Wikipedija:Brez pravnih groženj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije


V Wikipediji se zavzemamo za reševanje sporov z mirnim pogovorom, brez groženj s pravnimi ukrepi. Če se čutite primoranega začeti s pravnim postopkom zaradi vsebine Wikipedije, vam tega ne moremo preprečiti. Vendar pa vas prosimo, da ne urejate nobenih strani v Wikipediji, dokler pravni postopek ni končan. S tem želimo zagotoviti, da se spor ne bo po nepotrebnem zaostril zunaj pravnega okolja in da bodo vsi postopki tekli po ustreznih poteh. Kdor izreka pravne grožnje ali sproži postopek pri državnih organih zaradi nesoglasja v Wikipediji, mu bo v ta namen urejanje preprečeno do preklica grožnje oz. konca postopka.

Uporabnik, ki izreka pravne grožnje, ne bo odstranjen s projekta »samo zato, ker grozi s tožbo«, temveč predvsem zato, ker:

  1. se s tem zmanjša možnost za zaostritev že tako napete situacije;
  2. se s tem zmanjša stres in administrativno breme udeležencev projekta;
  3. se s tem zmanjšajo negativne posledice na delovanje skupnosti urejevalcev kot celote;
  4. na ta način ne more priti do situacije, ko nekdo poskuša delovati na projektu v duhu sodelovanja in se hkrati pripravljati na pravni spor.

Zato prosimo, da ne izrekate tovrstnih groženj preko strani Wikipedije. Namesto tega stopite v stik z udeleženci spora neposredno prek e-pošte ali drugih poti, ki jih dajo na razpolago. Če je težava v sami Wikipediji, kontaktirajte njeno matično organizacijo, Fundacijo Wikimedia.

Vsak uporabnik lahko opozori na pravne grožnje na strani za prošnje za administratorsko pomoč.

Mejni primeri[uredi | uredi kodo]

Vztrajno označevanje komentarjev drugih urednikov za »razžalitve«, »obrekovanje« ali kaj podobnega se lahko utemeljeno razume kot grožnja s tožbo, tudi če ni bilo mišljeno tako. Priporočamo uporabo manj konfliktne retorike, kar se sklada tudi s smernicami o etiketi in pravili o vljudnosti v tem spletnem prostoru.

Po drugi strani se vljudna in utemeljena pritožba nad neprimerno vsebino ali kršitvijo avtorskih pravic ne bo obravnavala kot pravna grožnja. Naslov za tovrstne pritožbe je stran za prošnje za administratorsko pomoč. Poseben primer so biografije živečih oseb. Morebitno žaljivo vsebino, ki ni podprta z ustreznimi viri, lahko iz biografskega članka odstrani vsakdo. Prosimo le, naj odstranitev utemelji v povzetku urejanja.