Wikipedija:Prošnje za administratorsko pomoč

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Obvestila Pod lipo (piši) Orakelj (piši) Administratorska pomoč (piši) International (write)
Bližnjice:
WP:ADPOM
WP:PZAP
WP:PAP
Admin mop.PNG Administratorji so wikipedisti s pravicami sistemskega operaterja, kar pomeni, da lahko brišejo ali zaščitijo članke, razveljavljajo vandalizme in blokirajo uporabnike, ki povzročajo škodo.

Tu lahko uporabniki zaprosijo za pomoč s strani administratorja oz. birokrata.

Na dnu strani odprite novo poglavje z naslovno vrstico == (smiseln naslov) ==. Opišite problem in po možnosti navedite tudi rešitev oz. rešitve problema. V primeru, če je prošnja nujna, je bolje, da se obrnete na trenutno aktivnega administratorja oz. birokrata (preglejte zadnje spremembe).

Upoštevajte vrstni red: novejše prošnje spadajo na dno strani. Nov razdelek.

Spoštovani,[uredi kodo]

Spoštovani,

zahvaljujem se, ker ste naložili spletno stran o meni na Wikipediji, vendar vas prosim, da jo takoj zbrišete. Podatki, ki ste jih naložili, so namreč stari in neažurirani že od leta 2011 in deloma tudi netočni. Poleg tega ne želim biti na spletni strani Wikipedije. Vljudno prosim, da upoštevate moje razloge in spletno stran takoj zbrišete.

Lep pozdrav,

Mojca Ramšak

Pozdravljeni, žal ni tako enostavno. Wikipedija je enciklopedija, ki jo lahko ureja vsak. Članek navaja vire, ki so splošno dostopni, kar pomeni, da si jih nismo izmislili. Če je članek nepopoln, se lahko dopolni, netočni podatko pa popravijo.--Rude (pogovor) 08:05, 22. marec 2017 (CET)

Zložljiva navigacijska polja - collapse ne deluje[uredi kodo]

Sem poskušala popraviti delovanje zložljivih seznamov (zapri/odpri gumb). Prednastavljeno bi moralo biti tako, da bi bili seznami skriti. Sedaj je vse razširjeno. Glej npr. Predloga:Liberalizem sidebar. Osnovni problem je verjetno v MediaWiki:Common.js, ki sem ga poskusila popraviti ... pa je poskus žalostno propadel. Narobe deluje tudi v infopoljih (glej članek Dornbirn). Posodobiti poskušam tudi Predloga:Skrito, kjer je v testnih primerih videti, da zadeva ne deluje. --Pinky sl (pogovor) 20:01, 17. september 2017 (CEST)

Pri navpoljih, ki imajo state = collapsed (na primer {{Time Person of the Year}}), se tudi dogaja, da [odpri/zapri] ne deluje. Na Wikinavedku, kjer so v glavnem vsa navpolja nastavljena na collapsed ({{Predsedniki Združenih držav Amerike}}), deluje vredu. --  Janezdrilc 15:09, 18. september 2017 (CEST)
Janez, sem popolnoma posodobila MediaWiki:Common.js, tako, da je problem, ki si ga omenil rešen. Vendar so še vedno nekateri zložljivi seznami (kot je ta na desni) avtomatsko razširjeni. --Pinky sl (pogovor) 16:31, 18. september 2017 (CEST)
DaD Opravljeno Tudi zložljivi seznami so popravljeni. --Pinky sl (pogovor) 16:17, 5. oktober 2017 (CEST)

Popravek napačno zapisanega priimka[uredi kodo]

Spoštovani,

prosim, da popravite napačno zapisan drugi priimek. Zdaj: Saša Šega Črnič, mladinska pisateljica. PRAVILNO je Saša Šega Crnič.

Hvala, Saša Šega Crnič.

DaD Opravljeno, hvala za opozorilo. Ϻ Zaplotnik prispevki 09:42, 5. oktober 2017 (CEST)

Nalaganje novih slik na Wikipedijo[uredi kodo]

Pozdravljeni,

na programu MolView sem "narisal" model neke spojine in to sliko nato naložil na računalnik. Zanima me, ali lahko to sliko dodam na Wikipedijo, ali zato rabim kakšno dovoljenje te spletne strani ali kaj podobnega?

Hvala! -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Dietil Amin (pogovorprispevki) 21:57, 1. december 2017‎.

Živjo, slike kemijskih spojin načeloma niso avtorsko zaščitene, saj gre za geometričen model narave (torej ne kreativno delo). Tako da lahko modele nalagaš na Zbirko brez omejitev in jih uporabiš v člankih. Samo napiši v opisu, da je narejeno z MolView in izberi "javna last" pod licencami. — Yerpo Ha? 08:27, 2. december 2017 (CET)

Neprimerna vsebina[uredi kodo]

Pozdravljeni, na povezavi: https://sl.wikipedia.org/wiki/Holokavst, se je očitno nekomu zdelo smešno zapisati izredno neprimeren dodatek stavku o številu žrtev med Slovenci. Lahko bi zadevo sam popravil, a se mi zdi da bi bile potrebne tudi sankcije proti urejevalcu, v kolikor to obstajajo. Samo v opozorilo. Lep pozdrav, Matija -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:GubM (pogovorprispevki) 13:07, 24. januar 2018‎.

To je sicer razprava za pogovorno stran članka, ampak kaj točno naj bi bilo tako neprimerno, da bi se ti zdelo nujno kaznovati človeka, ki je to vnesel? Sankcije (blokade) v Wikipediji mimogrede niso namenjene kaznovanju, ampak preprečevanju kvarnega delovanja v bodoče, če drugi načini iskanja soglasja odpovedo in če je možno predvidevati, da bo nekdo nadaljeval z nekonstruktivnim početjem. Tako da ne. Predlagam, da odpreš razpravo na Pogovor:Holokavst in obvestiš avtorja konkretnega podatka, ki se ti zdi sporen. Poiščeš ga lahko iz zgodovine strani. — Yerpo Ha? 13:39, 24. januar 2018 (CET)
Precej verjetno je mislil tole. --Sporti (pogovor) 14:09, 24. januar 2018 (CET)
Ah, tega sem pa spregledal, ker je že Engelbert vmes popravil. Ok, to je res izredno neprimeren dodatek, o katerem ni treba razpravljati, ampak vandalizem iz šolskih klopi je kratkotrajna in naključna zadeva, ki jo lahko obravnavamo samo sproti. Za več kot 24 ur star poseg ni druge rešitve kot čiščenje. Si pa vabljen, GubM, da pomagaš pri takih vzdrževalnih opravilih, s spremljanjem posegov na Wikipediji. — Yerpo Ha? 14:21, 24. januar 2018 (CET)

Ob dodajanju strani v Wikipodatke še label za sl[uredi kodo]

Ob dodajanju strani preko menija na sl (Dodaj povezave) bi bilo zelo koristno, če se hkrati doda še oznaka (label) za sl. Ne vem pa če se to nastavi tukaj ali na Wikidata (če se da). Če se prav spomnim je bilo na začetku tudi tako nastavljeno. --Sporti (pogovor) 09:44, 3. februar 2018 (CET)

To pa mogoče najboljše, če vprašaš kar na Wikipodatkih. Pri drugih Wikipedijah sem preveril, pa imajo vse enako formo povezovanja, tako da ne vem, če je možno kaj lokalno spreminjat. --  Janezdrilc 13:59, 3. februar 2018 (CET)

Hotcat[uredi kodo]

Opazil sem, da zadeva deluje, če so kategorije v angleščini (Category:) npr. Komunikacijski podatki, tako da je verjetno nekje treba popraviti le Category: v Kategorija:. --Sporti (pogovor) 18:09, 1. april 2018 (CEST)

Sem posredoval na HotCatovo stran za pomoč. --  Janezdrilc 03:38, 25. julij 2018 (CEST)
Rešitev je prišla, vsi gumbi spet na svojem mestu. Jupi. Kriv je bil moj prevod iz nemščine, ki je ohranil nemško varianto za imenski prostor Kategorija. Se opravičujem. --  Janezdrilc 15:27, 25. julij 2018 (CEST)
Can someone confirm this fix? I don't think this works... please confirm again. @Janezdrilc and Sporti: (HotCat.template_regexp and HotCat.category_regexp are only not necessary fallbacks) -- Perhelion (pogovor) 20:44, 27. julij 2018 (CEST)
Yes, HotCat now behaves as expected. — Yerpo Ha? 20:58, 27. julij 2018 (CEST)

Every button is on it's place, functioning well. With this translation taken from de: I suppose it works at least as well as there. --  Janezdrilc 23:56, 27. julij 2018 (CEST)

There's only one mildly annoying problem remaining: when you edit multiple categories and it shows you the edit preview after hitting "save", the wiki doesn't recognize the edit summary, warning you that your edit will be saved without a summary, so you have to click "publish" again. But then the summary of changes is there. — Yerpo Ha? 07:41, 28. julij 2018 (CEST)

Mogoče bi bilo boljše kar zbrisati prevod, pa ne bi bilo potem nobenih težav. Ne vem ... --  Janezdrilc 19:31, 11. avgust 2018 (CEST)

Sorry, but as I said, this was not the fix: Special:Diff/5030058/5030059 ("Category:" should be "Kategorija:") I'll fix the code on Commons. @Janezdrilc, Yerpo, and Sporti: Perhelion (pogovor) 17:22, 14. avgust 2018 (CEST)

Brisanje nelaskavih podatkov in pravne grožnje[uredi kodo]

Tale povzetek urejanja dojemam kot pravno grožnjo, bi lahko prosim kdo nevpleten avtorju razložil, da takšna retorika pri nas ni dobrodošla (Wikipedija:Brez pravnih groženj)? Kar se vsebine tiče, dejstvo, da mediji pišejo o spornem ravnanju te osebe, ostaja (se ni ustavilo pri zapisanem v članku, glej recimo [1], [2]). Kaže tudi, da je zelo agresiven pri varovanju svoje javne podobe po pravni in politični poti, tako da tista grožnja ni kar tako. Je kdo že našel razlago, kako je z GDPR in "pravico do pozabe" pri navajanju novinarskih zapisov? — Yerpo Ha? 08:14, 11. avgust 2018 (CEST)

PS: lahko bi se tudi vprašali, kakšna želja po pozabi je to, če novinarjem, ne pa tudi sodišču, rad razlaga svojo plat zgodbe

Lahko bi se vprašali še marsikaj ... mislim, da dodane oznake v članku dobro opisujejo stanje stvari. --Andrejj (pogovor) 15:40, 11. avgust 2018 (CEST)
Mnja, vseeno bi raje, da članek vsebuje povzetek podatkov iz zanesljivih virov. Bo pa tole še zanimivo, tudi na :frwiki je poskusil z isto taktiko. — Yerpo Ha? 19:14, 11. avgust 2018 (CEST)
In na :en ... --Andrejj (pogovor) 21:21, 11. avgust 2018 (CEST)

Brisanje novih Wikipedija strani[uredi kodo]

Pozdravljeni!

Statistični urad RS si prizadeva spodbujati statistično pismenost in zagotavlja metodološko pravilnost statističnih člankov ter podatkov, zato smo se odločili, da ponudimo širši javnosti nekaj strokovnih člankov IZ različnih tematskih področij. Pred dnevi smo tako ustvarili članek z naslovom: Rojeni, umrli, selitve, razveze, poroke v Sloveniji. Naš slog pisanja člankov je strokoven, pri vsebini se držimo se tudi temeljnih načel državne statistike: nevtralnost, objektivnost, strokovna neodvisnost, racionalnost, statistična zaupnost in preglednost. Članki služijo za promocijo državne statistike, ki ponuja brezplačne podatke vsem našim uporabnikom. Kljub temu je bil naš članek zaznan kot promocjska dejavost organizacije (ker smo seveda citirali svoje avtorske članke in navedli svoje spletne strani ter aplikacije, kjer je bila vsebina članka pridobljena). Naš članek je trenutno izbrisan, prosila sem za pridobitev kopije. Prosim za nasvet in informacije, kako lahko ohranimo svoj omenjeni članek? Hvala, Tina Č. Marc -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Regional stat (pogovorprispevki) 08:51, 7. september 2018‎.

Pozdrav. V zgodovini urejanj ne vidim nobenega brisanja zaradi promocije ali kakšnegakoli drugega razloga. Vidim, da je prispevek na naslovu Uporabnik:Regional stat, zato ga sistem seveda ne obravnava kot članek, kar je načeloma možno rešiti s prestavitvijo. Menim pa, da je slog prispevka pretirano esejističen, zato v tej obliki ni primeren za objavo. Že uvod s "Statistike na področju prebivalstva so zanimive ..." ni podoben enciklopedičnemu članku, naslov "Rojeni, umrli, selitve, razveze, poroke v Sloveniji" je pretirano kompliciran (kaj je narobe z Demografija Slovenije?) in tudi dodatkom, kot je poglavje "Zanimivosti", se v Wikipediji izogibamo. Vseeno bi z nekaj dela lahko bil primeren, le zavedati se je treba, kakšen medij je enciklopedija. — Yerpo Ha? 08:58, 8. september 2018 (CEST)
Pozdravljeni Yerpo! Hvala za odgovor! Res je, da se s temi članki srečujemo prvič, in mogoče rabimo malce več pomoči. Vsebinsko bomo članek uredili, mogoče samo pomoč, kako lahko prestavim članek iz naslova Uporabnik:Regional stat tako, da bo viden kot wiki članek? Hvala! -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Regional stat (pogovorprispevki) 10:59, 11. september 2018‎.
Svetoval bi, da najprej vsaj za silo uredimo članek in ga šele potem postavimo na ogled. Za zgled tona in zgradbe članka je lahko kakšen že urejen, recimo Demografija Združenih držav Amerike. — Yerpo Ha? 12:43, 11. september 2018 (CEST)

Izbris IP[uredi kodo]

Pozdravljeni, včeraj zvečer sem popravljal napako na strani Alenka Bratušek o njenem šolanju v Celju. Vendar sem pozabil se prijaviti v račun zato se zdaj v zgodovini urejanj vidi moj IP naslov. Ali bi bilo možno to izbrisati iz zgodovine oziroma zamenjati IP z mojim uporabniškim imenom Spika123. Moj IP je tisti z obrazložitvami Narobe šola, pomota, pomota https://sl.wikipedia.org/w/index.php?title=Alenka_Bratu%C5%A1ek&action=history. Hvala vnaprej. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Spika123 (pogovorprispevki).

DaD Opravljeno --romanm (pogovor) 10:50, 9. september 2018 (CEST)

Brisanje podatkov in pravne grožnje[uredi kodo]

Nove pravne grožnje: Uporabniški pogovor:Colcody2000. Prosil bi koga od ostalih aktivnih administratorjev, da spremlja zadevo in posreduje, če bo treba. — Yerpo Ha? 22:08, 29. september 2018 (CEST)

Združitev profila[uredi kodo]

Prestavljeno s Pogovor:Glavna stran.

Zdravo, zanima me ali je možna združitev dveh profilov. Problem se je pojavil ko sem na dveh Wikipedijah ustvaril račun z istim imenom, Khanassassin, a zdaj bi rad uporabljal profil, ki je povezan z Khanassassinom z angleške Wikipedije (se mi zdi, da nisem mogel uporabljati tistega profila, zaradi nekih osnovnošolskih lumparij, sem pa potem postal povsem zgleden uporabnik, obeh Wikipedij :)). Torej, ali je mogoče Uporabnik:Khanassassin~slwiki "preseliti" na User:Khanassassin (moj trenutni profil)? Hvala v naprej za odgovor in pomoč. :) --Khanassassin (pogovor) 17:14, 6. oktober 2018 (CEST)

Združevanje uporabniških imen na žalost ni možno, bo pa mogoče enkrat v prihodnosti. — Yerpo Ha? 09:08, 7. oktober 2018 (CEST)
Aha, no bomo pa počakal. :) A se spomnim prav, da sva par let nazaj že komunicirala? :) --Khanassassin (pogovor) 17:04, 10. oktober 2018 (CEST)
Nekaj malega, ja. Pet let je že tega 8-o. — Yerpo Ha? 18:55, 10. oktober 2018 (CEST)
Ufff, kaj leti čas! Takrat sem začenjal srednjo, zdaj pa pišem kot bruc :o. --Khanassassin (pogovor) 21:01, 11. oktober 2018 (CEST)

preceded_by / followed_by[uredi kodo]

zakaj se na strani:

Svobodna si. Odloči se

ne pojavi rezultat kode:

         | preceded_by   = Operacija Cartier
         | followed_by   = Sladke sanje

-Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Cajnik (pogovorprispevki) 14:51, 28. februar 2019‎.

Naša predloga {{Infopolje Film}} žal ne podpira teh parametrov. Načeloma je stvar tehnično izvedljiva z ne preveč truda, a za ta primer mislim, da ni tako primerno kot pri albumih - če prav razumem, je to zaporedje filmov istega režiserja, bralec pa bo verjetno pomislil, da gre za (vsebinska) nadaljevanja. — Yerpo Ha? 16:50, 28. februar 2019 (CET)

Predloge in uporabniske skatle[uredi kodo]

Kako se ustvari predloge in uporabniske skatle (userboxes)? //Globokivisoki (pogovor) 15:01, 5. marec 2019 (CET)

Najenostavneje je pogledati, kako so narejene obstoječe. Glej recimo {{Uporabnik Windows}}. Uporabniške škatle sicer so en (neformalen) tip predlog. — Yerpo Ha? 15:04, 5. marec 2019 (CET)

Kodno urejanje - dodatni hitri vnosi[uredi kodo]

Dober večer. Ne vem, kako je z vami, ampak spodnji segment jaz močno uporabljam. In tam pogrešam naslednje vpise: {{Wikidata|pNN}}
<gallery> File:picture.jpg|Tukaj tekst pod sliko ... </gallery>
{{Več slik | align = right | direction = horizontal | width = | image1 = ime slike.svg | width1 = 150 | alt1 = | caption1 = Podpis pod sliko | image2 = ime druge slike.jpg | width2 = 150 | alt2 = | caption2 = Podpis pod drugo sliko }}
Je kdo za, da dodamo...? Kaj lahko tudi zbrišemo....--ModriDirkac (pogovor) 23:21, 7. april 2019 (CEST)

Misliš v MediaWiki:Edittools? {{Wikidata|pNN}} bi lahko, ostali sta pa malo dolgi in bodo težave s preglednostjo. V hitrih vnosih, predvsem pa potem v člankih, ker bo cela predloga v eni vrstici. Mogoče je boljši način, da si pogosto uporabljeno kodo pripraviš nekje v svojem uporabniškem prostoru, podobno kot jaz v Uporabnik:Yerpo/Rumplkamra. — Yerpo Ha? 08:27, 8. april 2019 (CEST)

Slika v Wikipodatkih - izmaličenje predogleda[uredi kodo]

Ko sem uporabil sliko v nestandardni obliki, jo je izmaličilo. Ali obstaja parameter "ne raztegni" ipd.?--ModriDirkac (pogovor) 08:40, 3. oktober 2019 (CEST)

Nekaj časa traja, da se osveži predpomnilnik, meni zdaj pokaže v redu. Ampak na splošno je treba za tako drastične posege sliko naložiti na nov naslov in označiti s commons:Template:extracted from, ker ni razloga za radiranje dela originala (razen enega piksla bele obrobe). Tako da predlagam, da razveljaviš novo verzijo in jo naložiš ločeno. — Yerpo Ha? 09:17, 3. oktober 2019 (CEST)
DaD Opravljeno, hvala!. --ModriDirkac (pogovor) 09:55, 3. oktober 2019 (CEST)