Uporabnik:Yerpo/Brisanje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Članke oz. dodatke v članke največkrat po hitrem postopku brišem iz naslednjih razlogov:

  1. subjekt članka ne zadostuje kriterijem pomembnosti. Če na spletu ne najdem drugačnih objav kot so uradna spletna stran subjekta, trač revije, forumska sporočila in podobni nezanesljivi viri, štejem, da subjekt ni pomemben in je zato neprimeren za objavo v enciklopediji. S tem ne trdim nujno, da ustrezni viri ne obstajajo (lahko preprosto niso online), ampak naloga avtorja vsebine je, da jih navede, kot nalagata pravilo o navajanju virov in pravilo o preverljivosti.
  2. gre očitno za vsiljivo in neenciklopedično oglaševanje. Wikipedija ni oglasnik. Ničvredne oglaševalske puhlice tipa "v podjetju XY želimo postati vodilni v Evropi na svojem področju", "uporaba naše storitve je edinstveno doživetje" ipd. nimajo kaj početi v enciklopediji. Konkretnejše trditve o superiornosti ("naš produkt je najbolj prodajan na svetu") spadajo pod to točko, če niso podprte z ustreznim virom. Sem sodijo tudi kopije promocijskega gradiva subjekta članka z njegove spletne strani, Facebook profila ipd. - Wikipedija ni ponudnik spletnega prostora. Moja presoja, ali je prispevek oglasen ali ne, je močno odvisna od njegove referenciranosti z zanesljivimi neodvisnimi viri.
  3. dodan tekst ni v slovenskem jeziku. Sem spada Googlovščina oz. direkten copy-paste Googlovega prevoda iz katerega tujega jezika (ali Babel Fishovega, če še kdo to uporablja). Avtomatski prevajalniki so uporabni zgolj za zelo grobo razumevanje teme, za ustvarjanje enciklopedije pa niti približno ne.
  4. dodan tekst je očitno skopiran iz kakšnega drugega vira, pri čemer v izvirniku ni izrecno navedeno da je vsebina na voljo za prosto uporabo in razširjanje (najraje pod licenco GFDL in/ali Creative Commons-Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji). To je kršitev avtorskih pravic. Tudi če nikjer ne piše, da je vsebina avtorsko zaščitena, moramo privzeti da je.
    Poseben primer te točke je, kadar objavlja kopijo predstavnik lastnika avtorskih pravic. V tem primeru mora pred objavo ali hkrati z njo na pogovorni strani članka izrecno napisati, da organizacija dovoljuje prosto uporabo razširjanje vsebine po določilih licence CC-BY-SA (torej samo "dovoljujemo objavo v Wikipediji" ni dovolj). Če sem prispevek kljub temu pobrisal, je verjetno padel po prvi ali drugi točki tega seznama.

To so gole osnove, ki so po mojem mnenju dovolj dobro razložene na ustreznih straneh s pravili, ki bi jih moral vsaj bežno preleteti vsak, preden se loti ustvarjanja vsebine. Zato štej moje morebitno pojasnilo kot uslugo oz. ne bodi presenečen(a), kadar brišem brez besed (v vsakem primeru pa sem razloge navedel v povzetku brisanja, ki se prikaže, ko poskušaš odpreti brisan članek). Ponavljajoče objave prispevkov, ki spadajo pod katero od zgornjih točk, kljub opozorilu, bom obravnaval kot vandalizem in s pooblastili skupnosti preprečil nadaljnje urejanje kršitelju zgoraj omenjenih pravil. To posebej velja za vsiljivo oglaševanje in kršenje avtorskih pravic.

Ker sem samo človek, dopuščam možnost, da sem se zmotil. Lahko sem preveč površno preletel vsebino ali premalo natančno pobrskal po najbolj priročnem viru podatkov (spletu). V tem primeru ali tudi sicer, če meniš, da zgoraj našteto nima zveze s tvojim prispevkom, mi to sporoči na pogovorni strani. Če po vsem tem še nisi zadovoljen/-a z obravnavo, lahko povprašaš za mnenje preostalo skupnost - pod lipo ali med prošnjami za administratorsko pomoč.

PS: v Wikipediji se brez izjeme tikamo in v tem duhu je napisano zgornje. Tudi mene seveda ni treba vikat.

Nazaj na pogovorno stran