Wikipedija:Odmevnost

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Wikipedija:Pomembnost)

Če je subjekt (zadeva/oseba/organizacija) ustrezno predstavljen(a) v zanesljivih in neodvisnih virih, menimo, da je odmeven. Če temu kriteriju ne zadostuje, menimo, da ni primeren za obravnavo v enciklopediji.

  • »Ustrezno predstavljen« pomeni, da viri dovolj dobro opisujejo subjekt in ni potrebno izvirno raziskovanje.
  • »Zanesljiv oz. ugleden vir« je v splošnem vir, ki mu je mogoče zaupati, da objavlja preverjene in resnične podatke. Zgled so časopisni članki, televizijske oddaje, knjige in ostala dela, ki gredo pred objavo skozi postopek uredniškega preverjanja. Seveda je treba tudi pri tem uporabiti nekaj zdrave presoje. Za primer, tabloidi in podobni »lahki« mediji niso ustrezen vir podatkov, še posebej ne o živečih osebah, čeprav imajo uredništvo, saj pogosto objavljajo nepreverjene govorice, ki lahko škodijo ugledu posameznika in so lahko podlaga za tožbo proti Fundaciji Wikimedia.
  • »Vir« je v Wikipediji določen kot sekundarni vir, zaželena je uporaba več virov.
  • »Neodvisen vir« je vir, ki nima neposredne povezave s subjektom. To izključuje med drugim uradno spletno stran subjekta, oglase v drugih medijih, izjave za javnost ipd. Uradne spletne strani in podobne objave so sprejemljiv vir za osnovne podatke in podobne nekontroverzne trditve, vendar kot edini vir niso zadostne za opredelitev odmevnosti.

Odmevnosti ni nekaj, kar je mogoče predvideti. Špekulacija, da bo subjekt v kratkem (ob dokončanju projekta, zmagi na prihajajočem tekmovanju ipd.) deležen velike medijske pozornosti, ni dovolj za zadostitev kriterijem odmevnosti.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]