Wikipedija:Dolgotrajni vandalizem/HOY

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Piermark ali House of Yahweh (HOY) je poznan smetilec na italijanski, angleški in francoski Wikipediji. Prepoznati ga je mogoče po daljših uporabniških imenih in se bodo nanašala na krščanstvo, komunizem, radijske ali televizijske postaje. Imena so ponavadi pisana v velikih tiskanih črkah. Gre za smetilca z zunanjimi povezavami ter nekoga, ki dodaja nenevtralne vsebine, predvsem v člankih o religijah ali pa razširja teorije zarote o raznih postajah. Občasno objavlja pravne grožnje. Vandal je sprva začel leta 2006 na italijanski Wikipediji, od leta 2022 pa je aktiven tudi globalno. Od maja 2023 je tudi globalno blokiran.

Uporabnik ima okrog 590 lutkarskih računov na italijanski Wikipediji, na slovenski pa ima trenutno znanih 229 lutk. IP naslovi ustvarjenih računov izvirajo iz Italije, odprtih posredniških strežnikov ne uporablja, občasno pa ureja kot anonim, a pri tem posnema urejanja ostalih lutk. Uporabniška imena vsebujejo grožnje, besedila v velikih tiskanih črkah, slovnične nesmisle, nektaeri računi pa so z namenom krinke ustvarjeni v drugih jezikih (kitajščina, hebrejščina, arabščina, ruščina).

Nekateri prizadeti članki na slovenski Wikipediji: J.J. Hurtak, Adventistična cerkev, mormoni, Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, Perugia, Albert Einstein

Postopanje

Poleg dodajanja smetja v članke se bo na opozorila s strani urejevalcev, ki bi urejanja vrnili, odzval z osebnimi napadi, te pa bi kasneje lepil tudi na pogovorne strani nevpletenih urejevalcev oz. bi uporabniška imena drugih v poskusih impersonacije zlorabljal ter k njim dodajal profanosti.