Wikipedija:Dolgotrajni vandalizem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Dolgotrajni vandalizem je oblika vandalizma, ki vključuje tako elemente delovanja na Wikipediji kot tudi izven Wikipedije. Ta stran je namenjena prezentaciji dosedaj znanih vzorcev dolgotrajnega vandalizma, ki so se pojavili na slovenski Wikipediji.

Ta stran vsebuje omejeno število poročil z namenom, da pomaga skupnosti in njenim urejevalcem pri prepoznavi in preprečevanju tovrstnega vandalizma. Ta stran ni pogovorna oziroma obveščevalna stran o posameznih vandalizmih, ampak naj vsebuje samo strani z nadaljnimi podatki o posameznih vedenjskih vzorcih vandalov. Tu kot vandali našteti uporabniki bodo blokirani, zato je opozarjanje uporabnikov nesmiselno.

Posamezne podstrani naj ne vključujejo preveč informacij, vseeno pa naj jih vsebujejo dovolj, da jih bodo drugi urejevalci lahko prepoznali. V splošnem naj informacije na posamezne podstrani dodajajo urejevalci, ki se smatrajo za ugledne sodelavce skupnosti (npr. administratorji in dolgoletni urejevalci). Podstrani naj vključujejo opise delovanja in njihovih vedenjskih vzorcev, priporočljivo je tudi navesti uporabnike, ki so z določenimi vzorci tudi bolje spoznani. Prav tako naj podstrani vključujejo opise samo dolgotrajnih vandalov, lutkarskih upravljalcev in ostalih podobnih primerov, še posebej tam, kjer bi lahko neizkušen urejevalec njihova urejanja zamenjal za dobronamerna. Pri opisovanju uporabljajte primeren slog, tako za določanje časovnih odvisnikov kot tudi besed, ki bi potencialno poveličevale vandalizem.

Seznam znanih vzorcev delovanja[uredi | uredi kodo]

Poročilo Kratek opis
Alexbass Dolgotrajni lutkar, ki ostale urejevalce Wikipedije nadleguje z osebni napadi.
Bambifan101 Ameriški urejevalec in lutkar, ki nadleguje uporabnike in vstavlja strojne prevode o ameriških risankah in animiranih serijah
De la lombertie Francoski lutkar, znan po smetenju, slabih strojnih prevodih in dodajanju nepomembnih subjektov.
George Reeves Person Delovanje na Wikipediji kot tudi izven nje, množično smetenje po različnih člankih o športih in političnih temah ter napadanje urejevalcev Wikipedije.
Nipponese Dog Calvero Vzhodnoazijski vandal, ki na projektih Wikimedije vztrajno promovira osebe in dodaja lažne informacije, urejevalcem pa osebno grozi.
Piermark Italijanski smetilec o verskih, političnih in medijskih tematikah.
Livioandronico2013 Italijanski lutkar, ki poskuša uveljvljati svoje slike italijanskih znamenitosti z lutkarskimi računi.
Ljigavac Srbski vandal, ki izvaja osebne napade in smeti z raznimi slovničnimi nesmisli.
Ozvezdja Ruski IP vandal, ki v ruske članke o federalnih subjektih dodaja spiske nepomembnih oseb oz. dodaja spam povezave.
Peskovniški trol Italijanski trol, ki prazni Wikipedijine peskovnike, njihovo vsebino pa zamenjuje s profanostmi.