Wikipedija:Podstrani

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Podstrani so strani, ločene od katere druge z znakom »/« (poševnico navzpred). Uporaba te možnosti za strani v osnovnem imenskem prostoru (članki) ni mogoča. (glej tudi m:Subpage feature). Pogost način za začetek podstrani je izdelava nove [[povezava|povezave]], ki se začne z / (poševnico). Stran, na katero taka povezava kaže, obravnavamo kot »podrejeno« gostiteljski strani in jo poimenujemo in povezujemo po zgledu [[Članek/Podstran]]. Mogoče je ustvariti podstran podstrani (oz. pod-podstran). Na vrhu vsake podstrani ali pod-podstrani je na razpolago vrnitvena povezava na višje ravni strani.

Dovoljena uporaba[uredi | uredi kodo]

  1. Osnutki večjih predelav člankov, t.j. [[Članek - primer/Začasno]] (Ti so lahko tudi podstrani pogovorne strani člankov.) Podstrani ne uporabljajte za trajno vsebino, ki naj bi bila del enciklopedije.
  2. Uporabniške strani - izdelava dodatnih strani v uporabnikovem lastnem imenskem prostoru, t.j. [[Uporabnik:Zgled/Osnutek članka]] ali [[Uporabnik:Zgled/O meni]].
  3. Podstrani wikiprojektov - za predloge projektov, razpravo in strani s smernicami.
  4. Razdelitev dokumentacijskih strani Wikipedije (npr. Wikipedija:Predlogi za brisanje itd.), ki bi bile sicer prevelike za enostavno uporabo.
  5. Arhiviranje pogovornih strani - z uporabo oštevilčenih strani arhiviramo tako pogovorne kot uporabniške pogovorne strani. To omogoča, da po razpravah še vedno lahko iščemo, ne da bi se bilo treba mukotrpno prebijati skozi zgodovino strani.

Kako ustvariti uporabniško podstran[uredi | uredi kodo]

Za izdelavo uporabniške podstrani:

  1. Odprite svojo uporabniško stran za urejanje, dodajte povezavo vrste [[Uporabnik:UPORABNIŠKO IME/ime podstrani]] ter shranite stran.
  2. Kliknite novo povezavo. Prikazalo se bo besedilno polje, ki vam bo omogočilo urediti novo podstran.
  3. Na podstran dodajte, kar želite.

Vedite, da povezave razlikujejo med malimi in velikimi črkami.

Kadar izdelava podstrani omogoča boljšo organizacijo vaše osebne vsebine, je zaželena. Vedite pa, Wikipedija ni brezplačni gostitelj - uporabe uporabniške strani ali podstrani za vsebino, ki ni povezana s pisanjem enciklopedije, ne odobravamo. Ob hudih kršitvah bomo vsebino izbrisali.

Zgodovina podstrani[uredi | uredi kodo]

Podstrani so se v Wikipediji v začetku uporaljale kot orodje razlikovanja med predmeti za izdelavo tematskih hierarhij člankov, vendar se je zaradi uvrščanja člankov v več kot eno hierarhijo to izkazalo za neuporabno. Namesto tega smo za razlikovanje med enakopisnicami uveljavili sistem razločitev. Hierarhično organizacijo vsebine omogoča sistem kategorij, uveden sredi leta 2004.

Programje MediaWiki podpira selektivno omogočanje in onemogočanje izdelave podstrani v različnih imenskih prostorih. V imenskih prostorih, kjer je izdelava podstrani podprta, lahko podstran ustvarite preprosto s povezavo na ime podstrani s poševnično predpono (npr. [[/Arhiv]]).

Poševnice v naslovih člankov[uredi | uredi kodo]

Nekatere teme imajo v imenu poševnico — npr. OS/2. To ne pomeni težav. Če je za poimenovanje stvari treba uporabiti poševnico, jo uporabite.

Sorodne teme[uredi | uredi kodo]

- v angleščini