Wikipedija:Lutkarstvo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Lutka ali marioneta, tudi nogavičnik (izvorno angleško sock puppet) je wikipedist, ki ureja Wikipedijo pod drugim uporabniškim imenom kot tistim, ki ga je prvotno registriral.

Uporabniški račun v Wikipediji skupaj s seznamom urejanj, uporabniško stranjo in uporabniškim pogovorom predstavlja identiteto posameznika, kar olajša drugim uporabnikom komunikacijo z njim in razumevanje njegovih stališč. Nekateri uporabniki poleg svojega prvotnega uporabniškega računa (to je tisti, s katerim imajo največ urejanj in najbolj razdelano identiteto) ustvarijo tudi alternativnega. Takšna praksa je načeloma nezaželena, saj otežuje komuniciranje znotraj skupnosti.

Izrecno je ustvarjanje marionetnih računov prepovedano, če se poskuša uporabnik s tem izogniti administratorskim ukrepom in pravilom (blokada, pravilo treh vračanj), za napihovanje števila glasov v anketah in drugih glasovanjih, ustvarjanje kontroverznosti in za druge nekonstruktivne dejavnosti.

Omejena uporaba marionetnih uporabniških imen je dovoljena le uveljavljenim uporabnikom za preizkušanje delovanja sistema, uporabnikom, ki upravljajo bote in v drugih primerih, o katerih odloča skupnost. Če ustvarite tak alternativni račun, naredite na njegovi uporabniški strani jasno vidno povezavo do svojega prvotnega.

Ravnanje z marionetnimi računi[uredi | uredi kodo]

Uporabniški račun, za katerega obstaja sum, da je marioneta drugega uporabnika, označimo s predlogo {{marioneta}} na uporabniški strani. Kadar je bil ustvarjen za izogibanje administratorskim ukrepom ali druge zgoraj opisane nekonstruktivne namene, se lahko blokira tako tega kot uporabnikov prvotni račun.

Naslov za preverjanje sumljivih uporabniških imen in njihovih IP naslovov je stran Checkuser na Meti.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]