasneje zaradi nevarnosti nadgrajen v grad. Po koncu Turških vpadov so večino gradov ali opustili ali predelali v dvorce. Med drugo vojno je bilo ogromno takšnih objektov porušenih in na njihovih mestih postavljena tovarna. Pod kaj potem spada objekt? stolp? grad? stolpast dvor? dvorec? haus? samostan?...

LP -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Freienthurn (pogovorprispevki) 09:44, 26. december 2014‎.

Predlagam, da najprej odpreš debato na Pogovor:Seznam gradov v Sloveniji. Vidim, da so tam pred veliko leti že razpravljali o združitvi, pa potem očitno ni bilo dovolj volje. Če bo soglasje, se lahko zaradi mene dvorce vrne in dopolni (skupen) seznam z natančnejšimi podatki. — Yerpo Ha? 09:50, 26. december 2014 (CET)